Könnyűzenei tehetséggondozás és oktatás a Kárpát-medencében
2019. január 28. írta: Liska Enikő

Könnyűzenei tehetséggondozás és oktatás a Kárpát-medencében

tata_boritokep.JPG

Október végén Tatán folytatódott a könnyűzenei oktatást támogató konferenciasorozat, ezúttal az NKA Hangfoglaló Program, a Hangőr Egyesület és a Peron Music Alapítvány szervezésében. A rendezvényre anyaországi és határon túli zeneipari szakemberek gyűltek össze, hogy közösen gondolkodva javítsák a könnyűzene oktatásának helyzetét a Kárpát-medencében.

A délelőtt folyamán a résztvevők sikeres, közösségi zenélésre és tehetséggondozásra irányuló programokkal ismerkedhettek meg. Bemutatkozott a Peron Music Tehetségkutató Fesztivál, amely huszonhárom éve működik, és idén huszonöt városban kerül megrendezésre. Hogy mekkora igény van a könnyűzenei oktatásra, az kiderült Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkárának, valamint Bordás József, a Magyar Jazz Szövetség elnökségi tagjának beszámolójából. Előbbi a Gitármánia és Zenei Továbbképző Tábor tapasztalatairól, és a tömeges zeneoktatás által nyújtott közösségi élményről beszélt. Bordás József a Dob Mánia Tábor eredményeit ismertette és kiemelte, a zenetanulás az nem csak az iskolai teljesítményt javítja, hanem szebbé teszi az emberek lelkét és mindennapjait.

Ezután Magyarország legnagyobb zenei flashmobját, a SzegedRocks-ot mutatta be Gajda Ferenc, az esemény főszervezője. Ez a rendezvény is a közös zenélés örömére és erejére hívja fel a figyelmet, 2018-ban több mint négyszáz amatőr és profi zenész játszott együtt a Dóm téren. A délelőttöt Dr. Lakatos Péter, Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Dékánjának, a Nyári Dicsőítő Iskola alapítójának és vezetőjének előadása zárta. A prezentációból kiderült, hogy a könnyűzenének az egyház életében is fontos szerepe van, a Dicsőítő Iskolában a zeneoktatás mellett a dalírásra, -fordításra és -gyűjtésre is nagy hangsúlyt fektetnek.

tata_szovegkep.JPG

A délutáni ülésszakban a határon túli könnyűzenei képzésekről és lehetőségekről volt szó. Elsőként Hints Zoltán mutatta be a Marosvásárhelyi RockSulit és annak tehetséggondozó munkáját, majd Lacza Gergely, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesületének (SZMAZE) elnöke beszélt a felvidéki könnyűzenei élet nehézségeiről és lehetőségeiről.

A nap lezárásaként Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke körbevezette a résztvevőket az épülő Regionális Könnyűzenei Tehetséggondozó és Képző Központban, amely jövő szeptembertől a zenész képzések mellett a háttérszakmák oktatásának, valamint különböző módszertani, marketing, zeneipari, kreatív ipari konferenciáknak, képzéseknek és workshopoknak fog otthont adni.

Pap Tibor hangsúlyozta, a könnyűzene közös nemzeti- és kulturális örökségünk részét képezi, amelyet leginkább alapfokú könnyűzenei oktatással, és intézményesített tehetséggondozó rendszer kiépítésével tudunk fejleszteni és megőrizni.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7014568254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása