Kézenfekvő és „életmentő” énekeskör
2024. augusztus 22. írta: Poptanító

Kézenfekvő és „életmentő” énekeskör

„Mindig meglep, mennyire kevesen tudják, milyen gyönyörű és megható zenei élményeket hozhatunk létre az énekhangunk és a képzeletünk segítségével. Egy szép dallam – akár szöveggel, akár szöveg nélkül – hatalmas örömet okoz mindenkinek. De mi az az énekeskör?

240822-nafme.jpg„Mindenkinek más és más a zenei háttere, de a legtöbbünk a tanárunkat hallgatva, majd a kottát olvasva tanultunk zenélni.” Peter Hunt, brit zeneoktató, hangszerelő és kórusvezető, valamint az Oxford University Press díjnyertes Voiceworks sorozatának szerzője, aki egy gyermekénekkart is vezényel, kutatási területe pedig a zene és a mentális egészség közötti kapcsolat. Az amerikai zenetanárok egyesületének oldalán, az OUP szponzorálásával jelent meg Edward Caswell-lel közös írásuk.

„Mindig meglep, mennyire kevesen tudják, milyen gyönyörű és megható zenei élményeket hozhatunk létre az énekhangunk és a képzeletünk segítségével. Egy szép dallam – akár szöveggel, akár szöveg nélkül – hatalmas örömet okoz mindenkinek.

Mi az az énekeskör?

A kör az egyik legegyszerűbb zenei forma: egyszerre ketten vagy többen éneklik ugyanazt a dallamot kánonban, gyönyörű harmóniákat teremtve.

Erről az általam létrehozott technikáról többször is írtam az Oxford University Press-nél, így sokakhoz eljutott. És tudom, azóta sok zeneoktató és kórusvezető nemcsak kedveli, de használja is a foglalkozásain.

Milyen előnyei vannak az énekeskörnek?

Természetesen fontos, hogy oktatóként önállóságra neveljük a tanítványainkat. Ám az énekeskörök azt is megtanítják a gyerekeknek, hogyan működjenek együtt másokkal hatékonyan, és hogyan hangolódjanak egymásra egy közösségben. Emellett kézenfekvő is, amikor valamilyen technikai problémával találkoznak.

A zenét, mint iskolai tantárgyat sajnos gyakran leértékelik, így rengeteg olyan kihívással találkozunk, amelyet az iskola hanyagságai okoznak. A zongora kulcsát már megint elhányta valaki, a fénymásoló lerobbant, így nem tudunk kottát fénymásolni, vagy nem működik az internet az énekteremben. Sebaj: néhány perc, és egy teremnyi diák máris öt szólamban énekelhet.

Az énekeskör segítségével azt is megtaníthatjuk, hogyan kell helyesen alkalmazni az egyes énektechnikákat. Egy énekeskör tanítását úgy kell kezdeni, hogy már az elején több szólamban tanítod, így azonnal a hanglejtésre és az együttesre összpontosíthatsz: Tiszta a hangszín? Szépek a harmóniák? Megfelelően egymásra hangolódtak a diákok?

Először mindig kezdjük egy rövid, egyszerű dallammal, amelyet a gyerekek szöveg nélkül énekelnek. A csoport szintjétől függően elénekelheted az egész darabot, és ráveheted őket, hogy énekeljék vissza egyben – vagy csinálhatod két részletben is. Ezzel is kezdhetjük rögtön a foglalkozást, akár köszönés helyett is levezethetünk egy énekeskört. A diákok nem fognak erre számítani, talán meg is lepi majd őket, de ez segít nekik fejleszteni az improvizációs készségeiket.

Akárcsak egy idegen nyelvet oktató tanár, aki kizárólag az adott nyelven szól a diákjaihoz, ezt is taníthatod ’beszéd’ nélkül. Csak énekelj, és jelezd, hogy szeretnéd, ha követnének: először mindenkit énekeltess, aztán a csoportnak az egyik, majd a másik felét. Később minden szólamot taníts meg nekik egyesével, végül mehet is a közös éneklés több szólamban.

Inkluzív éneklés: vagyis senkit nem hagyunk magára!

Az énekeskörök tökéletesek az inkluzív zenéléshez; szinte biztos, hogy senki nem fog lemaradni. Ahogy csoportunk egyre ügyesebb lesz és egyre gyorsabban halad, az énekeskörök a gondosan összeválogatott szakaszokkal és a dalok széles választékával továbbra is kihívást és sikerélményt nyújthatnak.

Ha van néhány jó kis trükk a tarsolyodban – legyenek azok bármilyen egyszerűek, amelyek nem jelentenek túl nagy kihívást a diákjaidnak –, akkor már megnyerheted magadnak a gyerekeket, és megadhatod a tanévnek a kezdeti lendületet.”

Edward Caswell, Peter Hunt

(Fordította Ifj. Rozsonits Tamás)

Forrás: https://nafme.org/blog/benefits-singing-rounds-classroom/

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr1218471537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása