Hangjáték – Az amatőr zenélés városi koncepciója
2022. június 24. írta: Poptanító

Hangjáték – Az amatőr zenélés városi koncepciója

Főző Zsolt Mindenki zenéljen! című kötetben megjelent előadása a veszprémi EKF-hez kapcsolódó programról

Hangjáték – Az amatőr zenélés városi koncepciója

220207-fozo.jpg

Mindenki zenéljen – Veszprémben és a Balatonnál is! Nagyon leegyszerűsítve így lehetne megfeleltetni a Hangjáték elnevezésű projekt lényegét a Mindenki zenéljen! című konferencia témafelvetéseivel. A Hangjáték projekt célja ugyanis, hogy Veszprém és a tágabb Európa Kulturális Fővárosa (EKF) régió[1] lakossága jobban részesülhessen a zene, mint művészeti ág nyújtotta rekreációs lehetőségekből, és nagyobb arányban vegyenek részt nemcsak a zene fogyasztásában, hanem a zene létrehozásában és aktív megélésében is.

Ebben az előadásban ezt a projektünket mutatjuk be úgy, hogy számot adunk a projekt hátteréről, céljairól, főbb terveiről és az első félév eredményeiről. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár az előadásunk a konferencia jó gyakorlatokat bemutató paneljében hangzik el, projektünk jelenleg még az előkészítés szakaszában van, és egyelőre csak előzetes eredményekkel szolgálhatunk. Ezúton is köszönjük a szervezőknek a megelőlegezett bizalmat, reméljük, a későbbiekben a projekt egyértelmű eredményeiről és tanulságairól is számot adhatunk.

 

A projekt háttere

A Hangjáték projekt alapötlete nagyban épít az olyan szakmai diskurzusokra, mint amilyen többek között ez a konferencia is. A zeneoktatás fejlesztése, az aktívan zenélő magyarok számának növelése régóta foglalkoztatja a zeneipari szakembereket hazánkban[2], köztük a Hangvető[3] kollégáit is. Ezzel párhuzamosan Veszprém 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatában is hasonló célok jelentek meg, a pályázat „Zenei oktatást mindenkinek” című programelemében. Az EKF pályázat[4] elnyerése után Veszprém városával és a megalakult Veszprém-Balaton 2023 Zrt.[5] munkatársaival elkezdtük közösen kidolgozni azokat a programelemeket, amiknek köszönhetően a Hangjáték projekt 2021 júniusában megkezdhette működését.

 

A projekt célja

Az Európai Bizottság 2013-ban végzett felmérésének eredményei alapján a magyarok az EU átlagnál jóval kevesebbet zenélnek: 2013-ban a 15 évesnél idősebb lakosság csak 3%-a válaszolta azt, hogy az elmúlt egy évben játszott hangszeren, és csak 5% nyilatkozott úgy, hogy énekelt az adott időszakban. Ezzel szemben az EU 27 tagországában a megkérdezettek átlagosan 8-11%-a válaszolt igennel ezekre a kérdésekre. Feltételezzük, hogy Veszprém és környéke kulturális öröksége és aktív művészeti élete miatt ma is felfelé húzza ezt az országos átlagot. Emiatt pedig azt is gondoljuk, a jó adottságok lehetőséget teremtenek arra, hogy különböző programokkal kísérletezve a lakosság zenei bevonását tovább növeljük, ezzel is utat mutatva az ország többi részének.

Az általunk[6] előterjesztett Hangjáték projekt célja tehát, hogy Veszprém Európai Kulturális Főváros programjának keretén belül képes legyen megszólítani és a zenei életbe jobban bevonni a zene iránt kicsit is fogékony helyi lakosságot. Hosszútávon a Hangjáték programmal szeretnénk elérni, hogy a zenélés jelentette egyéni és közösségi élmény legalább olyan szinten kedvelt rekreációs tevékenység legyen Veszprémben és Magyarországon, mint a futás vagy a csapatsportok rendszeres gyakorlása.

A Hangjáték fent bemutatott absztrakt céljából számos közvetett és direkt cél is levezethető:

– Egyrészt szeretnénk tovább növelni a zenei oktatás helyi elérését, kiegészítve a már működő zeneoktatási intézmények és kezdeményezések működését. Másrészt szeretnénk megerősíteni a helyi zenei közösségeket – a kórusokat, zenekarokat, együtteseket és táncházakat –, egyben olyan feltételeket teremteni a régióban, amelyek segítik az ilyen közösségek működését és az újak létrejöttét.

– Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk, ha a közösségi zenélésnek létrejönnének olyan formái, amelyekhez zenei előtörténet és képzettség nélkül is könnyen kapcsolódhatnak a helyiek. Továbbá szeretnénk, ha teret tudnánk adni minden olyan zenéléshez köthető kezdeményezésnek, amely a projekt megvalósításának éveiben, alulról szerveződő ötletként születik.

A Hangjáték révén szeretnénk a lehető legtöbb embert bevonni a zenélés örömébe, zenetanárokkal együttműködni, és tantervbe illeszthető zenei tanagyagot és módszert fejleszteni – ezzel pedig egy új, közösségi zenei modellt megvalósítani.

 

Az első fél év akcióterületei

A Hangjáték 2023-ra vonatkozó elképzeléseit és az azokból levezetett közvetett célokat négy különböző akcióterületen kívánjuk elérni. A különböző akcióterületeken munkatársaink helyi szakértőkkel és érintettekkel együtt munkacsoportokat alakítottak, a tartalmi koncepció kialakítását ezek a munkacsoportok végezték. Az alábbiakban a munkacsoportok fő feladatait mutatjuk be röviden, kitérve a 2021. évi tevékenységekre.

Az 1. munkacsoport legfőbb feladata, hogy Veszprém városában megnyisson egy könnyűzenei oktatási központot, ennek érdekében pedig a legnépszerűbb könnyűzenei hangszerek tanításához igazodó képzési rendszert alakítson ki. Ez a képzési rendszer elsősorban a helyi tanárok munkájára, tudására támaszkodna, megerősítve egy egységes módszertani keretrendszerrel, illetve az oktatási központban biztosított infrastrukturális lehetőségekkel.

Az 2. munkacsoport a kiskorúak, azaz a 0-6 év közötti gyerekek zenei nevelését célozza. A jelenlegi oktatási struktúrában kevés lehetőség van ennek a korosztálynak a zenei nevelésére, miközben a korai zenei nevelés fontossága nyilvánvaló. Ezen a téren olyan kezdeményezéseket kívánunk elindítani, amelyek segítenek az ezzel a korosztállyal foglalkozó pedagógusoknak zenei nevelési témájú továbbképzéseken részt venni, hogy a mindennapi munkájukba is be tudják építeni a zenepedagógiai módszereket. Ezen felül családoknak szóló, de kiskorúakat célzó zenei foglalkozások szervezését is célul tűzte ki a munkacsoport.

A 3. munkacsoport be kíván indítani egy olyan közösségi eseménysorozatot, amelynek célja, hogy a zenélésben tapasztalatlan érdeklődők is könnyen tudjanak kapcsolódni a zene műveléséhez. Azaz olyan foglalkozások rendszerének a kialakítását tervezzük, amelyek instant zenei élményeket nyújtanak, akár a zenei előképzettséggel nem rendelkező résztvevőknek is.

A 4. munkacsoport feladata volt felmérni, hogy milyen típusú támogatásra, segítségre van szüksége a helyi kórusoknak és zenei együtteseknek, főleg a koronavírus-válság utáni (közbeni) építkezésben, újraindulásban. A megfogalmazott igények és a rendelkezésre álló lehetőségek alapján indulhat el a tervek megvalósítása.

 

Az első fél év tevékenysége, eredményei

A Hangjáték egyik legjelentősebb akcióterülete a könnyűzenei oktatásra fókuszáló központ/iskola működtetése. Bár a korábban tervezett 2021. október végi indulás nem volt reális, az iskola előkészítésével sikerült több fronton haladni az első fél évben. Ami a legfontosabb: sikerült felvennünk a kapcsolatot lelkes helyi tanárokkal, akik szívesen vennének részt az iskola beindításában és a tanításban. Potenciális tanárainkkal egyenként és csoportosan is több alkalommal egyeztettünk, elkezdtük a tanrend, az alapelvek, a működési szabályok és a tananyag kidolgozását. Azt gondoljuk, jó csapattal fogunk együtt dolgozni, várjuk, hogy az intenzív munka során még jobban megismerjük egymást.

A tervezett iskola hírelésében, leendő diákok toborzásában is voltak sikereink. Segítettünk Veszprémbe ismét elhozni a Hangszert a kézbe[7] kiállítást, amelyen mintegy másfélezer érdeklődő diák, tanár és szülő fordult meg. Tartottunk hangszerválasztó foglalkozásokat, ahol szintén jó néhány érdeklődő családdal tudtunk kapcsolatot teremteni. Meghirdettünk egy előzetes regisztrációt, amin keresztül 11 érdeklődő jelentkezett, akikkel a tanáraink felvették a kapcsolatot. Ezek mellett a Veszprém városa által felajánlott egykori művelődési házban található helyiségeket igyekeztünk zenetanításra alkalmassá tenni, intéztük az alapvető eszközök és hangszerek beszerzését, brandet és arculatot kezdtünk adni a műhelynek. A központ várhatóan 2022 februárjában kezd működni, és több csomagban kínál majd egyéni és csoportos zenei foglalkozásokat egy tágan definiált könnyűzenei tantervet követve, hasonlóan más, az országban működő autonóm könnyűzenei iskolához[8].

A második, a kiskorúak zenei nevelését célzó akcióterület keretein belül 2021 őszén bárki számára látogatható foglalkozásokat indítottunk, illetve elkezdtük előkészíteni az ehhez kapcsolódó, átfogó pedagógusképzési támogatást. Terveink szerint 2022. január végén indulhat el egy olyan fél plusz egy éves támogatott képzési program, ami kifejezetten bölcsőde- és óvodapedagógusoknak nyújtana Kokas-pedagógiai[9] tudást és képesítést, ami szakértők szerint e téren az egyik legátfogóbb szemléletet adja. Ezt kiegészítve a jövőben egyre nagyobb számban szerveznénk olyan, mindenki által látogatható foglalkozásokat, amelyek célja nem a képzés, hanem a korosztályt célzó instant zenei élmény nyújtása: pl. Ringató[10], Így tedd rá![11] táncház, zenés mesélések. További cél lehet a kiskorúak zenei oktatásának fejlesztésében, hogy meggyőzzük a szakpolitikai irányítást arról, tegyék az óvodai-bölcsődei „tanrend” részévé a zenét és zenei nevelést. Ennek akár pilot programjai is futhatnának a veszprémi EKF régió óvodaiban.

Az instant zenei élményt nyújtó, harmadik akcióterület keretein belül 2021 nyarán a régiós fesztiválokra (Művészetek Völgye[12], Veszprémi Utcazene Fesztivál[13]) szerveztünk foglalkozásokat (ének improvizáció, közel-keleti dobolás), szeptember eleje óta pedig minden héten van Örömdobolás Franczia Danival[14], aminek eddig hetente átlagosan tíz-tizenegy résztvevője volt. A tapasztalatok azt mutatják, ez a típusú foglalkozás sikeres, éppen ezért a heti dobolások rendszerét folytatni kívánjuk, illetve kísérletezünk más hasonló rendszeres foglalkozások elindításával.

A kórusok és zenei együttesek támogatásának terén egyelőre lassan haladunk, elsősorban a covid okozta bizonytalanság miatt. Azt látjuk azonban, hogy több zenei közösség is újraindult a 2021-es szigorú korlátozások után, és vannak olyan elképzeléseik, terveik, amelyek a Hangjáték projekt részévé válhatnának. A kórusok és zenei együttesek részékről igény mutatkozik arra, hogy létrejöjjön egy olyan módszertani központ, ahol folyamatosan szakértő művelődésszervezők segítik ezeknek a zenei közösségeknek az életét: pályázatot írni, versenyekre eljutni, tábort és találkozókat szervezni. Sajnos egy ilyen központ felállítására a Hangjáték keretein belül nincs lehetőség, ugyanakkor a jövőben szeretnénk olyan kezdeményezéseket útjukra indítani, amelyek bevonzzák a potenciális érdeklődőket a helyi kóruszene világába, könnyen kapcsolódódhatnak más kezdeményezésekhez, jól kommunikálhatóak, és siker esetén akár tömegrendezvényeken is élményt jelentően mutathatóak be.

 

Összefoglaló

Így áll a Hangjáték projekt az első fél év után. A projekt 2023 végéig működik a Veszprém Európa Kulturális Fővárosán belül. Azt gondoljuk, a következő két évben még lesz lehetőség a programelemeink fejlesztésére és kibontására. Az eddigi tapasztalataink alapján ugyanis úgy érezzük, van értelme ilyen és hasonló programokat tervezni és beindítani, mert viszonylag kis finanszírozási igényű kezdeményezésekkel is meg lehet nyerni új embereket a zenének. Bízunk benne, hogy ez a tapasztalás a továbbiakban csak erősödni fog, és a projektet a kezdeti célkitűzéseinknek megfelelően fogjuk tudni végig vinni.

 

[1] https://veszprembalaton2023.hu/

[2] Ezekről lásd a Music Hungary konferenciák anyagait, a ProArt által készített Zeneipari jelentéseket, az NKA Hangfoglaló Program kutatásait és rendezvényeit, a Poptanítás.blogot vagy éppen a Hangvető korábbi tevékenységét.

[3] https://hangveto.hu/

[4] https://kulturalisfovaros.kormany.hu/index (Utolsó letöltés 2021. december 20.)

[5] https://www.veszprem.hu/hirek/ekf-2023

[6] A Hangjáték projektet a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. felkérésére a Hangvető Kft. munkatársai és szakértői dolgozták ki.

[7] A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott, a Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által lebonyolított Hangszert a kézbe interaktív, utazó kiállítás 2021. szeptember 30. és október 2. között a veszprémi Hangvillában volt megtekinthető.

[8] Mint amilyen a Rocksuli hálózat: https://www.rocksuli.hu/

[9] https://kokas.hu/kokas-pedagogiarol/

[10] https://www.ringato.hu/

[11] https://igyteddra.hu/

[12] https://www.muveszetekvolgye.hu/

[13] https://www.utcazene.hu/

[14] https://x.facebook.com/events/592086025329415?m_entstream_source=timeline

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2417862199

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása