Kulcs a tanítványokhoz
2023. november 07. írta: Poptanító

Kulcs a tanítványokhoz

Pedagógiai alapismeretek könnyűzenét tanítóknak

Pedagógiai, gyermeklélektani és módszertani alapismeretekhez juttatni minél több könnyűzenét oktató tanárt. Az első tapasztalatok alapján pedig a jövő évtől rendszeres kurzusokat szervezni az ország több pontján. Ezek a céljai a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoport decemberi képzési napjainak.

231107-kepzes.jpgA Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja által még a pandémia előtt végzett, és azóta részben frissített felmérésből kiderült, hogy sok olyan kiváló zenész tanít rendszeresen vagy alkalmilag, szervezett körülmények között illetve otthon könnyűzenét, akiknek semmiféle pedagógiai előképzettsége nincs. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy könnyűzenei tanárt a mai napig nem képeznek Magyarországon, így legfeljebb azoknak az oktatóknak lehet báminemű pedagógiai, gyermeklélektani vagy módszertani alapismerete vagy előképzettsége, aki tanárképzőn szereztek valamilyen egyéb diplomát. Persze mindez nem zárja ki, hogy egy kiváló zenészből kiváló pedagógus legyen. Sőt, sokak mögött olyan több éves vagy évtizedes tapasztalat, oktatási gyakorlat van, ami akár diplomákat is pótolhat. Mégis szükség lehet a gyakorló könnyűzenetanárok ilyen irányú képzésére, hiszen az is tudható, hogy a könnyűzenét tanulók többsége diák vagy fiatal felnőtt, akikre nemcsak a zene, de a tanítás módszere is egy életre szóló hatást gyakorolhat.

Hogy valóban szükség lenne-e a könnyűzenét oktatók képzésére, azt december közepén gyakorlati tapasztalatok támaszthatják alá. A Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportja ugyanis úgy határozott, hogy „kísérleti” jelleggel, az ország két pontján – a tatai Peron Tehetségponton és a Debreceni Rocksuliban – pedagógiai, gyermeklélektani és módszertani egységekből álló képzési napokat szervez könnyűzenét oktató, gyakorló zenetanároknak. A december 12-ei és 15-ei kurzusok egyik célja a résztvevők alapismeretekhez juttatása, a másik pedig egy olyan képzési modell kidolgozása, amely 2024-től körbejárhatja az országot, így helyben nyújthat segítséget a pedagógiai ismeretekkel nem rendelkező zenetanároknak.

A két kísérleti képzési napon három egyetem oktatója és egy gyakorló zenetanár tart majd másfél-másfél órás alapozó kurzusokat, amelyek végén a résztvevők is elmondhatják, miben kaptak illetve miben kérnének még segítséget. A szervezők azt kérték a kurzusvezetőktől – akik maguk is zenélnek –, hogy az alapismeretek mellett a gyakorlatban hasznosítható tudásra, illetve az önálló ismeretszerzéshez szükséges információk átadására koncentráljanak. A képzési napokon résztvevő, gyakorló könnyűzeneoktatóktól pedig csak annyit kérnének, hogy a kurzusok értékelésével, illetve egy kérdőív kitöltésével segítsék a minél jobban hasznosítható program kialakítását.

A két képzési nap nyitott és ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A december 12-ei debreceni eseményre 11-éig, a december 15-ei tataira pedig 14-éig lehet jelentkezni a poptanito@gmail.com címre küldött rövid bemutatkozó és motivációs levéllel.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5818253171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása