A debreceni rockzene alakulása 1963-tól
2024. szeptember 10. írta: Poptanító

A debreceni rockzene alakulása 1963-tól

Váradi Ferenc Debreceni ősrobbanás dobra és gitárra című előadásával indul a Beatkorszak szabadegyetem hatodik szemesztere.

240918-beatkorszak_szabadegyetem_meghivo.jpgAz első beatkoncertet 1963 tavaszán rendezték Debrecenben. A 60-as években már közel 200 banda működött a városban, és több mint 20 klubban volt élő zene. Évtizedeken át Debrecen volt a vidék rockfellegvára. Az első „vidéki nagylemez” a debreceni Color zenekaré volt. Itt alakult hazánkban először rocksuli, ez volt az első vidéki város, amelynek saját rocklexikona volt, sőt debreceni zenész volt Magyarország első repülőgépeltérítője is. A Debreceni Jazz Napokat európai hírű rendezvénykét tartották számon. Így talán nem meglepő, hogy számtalan legenda, történet kering Debrecen város több mint 60 éves rocktörténetéről, amelyekről természetesen szó lesz ebben az előadásban – írta ajánlójában Váradi Ferenc, a debreceni FM90 Campus Rádió szerkesztő-műsorvezetője, a cívisváros rocktörténetének egyik legjobb ismerője, aki hosszas kapacitálás után vállalkozott arra, hogy a Beatkorszak szabadegyetem előadója legyen. Pályáját egyébként újságíróként kezdte a Hajdú-Bihari Naplónál, majd több zenei újságnak is a dolgozott, amelyek közül a Rockinformnál érezte a legjobban magát. Eddig három zenei témájú könyve jelent meg: a Debreceni Rocklexikon és a Tankcsapdáról szóló két kötet. A Campus Rádiónál indulása, azaz 2001 óta dolgozik.

Váradi Ferenc Debreceni ősrobbanás dobra és gitárra című, a debreceni rockzene alakulását 1963-tól tárgyaló előadása a Beatkoszak szabadegyetem hatodik szemeszterének nyitó programja. A Hangőr Egyesület Beatkorszak Projektjének ez szemesztere is a Lumen kávézóban (Budapest VIII., Horánszky u. 5.) várja az érdeklődőket, szeptember 18-tól kéthetente, este 18 órától. Jegyek a helyszínen, illetve Tixa felületén keresztül szerezhetők be, és természetesen ebben a szezonban is beválthatók a Betakorszak Projekt helyszínen árusított könyveire.

Tixa jegy: https://tixa.hu/BSZ_20240918

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr3518488463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása