A „közös szál”
2024. március 04. írta: Poptanító

A „közös szál”

Az Amerikai Zenetanárok Egyesülete (NAfME) egyik szponzorált cikkéből is kiderül, hogy a covid után ott sem fenékig tejfel egy iskolai zenetanár élete, sőt az intézményi zenetanítás helyzete sem. Egy képzeletbeli trombitatanár egyáltalán nem elképzelhetetlen helyzetét vázolják fel egy lehetséges megoldással.

240304-trombita.jpgKevesen tudják jobban, mint a zenepedagógusok, hogy az oktatásban az alkalmazkodás mennyire fontos a „túléléshez”. A koronavírus idején például a zenetanároknak ismeretlen területen kellett eligazodniuk. Nem matematikát vagy történelmet, hanem zenét kellett megpróbálniuk egy példátlan szituációban, online tanítani. Ez hatalmas kihívásnak bizonyult.

A COVID utáni korszakban újabb kihívással kell szembe néznünk. Az állami iskolai zeneoktatás újjáépítésével. Sajnos a zeneoktatás nem prioritás. A költségvetési megszorítások a zeneoktatást érintik először, ráadásul a legtöbb iskolában a zenei órák ütemezés, tantermi elhelyezése és az erőforrások tekintetében is háttérbe szorulnak.

Ez egy ismerős és szomorú történet, amely azonban – ha ügyesek vagyunk – akár happy enddel is végződhet. A happy end kulcsa a könyvekben, filmekben, videojátékokban, és még a legtöbb közösségi médiában is jelen lévő „közös szál” használata: összefogás a közös cél érdekében.

Íme, egy példa, a szinte minden zenepedagógus számára ismerős történet segítségével.

Hősünk trombitát oktató zenetanár, hetente egyszer-kétszer harminc percig tanítja az ötödikes trombitásokat. A diákokat a csoportos órák és próbák idejére ki kell kérnie más tanórákról. Sajnos a diákok hiányzásai, a dolgozatírások vagy osztálykirándulások miatt nehéz a teljes csoportot összehozni. A harmincperces próbák ritkán harminc percesek, hiszen hősünknek rögtönzött hangszerjavítást kell végeznie, vagy az elvesztett, elfelejtett kottát kell pótolnia. Így hősünknek, a zenetanárnak – amennyiben szerencséje van – körülbelül húsz perce marad arra, hogy bemelegítse a diákokat, levezényelje a próbát, felkészüljön a közelgő teljes zenekari próbára, majd a koncertre. Ameddig csupán néhány hét van hátra.

Hősünknek egy másik kihívással is szembe kell néznie. A nyolc fiatal trombitás nem egyforma ütemben halad. Hárman küszködnek, mert több próbáról is hiányoztak. Nehézkesen olvassák a kottát, nem emlékeznek a billentyűfogásokra, esetleg nem tudják tartani a tempót vagy elrontják a ritmust, ezért egyre kevésbé élvezik a próbákat és egyre kevésbé motiváltak. Másik három diák a várakozásoknak megfelelően halad. Ketten pedig kiemelkedően tehetségesek, rendszeresen gyakorolnak otthon, felkészülten érkeznek a próbákra, talán még magánórákat is vesznek.

Hősünk kétségbeesetten igyekszik felzárkóztatni a küszködőket, miközben a haladó diákokat is próbálja bevonni és gondozni a tehetségüket. Ám a kihívások egyre csak nőnek. A lemaradt diákok elveszettek, elégedetlenek vagy rettegnek a próbáktól. Ki akarnak lépni a zenekarból. A haladók számára érdektelen az óra, egyre jobban unják a próbákat, és fontolgatják, hogy kilépnek a zenekarból. A szülők aggodalmuknak adnak hangot a hősünk és az igazgatóság felé. Mindennek a tetejébe nyakukon a fellépés.

Hősünk el van havazva. Mindenkinek meg kell felelnie. A diákokat le kell kötnie és el kellene érnie, hogy élvezzék a zenét, miközben fel kell készítenie őket egy sikeres koncertre. De az iskola mellett nincs elég idő arra, hogy egyénileg segítsen a diákoknak, sok diák nem ér rá magánórákat venni.

Hogyan segíthetnénk a diákoknak megtanulni a hangjegyek azonosítását a kottán, gyakorolni az ujjrendet és otthon feldolgozni a ritmusokat? Közös motivációt kell számukra találnunk, amely a zenélést ugyanolyan vonzóvá teszi, mint a közösségi média, a filmekre vagy a videojátékokra szánt időt. Ez a közös szál kell, hogy szórakoztassa és egyben lelkesítse is őket, hogy együtt lendüljenek át a nehézségeken és éljék át a közös zenélés felemelő élményét.

NafMe

(Fordította: Ifj. Rozsonits Tamás)

Forrás: https://nafme.org/blog/adapting-to-survive-using-the-common-thread/

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr6518345185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása