Koncertek nemcsak a fülnek
2023. április 13. írta: Poptanító

Koncertek nemcsak a fülnek

Az ízek, az illatok, a fények, a színek, a színpadi vizuál, de még a zenekar mozgása is segítheti a fogyatékossággal élőket abban, hogy részesei legyenek egy-egy koncertnek. Erről szól a Revelland projekt, amelyben Magyarországot a The Anahit zenekar képviseli.

230413-revelland1.jpgA multi-szenzoros koncertélményért című cikkünkben már beszámoltunk a Revelland projektről, amelynek célja, hogy a programban résztvevő zenekarok olyan élménnyé alakítsák élőműsoraikat, amelyek azok számára is élvezhetők és befogadhatók, akik valamilyen fogyatékossággal élnek. A programban hat ország hat zenekara vesz részt, akiket az adott ország nagy fesztiváljai által javasolt előadókból választottak ki. Magyarországot a Sziget Fesztivál által nominált The Anahit zenekar képviseli, akiknek a képviselői részt vettek két workshop hétvégén Utrechtben és Valenciában.

Az első hétvége a program bemutatásával és a résztvevő zenekarok megismerésével kezdődött, majd bemutatkozó estét követően kezdetét vette a közös munka.

A workshopok két fő célcsoport bevonásával zajlottak - egyrészt a bolgár Maria’s World Alapítvány munkatársa arról beszélt a zenekaroknak, hogy az értelmi fogyatékossággal élőket az alapítvány hogyan vonja be a mindennapi életbe, és arról is szó esett, hogy ezek a fiatalok milyen módon tudnak kapcsolódni egy könnyűzenei élményhez. A szociális munkás kiemelte, hogy vannak az értelmi fogyatékosságnak olyan szintjei, amelyek esetében egyes diszfunkciók felerősödhetnek a koncerteken a hangos zene, a fények vagy akár a tömeg miatt, éppen ezért ezekben az esetekben a koncerteken való részvétel nem javasolt.

A hallássérültek és siketek zenéhez való kapcsolódásáról Vera van Dijk tartott előadást, aki maga is siket. Előadásában jeltolmács segítségével arról mesélt, hogy az előzenei koncertélmény nem csak hallás útján tapasztalható meg. Kiemelte, hogy a zene hangulatát tükröző színek, formák, a zenekartagok mozgása milyen sokat tud hozzátenni a siketek zenei élményéhez. Fontos, hogy egy adott dalon belüli hirtelen ritmusváltások és azok lekövetése nekik nehézséget okoz, de arról is mesélt, hogy a kezükben tartott üres pohár képes felerősíteni a zene rezgéseit, ami segít abban, hogy át tudják venni a ritmust és érezzék a zene hangulatát.

Egy nagyon szemléletes játékra hívta a résztvevő zenekarokat: telefonján elindított egy dalt, amit a zenekarok nem hallottak és elkezdett rá táncolni. Arra kérte a jelenlévőket, hogy kezdjenek el vele együtt táncolni, majd amikor már mindenki mozgott, akkor kihangosította a zenét és a mozdulatok ritmusa teljesen illeszkedett az adott zenére. A zenei élményt tovább tudják erősíteni a siketek számára a különböző illatok is. Az édes, a citrusos, a virágos illatok mind-mind egy alapvető érzékhez vagy egy-egy korábbi emlékhez kötődnek, amelyek segítenek az adott dal hangulatának átadásában azoknak, akik nem hallják, hanem más érzékek által tapasztalják a zenét a koncerteken.

230413-revelland2.jpgAz utrechti hétvége második estéje a Sencity Fesztiválon folytatódott, amit idén huszadik alkalommal rendeztek meg. Ennek a fesztiválnak minden programja úgy épül fel, hogy felerősítse az érzékeket: ízekkel, fényekkel, illatokkal, vizuális látványelemekkel befogadhatóvá és élvezhetővé tegye a zenei élményt a hallássérültek számára. A színpadon a zenekarok mellett jeltáncosok is álltak, akik a dalok szövegét tánc közben jelelték, így segítve a zenéhez való kapcsolódást a hallássérültek számára. Ezen a rendezvényen az illatokat szárazjégre csöpögtették és egy ventillátor segítségével fújták be a nézőtérre, de voltak különböző színű és ízű italok is, amelyekkel a résztvevőket kínálták a koncertek adott pontjain. A zenekarok olyan vizuálokat hoztak a koncertjeikre, amelyeknek színei, hangulata, az egyes dalszövegrészletek megjelenítése kiegészítették az élményt. A koncertterem nézőterének egy részén speciális vibráló emelvények voltak elhelyezve, amelyek a zene basszusára rezegtek, így ezen állva az egész testtel lehetett érezni a zene ritmusát.

Ezeknek a tapasztalatoknak és élményeknek a birtokában utaztak a zenekarok egy hét múlva Valenciába, ahol arról tanultak, hogy a különböző érzékszervek hogyan vonhatók be a koncertélménybe, milyen lehetséges megoldások vannak az ízek, illatok, színek, formák megjelenítésére és hogyan köthetők ezek a zenéhez.

Az érzékek bevonása a szinesztézia elvei alapján működik, ez alapján az egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másikat. Gondoljunk arra, hogy egy-egy illat milyen emlékeket tud bennünk felidézni: a frissen mosott, napon szárított ágynemű illata előhozhatja a nagymamánál töltött gyerekkori emlékeket, vagy egy intenzív keserű íz a szánkban felidézhet egy rossz emléket. Ugyanígy a színek is jelentőséggel bírnak: a fehér általában a tisztaság, a fekete a szomorúság, a távolságtartás színe, a piros pedig magabiztosságot, energiát sugároz. Ezek az érzékszervi tapasztalások, és az általuk kiváltott érzelmi reakciók képesek összhangban lenni a zenével.

A workshopok második hétvégéjén pontosan ezekre az érzékelési folyamatokra helyezték a hangsúlyt a szervezők. Egy parfümkészítő illatokat mutatott, egy chef különböző ízeket és textúrákat hozott, de szó esett a koncerteken kivetített vizuálok színeinek és formáinak jelentőségéről, a zenekar színpadi jelenlétéről, a közönséggel való kapcsolódás módjairól is.

A workshopok alkalmával megszerzett ismereteket kell a következő évben minden produkciónak a saját zenéjével összhangba hozni, kialakítani egy olyan élő koncertműsort, ami a lehető legtöbb érzékszervet vonja be az élménybe, oly módon, hogy minden koncertlátogató számára különleges atmoszférát teremtsen, és még jobban felerősítse a zene általi kapcsolódás érzését. A Revelland projekt szakemberei rendszeresen konzultálnak majd a zenekarokkal a multi-szenzoros koncertek kialakítása kapcsán. A közös workshopokat egy éven keresztül online egyeztetések követik, ahol minden zenekar külön-külön kezd el dolgozni a saját koncertprogramján a mentorok segítségével. A hat zenekar 2024 áprilisában mutatja be az egy éves munka eredményét az utrechti Sencity fesztiválon, azonban hazájukban ezt megelőzően tryout koncerteket tartanak, amelyeknél egy-egy fókuszcsoport visszajelzései alapján még tovább fejlesztik a multi-szenzoros koncertélményt.

Sedulyák Violetta

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr318100760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása