Lengyel-magyar barátság és Kis-Moszkva
2024. április 04. írta: Poptanító

Lengyel-magyar barátság és Kis-Moszkva

A lengyel és a magyar beatszínterek hatvanas évekbeli összehasonlításával folytatódik április 10-én a Beatkorszak Szabadegyetem a Lumen kávézóban. Közben a tavaly őszi sorozat újabb része vált elérhetővé a Hangőr Egyesület Youtube-csatornáján.

240404-szabade1.jpgSokak előtt ismert, hogy a keleti tömb országai között, a szocialista időkben (1949-1989 között) komoly különbségek mutatkoztak az élet szinte minden területén. Más volt magyar, bolgár, lengyel vagy éppen albán állampolgárként megélni a szocializmus évtizedeit. Igaz volt ez az ötvenes évek végétől világhódító útjára induló, és a szocialista tábortól is nehezen elzárható könnyűzenére is.

A beatzene azonban a vasfüggönyön innen csak néhány országban hódíthatott érdemlegesen teret, az lelt nemcsak követpkre, de alkotókra is. Ezek közül a két legjelentősebb színtér Magyarországon és Lengyelországban jött létre. Nem véletlen, hogy Kovács László lemezkiadói szerkesztő és jogász éppen e két ország hatvanas évekbeli beatszíntereit hasonlítja össze 2024. április 10-én, 18.00 órától a Lumen kávézó különtermében. A Beatkorszak szabadegyetem ötödik szemeszterének ötödik előadását Lengyel-magyar két jóbarát – a beatzenében is címmel hallgathatják meg az érdeklődők. (Belépő váltható a helyszínen és a TIXA felületén keresztül.)

240404-papbela.jpgA Beatkorszak szabadegyetem hagyományaihoz híven az egyes előadásokat rögzítik, és néhány hónap késéssel vágatlanul közzéteszik a szervező Hangőr Egyesület Youtube-csatornáján. Néhány nappal ezelőtt került fel a 2023-as őszi évad ötödik előadása, amit Kis-Moszkvában is kísértett a rock and roll szelleme címmel, Szolnok város könnyűzenéjének történetéről Pap Béla, helyi rockgondnok tartott. A tavaly november 8-ai előadást Pap Béla a következőkkel ajánlotta az érdeklődők figyelmébe: „A ma előszeretettel a Tisza fővárosának titulált alföldi megyeszékhely a múltban is szert tett némi véleményes jelzőre, így az 1956-os eseményekben betöltött szerepe miatt évtizedeken át kis-Moszkvaként emlegették. Mindez azonban nemigen érdekelte a város fiataljait, akik a rockzene kínálta közösségi élményekkel igyekeztek ’szabadulni a tegnaptól’. A helyi Verseghy gimnázium padjait koptató Bergendy István már érettségi előtt megszervezte első zenekarát. Nem sokkal korábban nyílt meg a számos nemzedék számára ikonikus Ságvári Endre Művelődési Ház, aminek színháztermét hamarosan belengte a rock and roll szelleme. Az eleinte főképp intézményi keretek között alakult együttesek mellett megjelentek a spontán szerveződő formációk is. És a szellem Szolnokon is kiszabadult, aminek következménye három évtized alatt több tucat zenekar lett.”

240404-szabade3.jpgA Beatkorszak szabadegyetem ötödik szemesztere a végéhez közeledik. Kovács László április 8-ai előadása után még egy alkalommal gyűlhetnek össze a magyar könnyűzene múltja iránt érdeklődők a Lumen kávézó különtermében: 2024. április 24-én Kövér Péter, a Budapest Sportcsarnok egykori rendezvényszervezője Volt egyszer egy BS címmel az intézmény 1982–1999 között rendezett koncertjeit és az azokat szervező fantasztikus csapat történetét eleveníti majd fel. A szemeszter végén pedig nyilvánosságra kerül a tavalyi félév utolsó előadásának videója is, míg a 2024-es tavaszi előadásokat a nyári szünetben teszi közzé a programot szervező Hangőr Egyesület.

 

Kis-Moszkvában is kísértett a rock and roll szelleme

https://www.youtube.com/watch?v=pKk6FjAjjGA

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5118370807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása