Egri Ifjúsági Zenei Program
2022. augusztus 03. írta: Poptanító

Egri Ifjúsági Zenei Program

Rázsi Botond előadása a „Neked írom a koncepciót” konferencián

A június 3-ai „Neked írom a koncepciót” című, városi zenei koncepciókról szóló konferencián Bajnai Zsolt felvezető előadása után Rázsi Botond, Eger korábbi alpolgármestere számolt be az egri könnyűzenei élet fejlődésének támogatása érdekében életre hívott Egri Ifjúsági Zenei Program (EIZP) létrehozásáról, a kezdetekről és az első néhány év eredményeiről.

220608-konf3.jpgRázsi Botond 2010 és 2019 között Eger humán területekért felelős alpolgármestereként vágott bele a helyi könnyűzenei vérkeringés felfrissítésébe. Ahogy előadásában fogalmazott: „A 2010-es években keletkezett egy adósság az egri zenei élettel szemben.” Miután végleg bezárt a legendás Egál Cult Club (korábbi nevén Más) és az egri Agóra-pályázat is kútba esett – mivel végül nem épült meg a létesítmény –, egyfajta vákuum keletkezett az egri ifjúsági közművelődésben. A szakmai igény, valamint az említett „tartozás” mellet egyfajta „belső” indíttatás is vezérelte a program elindítását, hiszen a korábban nem támogatott könnyűzenészek segítése az önkormányzati portfólió kiegészítésre is alkalmat adott. Rázsi Botond alpolgármesterként úgy érezte, ha már nem tudnak helyet biztosítani az egri könnyűzenei élet működéséhez, legalább anyagi támogatás formájában járuljon hozzá az önkormányzat, hogy valami elindulhasson, zenei közösség szerveződhessen.

A város önkormányzata végül 2014-ben döntött arról, hogy az egri amatőr könnyűzenei élet fejlődésének támogatása érdekében létrehozza az Egri Ifjúsági Zenei Programot. Ahogy az egykori alpolgármester kiemelte, egy hangsúlyosan, de a szó legjobb értelmében amatőr zenei programról van szó. Ebből következik, hogy professzionális produkciók számára nem nyújtanak támogatást. Rázsi Botond hozzátette, a program nevében a fiatalság nem az életkorra, hanem a zeneiségre utal. Mindemellett az is fontos volt az induláskor, hogy ne politikailag támogassanak előadókat és a zenekarokat. Éppen ezért a támogatásokról szóló döntést egy szakmai kuratóriumhoz helyezték ki, az önkormányzat pedig csak formálisan megszavazza a kuratórium döntését.

A támogatás kerete éves szinten 3 millió forint volt – évente két kiírt pályázattal –, amiből egy zenekar maximum 100 ezer forintra pályázhatott. Rázsi Botond előadásában emlékeztetett: fiatal zenészek számára egy ekkora összeg is igen nagy segítség lehet. A programon keresztül az önkormányzat elsősorban hangfelvételek és videóklipek elkészítését támogatta, de próbaterembérlést és hangtechnikai eszközök bérlésében, valamint koncertszervezők támogatásában is tudtak segíteni. A program 2015-ös indulásakor egy tehetségkutató versenyt is szervezett a város, ahol az első támogatott zenekarok kiválasztása is megtörtént. A pályázati rendszer működésének fontos eleme volt, hogy eleinte a zenekarok közreműködő szervezeteken keresztül nyújthatták be pályázataikat a kuratóriumhoz.

Az EIZP működésének köszönhetően 2015 és 2019 között összesen 20 millió forint támogatásból, 25 közreműködő szervezet részvételével, 60 hangfelvétel (alkalmanként 3-5 dal) és 20 videoklip született, miközben 15 zenekar kapott lehetőséget próbaterem bérlésére, és összesen 150 koncert valósult meg Egerben. A program harmadik évében, 2018-ban egy nagyszabású könnyűzenei konferenciának is otthont adott a város, ami már azt is jelezte, hogy a helyi produkciók támogatására életre hívott kezdeményezés az országos szakmát is érdekli. Ezzel kapcsolatban meg kell jegyezni, a városi könnyűzenei koncepciók támogatásának felmerülésekor éppen az Egri Ifjúsági Zenei Program jelentette az elsőszámú inspirációt és a kiindulási pontot. A 2018-as tanácskozás egyik fontos kérdése volt, hogy hogyan lehet megújítani az ifjúsági programot. A korábbi évekhez képest a legfontosabb változás a soron következő, 2019-es pályázati évben az volt, hogy egy egyesülethez helyzeték ki a támogatás, így már nem volt szükség a közreműködő szervezetekre, minden zenekar az egyesülethez pályázott. A pandémia miatt azonban ez a pályázati ciklus már megakadt, de az önkormányzat igyekszik újra felkarolni a programot.

B. M. L.

 

Az előadás prezentációja itt érhető el: https://drive.google.com/drive/folders/1p9khC9gR8y7f3O5pNVD_mKt3l-x_sPJS?usp=sharing

A teljes előadás videóját itt tekinthetik meg: https://youtu.be/7FdO1giHJhY

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr1717896067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása