Górcső alatt két ország
2024. március 21. írta: Poptanító

Górcső alatt két ország

A romániai magyar könnyűzene 1970-es és 1980-as évekbeli lehetőségeibe nyújtott betekintést a Beatkorszak Szabadegyetem március 20-ai előadásán Dr. Fodor János, egyetemi adjunktus. Legközelebb, április 10-én a lengyel és a magyar beatzenei színtér összehasonlítása kerül terítékre a szabadegyetem programjában.

fodor_janos_2.jpgA szatmárnémetiből indult, és alig öt évig működő Mikron együttestől (1972-1977) vett idézet volt a címe Dr. Fodor János, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Történelem és Filozófia Kar Magyar Történeti Intézet adjunktusa előadásának a Beatkorszak Szabadegyetem március 20-ai estjén. A „Nyugtalan, kopott napok küszöbén túljutok, megláthatod!” című vetített előadás keretében a fiatal kutató a romániai magyar könnyűzenei formációk lehetőségeit vázolta fel az 1970-es és 1980-as években, három nagyhatású zenekar – a Mikron mellett a Metropol és a Garabonciás – pályája mentén. Fodor János történészként felvázolta a szocialista Románia 1965 és 1989 közötti időszakát, különös tekintettel az 1971-es, úgynevezett „Júliusi tézisek” hatására. Ez fontos volt annak megértéséhez, hogy miért számolódott fel az a magyar könnyűzeni élet, ami a hetvenes évek elején éppen csak elindult, nem utolsó sorban a Román TV Magyaradásának tevékeny közreműködése révén.

A közönség reakciói igazolták, hogy hiánypótló előadás került a Beatkorszak Szabadegyetem programjába, hiszen még ma is alig tud valamit az anyaország a rendszerváltás előtti romániai magyar könnyűzenéről. Annak ellenére sem, hogy a kolozsvári adjunktus elmondása szerint több százra tehető az egykor működő formációk száma. Fodor János ugyanakkor hozzátette, hogy a romániai magyar könnyűzene – tehát nemcsak az erdélyi, de akár a fővárosi vagy a partiumi – kutatása alig néhány évre tekint vissza, éppen ezért ő maga is sok ismeretlen felvétel és dokumentum felbukkanására számít. Példaként említette, hogy a nyolcvanas évek közepén felszámolt erdélyi magyar rádiók megmaradt hangtárának digitalizálása és katalogizálása is számtalan meglepetéssel szolgálhat a jövőben.

240305-beatkorszak_pm_page-0001.jpgA Beatkorszak Szabadegyetem három hét múlva folytatódik a Lumen kávézó különtermében. Április 10-én Kovács László, lemezkiadói szerkesztő Lengyel-magyar két jó barát – a beatzenében is címmel a hatvanas évek két beatszínterének az összehasonlítására vállalkozik. Előadását a következőkkel ajánlja: „Ismert, hogy a keleti tömb országai között komoly különbségek álltak fenn az élet minden területén. Más volt magyar, bolgár, lengyel vagy éppen albán állampolgárként megélni a szocializmus évtizedeit. A beatzene a vasfüggönyön innen csak néhány országban hódított érdemlegesen teret, ezek közül a két legkiterjedtebb színtér itthon és Lengyelországban jött létre. Az előadás arra vállalkozik, hogy ezt a két színteret a helyi infrastruktúrák hatvanas évekbeli jellemzői felől nézve összehasonlítsa.”

Nem kevésbé ígérkezik érdekesnek az évadzáró előadás április 24-én, amit Kövér Péter, az 1982-ben átadott Budapest Sportcsarnok (BS) egykori rendezvényszervezője tart Volt egyszer egy BS címmel, felelevenítve a hely rendszerváltás előtti koncertjeit, és az azokat létrehozó fantasztikus csapat történetét.

A Beatkorszak Szabadegyetem előadásaira a belépő továbbra is 900 forint, amit a helyszínen illetve a TIXA felületein keresztül lehet beszerezni. Az elhangzó előadások felvételeit pedig némi „csúszással” a Hangőr Egyesület YouTube csatornáján teszik elérhetővé.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5218360229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása