Tippek az énekhangképzéshez
2024. augusztus 26. írta: Poptanító

Tippek az énekhangképzéshez

„A legfontosabb: mindenképp gyakorolj egy énektanárral. Egy szakemberrel biztonságban tudhatod a hangszálaidat. Egy énektanár abban is segít, hogy felismerd egyedi képességeidet, és addig gyakorolj, amíg a következő szintre nem léphetsz.” Írja Suzy Woltman a Backstage.com magazinon megjelent cikkében.

240902-hang1.jpgA vokális képzés a légzéskontroll, valamint hangképzési és artikulációs gyakorlatok ötvözete, amelyek javítják az énekhang minőségét, és segítenek megelőzni a hangszálak károsodását. Ezeknek a gyakorlatoknak több előnye is van. Segítenek az énekeseknek kamatoztatni a tehetségüket, fejlesztik a relatív hallást és az erősebb, tisztább énekhang kiadását. A másik előnyük, hogy segítenek elérni a mindig is áhított hangkontrollt. Minél többet gyakorolsz, annál jobban tudod irányítani a hangodat. Ahogy a rendszeres jógaórák segítenek megőrizni a hajlékonyságot, úgy az „énekedzés” jó állapotban tudja tartani a hangot. „A hangszalagok egészségét fenntartani sokkal könnyebb, mintha egy problémát kellene orvosolni” – mondja John-Paul White zenepedagógus. A kulcs a proaktív edzés. Az énekhang túlzott erőltetése károsíthatja a hangszalagokat, a kíméletes edzés viszont segít a hangterjedelem szélesítésében anélkül, hogy sérülést okozna.

Hogyan képezzük az énekhangunkat?

A megfelelő hangképzéshez meg kell tanulni helyesen lélegezni és alaposan meg kell ismerni az egyéni hangterjedelmet. Ennek érdekében szinte elengedhetetlen a közös munka egy énektanárral, valamint az artikulációs és énekgyakorlatok végzése.

A tiszta és erős hang elérésének talán legfontosabb feltétele a jó légzéskontroll. A hangok akkor keletkeznek, amikor a lélegzet megrezgeti a hangszalagokat. Amikor elsajátítod az alapvető légzési technikákat, először megtanulod, hogyan vehetsz mély lélegzetet a mellkasodba – ez a rekeszizomlégzés –, így csökkentve a torok terhelését. Ezáltal tovább tarthatod a hangokat.

Ismerd meg a hangterjedelmed és a hangtípusod. Ha tudod, hogy basszus, bariton, tenor, alt, mezzoszoprán esetleg szoprán vagy, akkor megfelelően képezheted a hangodat és bővítheted a hangterjedelmedet anélkül, hogy túlságosan átlépnéd azt, és túlerőltetnéd a hangszálaid, vagy a torkodat.

Végezz artikulációs gyakorlatokat. Ezek a legegyszerűbb gyakorlatok, amelyeket a kezdők is könnyen meg tudnak csinálni.

Nyelv a szájpadláson: Egyeseknél kialakul az a helytelen szokás, hogy a nyelvüket túl alacsonyan tartják a szájban. A nyelvnek nyugalomi állapotban a szájpadlásra kell tapadnia, a hegyének pedig körülbelül fél centiméterrel a felső, elülső fogak mögött kell pihennie. A nyelvhegy megfelelő helyzetének megtalálásához tartsd a nyelvhegyed ott, ahol az „n” betű keletkezik.

Ásítás és nyelés nyelvvel felfelé: Miután a nyelved felemelkedett, próbálj meg három egymást követő nyelést végezni anélkül, hogy a nyelved elmozdulna a szájpadlásodról. Ha ez sikeresült, próbálj meg ásítani, miközben a teljes nyelvet a szájpadlásodhoz szorítod. Ezzel el tudod lazítani a gégédet, illetve megelőzöd annak túlerőltetését.

Nyelvcsettintgetés: Csettintgess a nyelveddel. Éles, tiszta hangot kell adnia, amely némileg hasonlít az „l” hang létrehozására használt mozdulathoz. Ismételd ezt a lehető leggyorsabban 10-15 másodpercig.

Végezz énekgyakorlatokat!

Nyújtások: A felsőtest nyújtása segít megnyitni a mellkasi üreget, kitágítani az alsó bordakosarat, és erősíteni a be- és kilégzés rugalmasságát, ami a hangok megtartásában segít. A törzs nyújtásához a bal karodat íveld felfelé, a fejed fölé nyúlva a jobb oldalad felé. Lélegezz lassan és mélyen, és érezd, ahogy a bordáid ki- és belégzéskor kitágulnak és összehúzódnak. Válts oldalt, és ismételd meg. Majd nyújtsd ki a karod, tenyérrel felfelé, a vállakkal lefelé, és figyeld meg, ahogy a lengő bordák minden egyes légzési ciklusban kitágulnak és összehúzódnak. Tartsd stabilan a felső mellkasi üreget, és dolgoztasd meg a törzstartó izmaidat.

„Műásítás”: Tartsd csukva a szád, és tegyél úgy, mintha ásítanál, hogy az állkapcsod egyszerre mozgásba hozd és lazítsd. Ez segít bemelegíteni az állkapcsod, ami szélesebb hangterjedelemhez enged hozzáférést.

Végül pedig, a legfontosabb: mindenképp gyakorolj egy énektanárral. Egy szakemberrel biztonságban tudhatod a handszálaidat. Egy énektanár abban is segít, hogy felismerd egyedi képességeidet, és addig gyakorolj, amíg a következő szintre nem lépsz.

Suzy Woltman

(Fordította Ifj. Rozsonits Tamás)

Forrás: https://www.backstage.com/magazine/article/voice-training-benefits-76239/

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr4018472823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása