Kilenc rendszerezett alaptananyag
2024. május 24. írta: Poptanító

Kilenc rendszerezett alaptananyag

Oly távol vagy tőlem (?) fórum Az online katedra tényleg recseg? című előadásáról

Az online katedra tényleg nem recseg? Tudásmorzsák csipegetése a világhálón kontra rendszerezett tananyagok online piactere címmel vállalkozott közös előadásra a Hangőr Egyesület Oly távol vagy tőlem (?) fórumán Andrásik Remo és kollégája, Osváth Gábor, mindketten gitártanárok és tananyagfejlesztők.

240525-remo1.jpgAz Oly távol vagy tőlem (?) című, a zeneoktatás online lehetőségeiről szóló fórum utolsó előadása lényegében egy jórészt már elkészült, kis részben még fejlesztés alatt álló, de hamarosan a nagyközönség elé kerülő online „zeneiskolát” mutatott be március 27-én a Budapest Music Centerben. A két részből álló előadás első felét Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára, az Öröm a Zene tehetségkutató sorozat főszervezője, az idén 31. alkalommal megrendezésre kerülő Gitármánia Táborok atyja tartotta, aki a zenelek.hu nyitott rendszerű, online képzési piactér egyik kitalálója és fejlesztője is egyben. Bevezetőjében elmondta: a fejlesztés előtt komoly vizsgálatnak vetették alá az online zeneoktatási piacot, ami alapján állította, hogy az elérhető online iskolák vagy előadók oktatási felületein – egy-két kivételtől eltekintve – a legtöbb tananyag mellőzi az oktatási módszertant. Andrási Remo szerint ezek leginkább üzleti modellként működnek, amelyek célja közvetlen profitorientált online üzleti tevékenység, továbbá közvetett profitorientált online üzleti tevékenység, amely egy másik közvetlen profitorientált online üzleti tevékenység irányába mutat, illetve összetett profitorientált online/offline üzleti tevékenység.

A figyelmesen kutató, elemző és rendszerező kíváncsiskodókban joggal merülhet fel a kérdés, hogy ezen online felületek vajon képesek-e ténylegesen megtanítani bárkit is a hangszeres zenélésre? Azonos értéket képviselnek-e az ismert iskolatípusokkal? Egy laikus szülő, vagy teljesen kezdő tanulni vágyó hogyan tudja kiválasztani a számos ajánlatból a számára megfelelőt? E kérdések megválaszolása kapcsán Andrási Remo azt javasolta, érdemes tisztázni a kézenfekvő motivációkat. Például azt, hogy miért vállalkozik zenetanításra is a legtöbb zenész. Az előadó szerint egyrészt egyfajta jelenlétkényszer motiválja erre a zenészeket, másrészt letagadhatatlan az „EGO-LEGO várépítés”, mivelhogy a legtöbb zenész és előadóművész erősen individualista, ami elengedhetetlen az előadóművészi pályához. Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a megélhetést sem, hiszen végül minden a pénzről szól, még akkor is, ha mindenki másképp látja helyesnek a hozzá vezető utat. Andrásik Remo szerint kérdés inkább az, hogy létezik-e erkölcsös középút a megélhetés és a hivatásszeretet között? Valamint az, hogy a munkáink során melyiket tekintjük mértékadó primer és melyiket szükséges szekunder célnak?

Andrásik Remo előadásában elmondta, hogy 2022 áprilisában nagyon fontos állami támogatás segítségével, 23 kolléga bevonásával, egy év alatt sikerült rendszerezniük a tananyagukat a leendő Öröm a Zene iskolák számára. Emellett egy teljes körű online/offline oktatási és működési metódust is kialakítottak, aminek eredményeképp 1100 oktató videó született az alaphangszerekhez: dob, basszusgitár, billentyűs hangszerek, gitár, ének. További négy jelentős terjedelmű írott anyag a hangtechnika, a szolfézs, a gitár hangtechnika és a házi hangfelvételek készítése témakörökben is a zenelek.hu oldal része lett.

240525-remo2.jpgMagát az oldalt Osváth Gábor mutatta be a Hangőr Egyesület Poptanítás munkacsoportjának fórumán, jelezve, hogy – március végén – még nem teljes rendszer. Osváth Gábor ugyanakkor elmondta, hogy a zenelek.hu-n elérhető tananyagokat egyfajta alapcsomagnak tekintik, amit az egyes hangszereket oktatók maguk is tovább formázhatnak, azaz kvázi közösen fejlődhetnek tovább a tananyagok.

R. T. – B. Zs.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr6918412985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása