Peabody Institute
2022. július 04. írta: Poptanító

Peabody Institute

Az 1857-ben, George Peabody üzletember támogatásával alapított Peabody Institute 1866-ban kezdte meg működését, ezzel az Egyesült Államok legrégebbi zenei konzervatóriuma. Az intézet a Maryland állambeli Baltimore-ban található, 1985 óta a szintén baltimore-i Johns Hopkins University része.

220627-poeby.jpgGeorge Peabody, aki korának leggazdagabb amerikai polgára volt, hatalmas összeget szánt az iskola létrehozására, az építkezés gyors befejezését azonban keresztülhúzta a történelem, az amerikai polgárháború. A háború végével aztán a munkálatok is folytatódhattak, így az 1866-os megnyitón maga George Peabody mondott beszédet.

A konzervatórium a megnyitó után – a nívós oktatásnak köszönhetően – hamarosan egész Észak-Amerikában nagy hírnevet szerzett. A zenét tanulni vágyók az ország minden szegletéből Baltimore-ba utaztak, hogy a híres Peabody Institute diákjai lehessenek. Ez nem csak az iskola presztízsét, hanem a város fejlődését is elősegítette. A folyamatos sikerek pedig az intézmény növekedéséhez vezettek: 1878-ban új szárnyat kapott, benne egy hatalmas könyvtárral. Az iskola könyvtárában ma már összesen több mint százezer könyv, kotta és hangfelvétel található.

A Peabody Institute számos területen nyújt alapszakos, mesterszakos és doktori képzést. Ilyenek többek között a zeneszerzés, a kamarazene, a zeneoktatás, a zeneelmélet és természetesen a 2001 óta a dzsessz is, amely az évek során az egyetem egyik legprominensebb képzésévé fejlődött. A kurzus során manapság a diákok találkozhattak olyan vendégelőadókkal, mint Dennis Chambers, Peter Erskine vagy John Abercrombie. Minden kurzus alapját a konzervatórium zenekarai alkotják, ahol az összes hallgatónak lehetősége van megmutatni tudását.

Az intézet sajátossága, hogy Peabody Preparatory néven hat és tizennyolc év közötti gyerekeknek és fiataloknak nyújt zenei képzést. A program 1894 óta működik, és minden héten több ezer diákot vonz, akik zenélni és táncolni is tanulhatnak. A Preparatory saját, önálló fellépéseket is szervez, több kórussal rendelkezik.

A Peabody Institute számtalan sikeressé vált, egykori diákjára hivatkozhat. Ilyen többek között Tori Amos énekes-zongorista, aki a konzervatórium legfiatalabb diákja címmel is büszkélkedhet, Philip Glass, a huszadik század második felének egyik leghíresebb, minimalista zeneszerzője vagy Kim Kashkashian, korunk egyik legjelentősebb, Grammy-díjas hegedűművésze.

ifj. Rozsonits Tamás

 

Források

https://peabody.jhu.edu/

https://peabody.jhu.edu/academics/instruments-areas-of-study/

https://peabody.jhu.edu/preparatory/about/

https://en.wikipedia.org/wiki/Peabody_Institute

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5617865033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása