Könnyűzene egy gimnáziumban
2020. március 23. írta: Rozsonits Tamás

Könnyűzene egy gimnáziumban

Az első kóruspróbára hárman mentek el. Aztán az iskola körbejárása után már voltak ötvenen, de a klasszikus művek éneklését követően alig akadt résztvevője a következő próbának. Többek között ezzel az első tapasztalattal vezette fel „Zenei élet egy elméleti gimnáziumban” című előadását Korpos Szabolcs a marosvásárhelyi „Neked könnyű lehet?” konferencián.

A nagyváradi egyetem ének-zene tanári diplomájának megszerzése után tért vissza Gyergyószentmiklósra Korpos Szabolcs, aki az ottani Salamon Ernő Elméleti Gimnázium pedagógusa lett. Mint mondta, kezdőként nemcsak az általa életre hívott iskolai kórusban szeretett volna klasszikusokkal foglalkozni, de a heti tanórákon is az előírt tanmenet szerinti komolyzenei műveket próbálta tanítani. Azonban miként a kórus harmadik foglalkozásán meg kellett tapasztalnia, hogy 14-18 éves tanítványait a klasszikusok kevésbé fogják lázba hozni, tanóráin is egyre inkább azt érzékelte, a tanmenetben szereplő témák nem nagyon érdeklik a fiatalokat. Sőt, bevallotta, egy idő után maga is úgy érezte, a klasszikus művek tanítása nemcsak eredménytelen, de számára sem okoz örömet. Így jutott el odáig, hogy mivel az ének-zeneoktatásban viszonylag szabad keze lehet Romániában a tanárnak, inkább a könnyűzenén keresztül próbálja a zenét – a komolyzenét is – megszerettetni és megértetni a tanítványaival.

Korpos Szabolcs mesélt arról is, hogy működése során viszonylag gyorsan szembesült a gyergyószentmiklósi alapfokú könnyűzenei oktatás kimagasló eredményeivel. Minden évfolyamáról gyorsan kiderült ugyanis, hogy nemcsak énekelni tudó és énekelni akaró gyerekek vannak bennük, de nagyon sokan, egész magas szinten játszanak hangszereken is. Így előbb csak énekelt az általa elindított kórus, majd szinte minden évben diákzenészekből álló zenekarral is bővült. Korpos Szabolcs is utalt rá, de a Hangfoglaló Program Induló Előadói Alprogramja is alátámasztja, hogy Gyergyószentmiklóson valamit nagyon jól csinálnak a zenei alapképzésben, hiszen a 2015-ben feltűnt Bagossy Brothers Company óta is sorra jelentkeznek az erdélyi városból sikeres formációk. Ezek tagjai között pedig egyre többen azt is elmondhatják magukról, hogy a Salamon Ernő Elméleti Líceum énekkarába is jártak.

Az iskola énekkara 2018-ban lépett először az intézmény falain kívül közönség elé, egy Gyergyószentmiklóson szervezett gálakoncerttel, amit tavaly – immár hagyományteremtő szándékkal – megismételtek. A marosvásárhelyi konferencián bemutatott koncertfelvétel alapján kiderült, hogy a több énekest és rockzenei együttest felvonultató esten többtagú komolyzenei formáció is közreműködött. Sőt, a magyar dalok adott formációkra hangszereléséről is maguk a tanítványok gondoskodtak. Az egész produkcióból áradt az öröm és a zene szeretete.

Korpos Szabolcs beszélt arról is, hogy az elmúlt években, az iskola pincéjében szaktanteremnek és próbateremnek is megfelelő helyiséget alakíthattak ki. Lassan alkalmuk nyílik hangszerek és eszközök beszerzésére is, sőt talán egy kis szakkönyvtárat is ki tudnak alakítani. A tanár úr elmondta azt is, hogy nagy segítséget jelentenek az olyan alkalmak, mint Lombos Márton idén februári dalszerző kurzusa, amikor a diákok a megszokott órákból kiszakadva, kreatívan kamatoztathatják a tudásukat.

salamon-erno-elmeleti-liceum.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7815546966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása