Könnyűzenei oktatás háttere Németországban
2021. január 10. írta: Poptanító

Könnyűzenei oktatás háttere Németországban

210107-nemet.jpg

Németországban az 1990-es évek vége óta folyamatosa nő a könnyűzenével kapcsolatos doktori dolgozatok és kutatási projektek száma. Köszönhetően talán annak is, hogy német nyelvterületen az 1970-es években indultak a könnyűzenei kutatások.

A német könnyűzenei oktatás kialakulásának a kezdetei öt évtizeddel ezelőttig nyúlnak vissza, hiszen az ezzel foglalkozó kutatások az 1970-es években kezdődtek német nyelvterületen. Ezt számos publikáció és könyv is bizonyítja, így például a Bremen Radio három zenei újságírójának a könnyűzene II. Világháborúig tartó történetéről szóló hosszú sorozata, amelyet 1976-ban könyvként is megjelentettek /Geschichte der Pop-Musik. Band I (Bis 1947)/. Az ebben a könyvben leírt kutatási projekt dokumentumai és forrásai alapozták meg a brémai Klaus Kuhnke Archívum létrejöttét, amely a mai napig Németország egyik legnagyobb jazz- és könnyűzenei archívuma.

A kelet-berlini Humboldt Egyetemen 1983-ban jött létre a Könnyűzenei Kutatóközpontot (Forschungszentrum Populäre Musik), amely a rendszerváltás után is folytatta munkáját. Az 1980-as évekből érdemes megemlíteni Peter Wicke nevét, aki kritikai kutatásokat folytatott a könnyűzenéről, főleg szociológiai szempontból. Wickének köszönhető, hogy már a 80-as 90-es években befogadták a német zenei kutatásba a brit és amerikai kultúratudományt és kultúraelméleteket, amelynek eredményeként 1997-ben a John Shepherd-del közösen megjelentethette Music and Cultural Theory (Music and Cultural Theory - John Shepherd, Peter Wicke) című könyvet. Ugyancsak nagyban segítette a könnyűzene tudományként való elfogadtatását, hogy 1992-ben elindult a PopScriptum kutatási folyóirat, amely kezdeten csak nyomtatott formában volt elérhető, de ma már online is olvasható.

Az International Association for the Study of Popular Music (IASPM) 1981-es megalapítását követően 1984-ben Nyugat-Németországban is létrejött egy könnyűzenével foglalkozó szervezet az Arbeitskreis Studium Populäre Musik e.V. (ASPM). Ez 2014 óta Társaság a Könnyűzene Kutatásért /Gesellschaft für Popularmusikforschung e.V. (GfPM)/ néven folytatja munkáját, jelenleg több mint 200 német nyelvterületen dolgozó tudós és hallgató közreműködésével. A szervezet célja, hogy teret biztosítson a zene és kultúratudományról, a zenepedagógiáról, a szociológiai, média- és kommunikációs tanulmányokról, valamint a populáris zene egyéb vonatkozásairól folyó eszmecserékhez. Az 1984-ben megalkotott alapszabály szerint az egyesület feladatai elsősorban a konferenciák és szimpóziumok szervezése, a könnyűzenei kutatás fiatalok körében megvalósuló népszerűsítése, tudományos kutatások lebonyolítása, valamint az információcsere megszervezése. A GfPM tantárgyspecifikus és interdiszciplináris kutatási projekteket is támogat, és együttműködik más tudományos és kulturális szövetségekkel, intézményekkel, illetve minden év őszén aktuális témáról konferenciát is tartanak.

Mindezeknek is köszönhető, hogy Németországban az 1990-es évek vége óta folyamatosa növekszik a könnyűzenével kapcsolatos doktori dolgozatok és kutatási projektek száma, évente több könnyűzenével kapcsolatos konferencia kerül megrendezésre és több tucat könyv jelenik meg a témában. A hallgatóknak és a fiatal kutatóknak, akik a rock, a pop, a soul, a punk, a techno és a rap zenén nőttek fel kielégítik az igényeit az egyetemeken zajló könnyűzenei tanulmányok és programok. Ugyanakkor érdekes, hogy a szociológiai és a kommunikációs tanszékeken még mindig nagyobb örömmel fogadják a populáris kultúra feltárását, mint zenetudományi tanszékeken.

Ifj. Halmos Attila

https://books.google.hu/books/about/Music_and_Cultural_Theory.html?id=zkN-QgAACAAJ&redir_esc=y

https://www.researchgate.net/publication/315030382_German-language_Popular_Music_Studies_in_Germany_Austria_and_Switzerland

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2516383316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása