Egy mestermű születése
2024. február 27. írta: Poptanító

Egy mestermű születése

„A zeneoktatásban kulcsfontosságú a diákjaink igényeihez alkalmazkodás. Először is keresnünk kell valamit, ami érdekli őket és szívesen elmerülnek benne. Ha pedig sikerült felkelteni a figyelmüket, új zenei koncepciókat és műfajokat taníthatunk nekik. Erre a könnyűzene remek eszköz: egy népszerű szám apropóján bonyolultabb ritmusképletekkel vagy akkordmenetekkel ismertethetjük meg őket.”

240227-eaglehonor.jpgFranklin J. Willis egy amerikai általános iskola zenetanára egy 2019-es élményét elevenítette fel, amikor diákjaival egy évvégi koncertre készültek. Egyetlen zeneszám megváltoztatta az egész felkészülést, és megszívlelendő tapasztalatokra vezette a kollégát, aki tapasztalatairól a Popular Music Education oldalon számolt be. Írásának szerkesztett fordítását közöljük.

„Egy számomra különösen fontos projekt története is egy pop-dallal kezdődött. Egyik kedves kollégám 2019 tavaszán megmutatta nekem Carrie Underwood The Champion című dalát. Mivel épp akkor vettem át a Metro Nashville általános iskola énekkarának vezetését, a repertoárt is én állítottam össze. El is határoztam, hogy ezt a számot mindenképp megtanítom majd a kórusos diákjaimnak. Nagyon tetszett a dal erőteljes üzenete, valamint a pop, a country és a hip-hop elemek ötvözése a zenében. Miután megmutattam, nyilvánvalóvá vált, hogy ők is nagyon élvezik. El is kezdtünk azon tűnődni, mi mást kezdhetnénk ezzel a számmal azon kívül, hogy az évvégi koncerten előadjuk a szülőknek.

Végül úgy döntöttünk, klipet forgatunk. A feladat megvalósításához összefogtunk a szülőkkel, és egy helyi nonprofit szervezetekkel. Ahogy folytak a próbák és a klipforgatásra való felkészülés, a diákok kezdték egyre inkább sajátjuknak érezni a projektet. Videókoncepciókat írtak, koreográfiát készítettek, díszleteket terveztek, és még sorolhatnám. Csak úgy áradt a gyerekekből a kreatív energia. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a The Champion című dal meghódította az iskolát.

Felvettük a videót, és az iskola közelében lévő templomban megtartottuk a klip bemutatóját. Az eseményre nem csak a kórus tagjai, hanem a családjuk is hivatalos volt. A bejárathoz vörös szőnyeget terítettünk. Minden diák külön díjat kapott a kórusban való részvételéért. Ezután bemutattuk a videót, ami természetesen hatalmas sikert aratott. Annyira tetszett mindenkinek, hogy legalább háromszor újra kellett vetíteni.

Ez számomra egy olyan zenei emlék, amit soha sem fogok elfelejteni. A diákjaim a „nagyvásznon” láthatták magukat zenészként, énekesként, táncosként, kreatív producerként, és ez engem hihetetlenül boldoggá tett. Idővel majd kiderül az is, hogy mit jelentett ez a tanítványaimnak. Engem emlékeztetett arra, miért is szeretek annyira gyerekeknek zenét tanítani. A zeneoktatás átalakító ereje által építem a gyerekek jellemét. Soha nem felejtem el, hogy megnéztem velük azt a videót, és láttam a tanítványaimon a magabiztosságot, a bátorságot, az izgatottságot és a zene szeretetét.

240227-franklinwillis.jpgNagyon sokféle szórakoztató és magával ragadó módja van annak, hogy diákjainkat a zene minden műfajával megismertessük. Bármilyen zenét szívesen hallgatok, de közben folyamatosan azon gondolkozom, hogy hogyan használhatnám fel az órámon?

Lehet, hogy soha nem lesz alkalmad videóklipet forgatni, de ha nyitott vagy a diákjaid ötleteire és preferenciáira, biztosan elnyered majd a tiszteletüket és szeretetüket. Ha a diákok zenéjét irrelevánsnak minősíted, azzal a diákot is elutasítod. Ha tiszteletben tartod a választásaikat, akkor rávezetheted őket arra, hogy más műfajokat, például a népzenét, a klasszikus zenét, valamint a hangszereket, a zeneszerzőket és a világ minden tájáról származó zenét is elfogadják. Zenepedagógusként a mi felelősségünk segíteni a diákokat abban, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a zenével kapcsolatban. Az a célom, hogy felhasználjam azt, amit a diákok jól ismernek, egy kis ismeretlennel megfűszerezve, hogy végül velük együtt mesterművet alkossak.”

Franklin J. Willis

(Fordította: Rozsonits Tamás)

Link a videókliphez: https://www.youtube.com/watch?v=v7DqmxITCzQ

Forrás: https://www.popularmusiceducation.org/blog/the-making-of-a-masterpiece/

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr1818340509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása