Populáris zenei kultúra az egyetemi-akadémiai térben
2018. május 15. írta: Poptanító

Populáris zenei kultúra az egyetemi-akadémiai térben

31957546_1643546379016579_6299444733659840512_o.jpg

Karlóczy Dominik fotója

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyeteme a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karával, illetve az NKA Hangfoglaló Program Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramjával együttműködve április 26-án szervezett konferenciát Pécsett, melynek fő témája a populáris zenei kultúra mint egyetemi térben megjelenő diszciplína volt.

Dr. Szíjártó Zsolt, a PTE intézményvezető egyetemi docensének köszöntője után, Dr. Havasréti József, a Pécsi Tudományegyetem docensének rendhagyó tárlatvezetése nyitotta meg a konferenciát, mely során a résztvevők megtekinthették a Zsolnay Kulturális Negyed E25-ös épületének földszintjén berendezett kiállítást, melyet Kálmándy Ferenc fotográfiáiból állítottak össze. Az És mindig csak képeket hagyunk magunk után... fantázianévre keresztelt kiállítás a nyolcvanas évek  legfontosabb zenetörténeti állomásaiból ad ízelítőt az érdeklődök számára.

A rendhagyó tárlatvezetést követően Dr. Nagy Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem Ének-zene Tanszékének docense vette át a szót, aki előadásában beszámolt az egyetem zenei tanszékén folyó könnyűzenei képzés kialakulásáról, jelenlegi működéséről, illetve jövőbeli lehetőségeiről. Az előadás során a hallgatóság betekinthetett a tanszéken folyó munkába, a tanszék felépítésébe, illetve ízelítőt kaphatott a tanszéken megalakult zenekarok történetéből és sikereiből is.

Ezt követően Dr. Barna Emília, a Budapesti Műszaki Egyetem adjunktusa beszélt a popzenei ízlés és a digitalizáció kapcsolatairól Minden sláger egyforma? címmel. Az előadás során amellett, hogy ismertette a digitális technológia könnyűzenei felhasználhatóságának a lehetőségeit, bepillantást nyújtott a műegyetemen folyó könnyűzenei szemináriumok munkájába, illetve az ezekhez kapcsolódó, javarészt idegen nyelvű szakirodalomba is.

A továbbiakban Dr. Beck Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyetemének adjunktusa a populáris zene tanításának egyetemi kereteiről, illetve a populáris zenei kultúra szak létesítésének megalapozásáról tartott előadást, arra helyezve a hangsúlyt, hogy a könnyűzene oktatásának egyik legfontosabb célja létrehozni egy olyan szakterminológiát, amely megfelel a tudományos közeg kritériumainak, emellett pedig képesek legyenek megragadni a popzenét mint társadalmi jelenséget. Ennek fényében a ZEN nem feltétlenül csak újonnan létrehozott szemináriumokra épül, hanem olyan kurzusokat koncentrál, amelyek már korábban is jelen voltak az egyetem életében. A cél, hogy megvalósítsák a populáris zene tudományos keretek között való elbeszélhetőségét, azonban anélkül, hogy magától a popzenétől elszakadnának.

31947883_1643547802349770_6171951434091724800_o.jpg

Karlóczy Dominik fotója

A diszkussziót és a kávészünetet követően az NKE Hangfoglaló Programjának két munkatársa tarthatta meg beszámolóját. Balga Nóra, a HP Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramjának koordinátora előrevetítette a 2018. október 1. és 5. között megrendezésre kerülő Könnyűzenei Témahét programját, illetve a Poptanítás Munkacsoport tevékenységi köréről ejtett szót. Ezután a Legyen a könnyűzene is mindenkié című konferencia előadásaiból készült azonos című kötetet mutatta be annak szerkesztője, Murzsa Tímea.

A konferenciát Bajnai Zsolt, az NKA Hangfoglaló Program igazgatójának előadása zárta, amely során a Program munkájának rövid bemutatása és az elhangzottak összegzése után kifejezte örömét aziránt, hogy a magyar könnyűzenei oktatásról megvalósult kommunikáció és az e céllal megrendezett programoknak hála, valóban megkezdődtek a munkálatok egy szervezett könnyűzenei oktatási struktúra létrejöttéért.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr9613944604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása