Oly távol vagy tőlem (?)
2024. március 06. írta: Poptanító

Oly távol vagy tőlem (?)

A zenetanítás online lehetőségeiről szervez fórumot a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja március 27-én a Budapest Music Centerben. A négy előadásból és három panelbeszélgetésből álló fórumot az egyesület Facebook oldalán élőben közvetítik.

240306-online_zenetanar.jpgA könnyűzene oktatás lehetőségeivel is foglalkozó Hangőr Egyesület 2017-ben rendezett a témában először konferenciát, majd tavaly és tavalyelőtt már úgynevezett szakmai fórumokra invitálta az érdeklődőket. A 2022-es Könnyű zenét vinni az iskolákba? fórum a műfaj közoktatásban való megjelenésének lehetőségeit és nehézségeit járta körül, míg a tavaly februári találkozó témája a könnyűzenét átadó pedagógusok képzése, segítése volt. Már ezeken a rendezvényeken is érződött azonban, hogy a zenetanítás és az online tér kapcsolata előbb-utóbb megkerülhetetlen téma lesz.

Az első zenetanító videók a 2010-es évek elején kezdtek megjelenni a különböző megosztókon, illetve néhány e-learning tananyag is felkerült a világhálóra, ám ezek még érdemben nem befolyásolták a zeneiskolák és zenetanárok munkáját. A covid 2020 tavaszi berobbanása azonban válaszút elé állította a képzőhelyeket és a pedagógusokat is: bezárnak vagy áttérnek az online oktatásra. Ez utóbbi a legtöbb esetben nem jelentett többet, mint a tanórák közvetítését, legfeljebb az órák rögzítését és átadását a diákoknak. Nem véletlen, hogy a tanárok és a képzőhelyek többsége, amint lehetett, visszatért a jelenléti oktatásra. A Hangőr Egyesület e témában végzett felmérései azonban azt mutatják, hogy bár sokan esküsznek arra, hogy zenét csak élőben lehet tanítani, szinte mindenkinél felbukkannak az online alkalmazások, az alkalmanként ilyen módon tartott órák, és természetesen a különböző világhálóhoz kötődő tan- és segédanyagok. Egyértelműnek látszik, hogy a zenetanítás előtt is online utak állnak.

A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja által szervezett Oly távol vagy tőlem (?) – A zenetanítás online útjai című fórum négy előadásával, három panelbeszélgetésével, és az ezeken megszólaló mintegy húsz szakemberrel elsősorban egy helyzetképet szeretne felmutatni a jelenlegi hazai és nemzetközi állapotokról. Ennek megfelelően két előadás némi nemzetközi kitekintést nyújt majd, egy további pedig az e-learning világába ad betekintést, hogy aztán egy előadó egy hazai online könnyűzenei tananyagrendszert mutasson be. A három panelbeszélgetés a könnyűzenei képzőhelyek, a különböző zenei műfajok iskoláinak, valamint a közoktatás különböző területeinek online oktatáshoz való viszonyát taglalja moderátorok és gyakorló szakemberek részvételével.

Az egésznapos fórumon való személyes részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz (poptanito@gmail.com) kötött. Azoknak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a fórumon a Hangőr Egyesület Facebook oldala ajánlható, ahol a négy előadást és a három panelbeszélgetést is folyamatosan közvetítik a szervezők, miközben rövid összefoglalók a Poptanítás blogra is felkerülnek majd írott formában.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2618347171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása