A prágai előadóművészeti akadémia
2022. szeptember 05. írta: Poptanító

A prágai előadóművészeti akadémia

Az Akademie múzických umění v Praze (AMU)

Az Akademie múzických umění v Praze (Prágai Előadóművészeti Akadémia-AMU) Csehország fővárosában, Prágában található. Az akadémia három karból áll: film- és televíziós kar, zene- és tánckar, valamint színházi kar, amelyek alap-, mester- és doktori szintű képzéseket kínálnak, valamint művészeti, művészettörténeti és elméleti kutatásokat is végeznek.

220905-praga.jpgAz egyetemet 1945. október 27-én Edvard Beneš elnök rendeletével hozták létre. Az intézmény olyan művészeti területeken nyújtott programokat, amelyek korábban nem voltak elérhetőek Csehországban. A film-és televíziós kar (FAMU) 1946-ban nyitotta meg kapuit; ez volt Európa ötödik filmes felsőoktatási intézete (Moszkva, Berlin, Róma és Párizs után). A zene-és tánckar (HAMU) ugyanekkor kezdte el működését, kezdetben természetesen kizárólag komolyzene-oktatással foglalkoztak. A valamivel később indult színházi kar (DAMU) rendezés, dramaturgia és színpadtervezés kurzusokat kínált.

Az akadémiára csak középiskolai tanulmányok befejezése és sikeres felvételi vizsgák után vesznek fel hallgatókat. Minden karnak megvannak a maga felvételi vizsgakövetelményei. A tanegységek hivatalos oktatási nyelve a cseh, de minden kar kínál néhány szakot angol vagy német nyelven, bár van olyan kurzus, amelynek előfeltétele egy cseh nyelvű előkészítő tanfolyam elvégzése.

A HAMU, azaz a zene-és tánckar az egykori prágai konzervatórium szellemi örököseként kezdte meg működését. Az intézmény jelentleg zene és a tánc területén cseh és angol nyelven nyújt képzést alap-, mester- és doktori szinten. A karon több tanszék működik, így például vonós, billentyűs, fúvós és ütős hangszerek, jazz-interpretáció, ének- és operarendezés, zeneelmélet és zenetörténet, karmester, zeneszerzés. Akár a többi karon, az alapképzés itt is három, a mesterképzés pedig további kettő éven át tart. A HAMU szervezi a Skrznaskrz fesztivált, amely mindhárom kar, valamint más képzőművészeti iskolák együttműködésével zajlik.

Az egyetem könyvtárában több mint 180 000 kötetnyi tudományos irodalom, hangfelvétel és audiovizuális mű található, a diákok pedig más prágai könyvtárakat is ingyenesen használhatnak (például Cseh Tudományos Akadémia könyvtárát). Az intézmény hallgatói ingyenes vagy kedvezményes belépésre jogosultak számos kulturális rendezvényre, például színházi előadásokra, koncertekre, kiállításokra és filmvetítésekre. A Prágai Előadóművészeti Akadémia együttműködik más csehországi és külföldi oktatási intézményekkel. Az AMU létesítményei között színházak, film- és televíziós stúdiók, valamint koncerttermek is megtalálhatók. Az iskola saját kiadója, az AMU Press az AMU művészeti tevékenységéről szóló irodalmat jelentet meg. Emellett saját galériájuk is van AMU Galériában (GAMU), ahol például a grafikai területeket hallgatói is bemutathatják záró projektjeiket.

Az AMU zenei karán, a HAMU-n tanult többek között Kambodzsa tizennegyedik királya, Norodom Szihamoní, aki jelenleg is az ázsiai ország uralkodója.

ifj. Rozsonits Tamás

 

Források

https://www.amu.cz/en/

https://en.wikipedia.org/wiki/Academy_of_Performing_Arts_in_Prague

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5117924591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása