A multi-szenzoros koncertélményért
2023. április 05. írta: Poptanító

A multi-szenzoros koncertélményért

A fogyatékosság nem korlát, hanem inspirációs forrás

Európai Uniós támogatással valósul meg az első a Revelland program, amelynek célja, hogy az élőzenei élményt azok számára is befogadhatóvá és élvezhetővé tegyék, akik valamilyen fogyatékossággal élnek. A fogyatékosságot (vakság, siketség, értelmi fogyatékosság) nem korlátnak, hanem inspirációs forrásnak tekintik, a fogyatékkal élőket aktívan bevonják a kreatív folyamatokba, amelyek eredményeként a teljes közönség egy intenzívebb érzelmi kapcsolódást élhet meg az élőzenei koncerteken.

230405-revellandok.jpgA koncertek multi-szenzoros élménnyé alakításához szükséges tudást és tapasztalatot kívánja megosztani a Revelland program azokkal az előadókkal, akiket olyan nagy európai fesztiválok ajánlásai alapján választottak ki, mint a Eurosonic (Hollandia), a Sziget Fesztivál (Magyarország), a Roskilde Fesztivál (Dánia), a Colors of Ostrava (Csehország), a Cooltural (Spanyolország) és a KeepOn LIVE FEST (Olaszország). A program kétéves, mely kétszer háromnapos workshopokkal kezdődött Utrechtben majd Valenciában.

Ezeknek a hétvégéknek a célja az volt, hogy a kiválasztott produkciók megismerkedjenek a programmal, közös munkában vegyenek részt és személyesen találkozhassanak egymással valamint azokkal a szakértőkkel, akik a két év során rendszeres konzultációkon keresztül segítenek a koncertek multi-szenzoros élménnyé alakításában. A workshopokon arról tanultak a résztvevő zenekarok, hogy az ízeket, illatokat, a tapintást vagy a különleges vizuális megoldásokat hogyan lehet beépíteni egy koncertbe, és ezek hogyan segíthetik a még intenzívebb zenei élmény kialakítását.

230405-revelland_1ok.jpgA Revelland vezető partnere a holland Possibilize szervezet, amely a szervezési folyamaton túl a hallássérültekkel való kommunikációt is koordinálja. A spanyol Vitamin stúdió kreatív vizuális és technikai megoldásokkal támogatja a zenekarokat. A bolgár Maria’s World Alapítvány munkatársai az értelmi fogyatékossággal élők bevonásában nyújtanak segítséget a résztvevőknek. A Live DMA egy francia szervezet, amely a program minél szélesebb körben való megismertetésén dolgozik az európai zenei szektorban. A kommunikációt az olasz KeepOn Live szervezet koordinálja, az ír CWB Production pedig a fesztiválokkal való kommunikációért felelős.

A program célja tehát az, hogy az élőzenei koncertélmény mindenki számára elérhetővé váljon függetlenül az emberek esetleges korlátaitól. A program nemcsak a zenekarokkal, hanem európai fesztiválokkal és könnyűzenei klubokkal is konzultál, annak érdekében, hogy a multi-szenzoros koncertélmények minél több helyszínen megvalósulhassanak.

Sedulyák Violetta

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5818095210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása