Lelket érintő vásznak
2024. szeptember 02. írta: Poptanító

Lelket érintő vásznak

Amikor főiskolára jártam, az egyik oktatóm megkérdezte, hogy mit szeretek csinálni szabadidőmben, és mit akarok kezdeni az életemmel. Amikor elmondtam neki, hogy zenét írok, és énekes-dalszerzői karriert szeretnék építeni, egy dolgot mondott: „A művész élete főművét késő este, egy fájdalmas szakítás után fogja megírni”. Jack Harness amerikai zeneszerző és énekes. Saját blogján írt cikkében megoszt néhány tippet a dalszerzés fortélyairól.

240826-dalszerzes2.jpgGyakran hallom kollégáimtól, hogy „a legjobb dalok szívből jönnek”. E mondat a személyes élmények és a dalszerzés közötti mély kapcsolatról szól. A dalszerzésen keresztül az érzéseink, a bánatunk és az örömünk dallammal és dalszöveggel megfestett vásznakká válnak, és megérintik a hallgatóság lelkét. Ebben a cikkben azt vizsgálom, hogy milyen szerepet játszanak a személyes élmények az általunk írt dalokban.

Először is, legyünk hitelesek! Minden igazán szép dal mélyén egy hiteles történet van. Egy fülbemászó dallam még kevés ahhoz, hogy megérintse a közönséget. Ha nem így lenne, akkor a szimfonikus- és kóruszene valószínűleg beárnyékolná a modern popzenét. Kapcsolatot kell teremteni a szerző és a közönség között. Emberi sebezhetőséget és személyes élményeket bemutató történetekre van szükség. Így olyan dalszövegeket írhatunk, amelyek mindenkihez szólnak, amelyekhez sokan tudnak kapcsolódni, de mégsem közhelyesek. Ezeknek az érzelmeknek az ereje akkor jön át leginkább, ha a szerző hű önmagához.

Amikor főiskolára jártam, az egyik oktatóm megkérdezte, hogy mit szeretek csinálni szabadidőmben, és mit akarok kezdeni az életemmel. Amikor elmondtam neki, hogy zenét írok, és énekes-dalszerzői karriert szeretnék építeni, egy dolgot mondott: „A művész élete főművét késő este, egy fájdalmas szakítás után fogja megírni”. Eltekintve a kijelentés közhelyességéttől, felbosszantott ez a mondat. Nem azért, mert annyira hajazott a sztereotípiákra, hanem azért, mert valami olyan nyilvánvalóra mutatott rá, amit semmitmondónak és üresnek éreztem. Bár személy szerint velem ilyesmi nem történet még, de számtalan eset felel meg ennek a „közhelynek”. Még anyám is gyakran hajtogatja, hogy a fájdalom szüli a legszebb alkotásokat.

De ez nem igaz. Ha igaz lenne, akkor a zeneipar tele lenne depressziós művészekkel, és a szórakozóhelyeken nem játszanának zenét. Szükség van az érzelmi spektrum más pontjait érintő zenére is. Az öröm az egyik legerősebb érzelem, amit zenében ki lehet fejezni. Ha megtanuljuk ezt az érzést egy dalban hasznosítani, nemcsak olyan zenét hozhatunk létre, amely különböző hangulatokat képes kiszolgálni, hanem olyan művésszé is válhatunk, aki nagyobb közönséget is meg tud szólítani. Ha egy rajongó végig hallgatja az albumodat vagy a kislemezedet, és úgy találja, hogy csak szomorú, vagy csak boldog dalok vannak rajta, akkor elidegeníted magadtól, és csak akkor fog hallgatni, amikor épp illeszkedik a kedve az adott album hangulatához.

A személyes élmények képesek arra, hogy érzelmeket és kapcsolatokat kölcsönözzenek minden hangjegynek, akkordnak és szövegnek. A szívfájdalom könnyeitől az örömteli nevetéséig a dalszerzők mindig a sebezhetőséget választják a művészet kedvéért. Kitárulkoznak, miközben tudják, hogy ez nem feltétlenül könnyű, és meghívnak minket, hogy osztozzunk a történeteikben. Hallgatóként vigaszt, megértést és a rokonság érzését találjuk ezekben a dallamokban, amelyek emlékeztetnek minket arra, hogy valahol tulajdonképpen mindannyian ugyanazokat az emberi történeteket éljük át.

Összefoglalva, a személyes élmények kulcsfontosságúak a dalszerzés világában. Ezek azok a szívdobbanások, amelyek életet adnak a zenének, ezek a lélegzetvételek, amelyek miatt a dalszövegek megragadnak a hallgatókban, és azok az érzelmek, amelyek összekötik az idegeneket. Ahogy továbbra is merítesz az életükből, hozzájárulsz a dalokon keresztül történő történetmesélés időtlen hagyományához, megérinted a szíveket, és maradandó nyomot hagysz a művészet világában.

Jack Harness

(Fordította: Ifj. Rozsonits Tamás)

Forrás: https://medium.com/@jackharness101/personal-experiences-and-their-place-in-songwriting-d5c388acc97

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr818472819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása