Út zenével a szabadság felé
2024. április 29. írta: Poptanító

Út zenével a szabadság felé

A BreakFree Education nevű szervezet Amerika-szerte kínál oktatási programokat bebörtönzött fiataloknak. Mióta a Berklee College of Music csatlakozott a szervezethez, egyre több bebörtönzött fiatal részesülhet zeneoktatásban, sőt, egyetemi kreditpontokat is szerezhet.

240429-breakfree.jpg– A zene nyelvén mindenki ért. A dallam minden emberhez szól, a ritmus mindenkit megszólít. A zene kiemel a szürke hétköznapokból – mondta Sean Slade zenei producer, a Berklee College of Music zenei produkciós és zenemérnöki tanszékének docense. Slade a Radiohead, a Hole, a Mighty Mighty Bosstones, Lou Reed és más művészekkel is dolgozott együtt producerként. A Berklee Online a BreakFree-vel együttműködve tart zeneelméleti és dalszerzési képzéseket 13 és 19 év közötti diákoknak. A képzés ingyenes, és a diákok három főiskolai kreditet kapnak a képzés befejezésekor. A program közel 30 intézményben érhető el, és több mint 80 diák vesz benne részt.

Michael Moyes, a Berklee egyetemi felkészítő program főigazgatója azért lépett kapcsolatba a BreakFree-vel, hogy bebörtönzött diákoknak tanítson zenét.

– Meghallgattam azokat a dalokat, amelyeket a gyerekek készítettek, átnéztem a szövegüket, és írtam hozzájuk néhány megjegyzést – mondta Moyes. – Nemcsak a tehetség, hanem a fiatalok zene iránti szenvedélye is lenyűgözött.

A Berklee Online és a BreakFree közötti partnerség innen indult.

– A zenei képzésünk hozzájárul, hogy a fiatalok megszeressék a tanulást. Ezzel motiválja őket arra, hogy ne hagyják abba a tanulást a börtönben sem, így a szabadulás után több lehetőség várja majd őket – teszi hozzá Moyes. – Ha rossz tapasztalataid voltak az iskolában, akkor valószínű, hogy bizalmatlan vagy a formális tanulással szemben. A zenetanulás megmutathatja a gyerekeknek, hogy csodálatos dolgokra képesek, és kapu lehet más típusú tanuláshoz. Emellett növeli az önbizalmukat is. Volt egy nagyon nehéz időszak az életemben, amikor értéktelennek éreztem magam. A körülöttem lévő emberek és a sikerélményeim azonban mást mutattak. A zene sokféle módon mutatta meg nekem, hogy értékes ember vagyok. És látom, hogy a diákjaimnak is ugyanígy segít.

A bebörtönzött fiatalok akkor is megírták volna a dalszöveget, megkomponálták volna a zenét, ha nincsenek segítségükre a Berklee professzorai. A Berklee Online zeneórái keretet adnak ezeknek a kreatív gyakorlatoknak. A résztvevők konstruktív visszajelzéseket kapnak a tanáraiktól, így tökéletesíthetik a műveiket. A diákok a Berklee-n olyan oktatóktól kapnak segítséget, akik több száz profi művészt tanítottak már. Néhány professzor neves zenei díjakat nyert, és olyan embereket ismernek a zeneiparban, akikre a fiatalok felnéznek. Ha egy ilyen embertől kapnak megerősítést, az megváltoztathatja az életüket.

Sean Slade 2015 óta tart online zeneórákat. Elmondta, hogy minden tanárnak, aki a büntetés-végrehajtási intézményben dolgozik, kell egy kis idő, hogy megértse a diákjai mindennapi valóságát, és megtanulja az egyes igazságügyi központok szabályait. A diákok nem kapcsolhatják be a kamerájukat, de az üzenőfalat és a mikrofont használhatják, hogy kérdéseket tegyenek fel és válaszoljanak. A börtönben dolgozó nevelők segítenek a diákoknak az órán való részvételben és a házi feladatok elkészítésében.

Slade elmondta, hogy míg a diákjait zenetörténetre, kottaírásra és zenei szakszavakra tanítja, addig bebörtönzött diákjai folyamatosan tájékoztatják őt a legfrissebb slágerekről. Megmutatják neki a vadonatúj Chicago Drill előadókat és a Beyoncé miatt egyre népszerűbb country hip-hopot.

– Nem a lemezszerződés megszerzése a végső cél. Persze szeretném, ha a bebörtönzött diákjaim zenei karrierje ne csak vágyálom legyen – mondja Moyes, de hozzáteszi, hogy számára a program arról szól, hogy a fiataloknak lehetőséget adjon, hogy valami különlegeset alkothassanak. Ezáltal növekszik az önbizalmuk, és egyúttal annak a lehetősége, hogy jobb életkörülményeket teremthessenek maguknak a szabadulás után.

Liann Herder

(Fordította: Ifj. Rozsonits Tamás)

Forrás: https://www.diverseeducation.com/students/article/15664584/music-opens-doorway-to-opportunity-for-incarcerated-youth

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr6518393123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása