A Pop Akademie Wien
2022. május 27. írta: Poptanító

A Pop Akademie Wien

Moritz Pedarnig előadásának összefoglalója a Mindenki zenéljen! kötetben

Moritz Pedarnig

220117-popwien.jpg

A Pop Akademie Wien*

Egy pop/rock/jazz/világzenei intézmény

(Összefoglaló)

A bécsi POP Akademie[1] a Johann Sebastian Bach Musikschule[2] részeként önálló pop, rock, jazz és világzenei intézményként működik. Privát zeneiskola, úgynevezett „nyilvánossági joggal”[3], ami Ausztriában nagyon ritka, ilyen besorolással általában csak állami általános iskolák és gimnáziumok rendelkeznek.

A Johann Sebastian Bach Musikschule-ban 2003-ban kezdtem tanítani, és 2011-ben találtuk ki, hogy megalapítjuk a POP Akademie-t. Ehhez komoly segítséget kaptunk Hans Steglertől, zeneiskolánk vezetőjétől, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani. Illetve fontos volt a kooperáció Bécs város önkormányzatával, mivel az a törekvésük, hogy kompetens partnereik legyenek a zenei oktatás területén. Így lettünk Ausztriában az egyetlen önálló pop, rock, jazz és világzenei zeneoktatási intézmény.

A POP Akademie Wien egyediségéhez az is hozzájárul, hogy a tanáraink egytől egyig aktív, profi zenészek, stúdiózenészek és zeneszerzők. Jelenleg összesen huszonöt fős tanári karral dolgozunk, és nagyjából 280 diák jár hozzánk, akik zongora, jazz vagy pop ének, szaxofon, trombita, dob, elektromos gitár, basszusgitár, akusztikus gitár hangszerek közül választhatnak. További különlegességünk, hogy nálunk világzenei hangszereken – úd[4], buzuki[5], harmónika, steel drum[6] és african percussion[7] – is lehet tanulni.

 

Két képzési forma

A POP Akademie Wien a jelentkezők számára két lehetőséget kínál: hagyományos vagy rendhagyó képzést.

A hagyományos képzésünk egy úgynevezett előképzővel indul, amit elsősorban a 6-10 éves korosztálynak ajánlunk. Olyanoknak, akik nálunk kezdik a hangszeres tanulmányaikat. Nekik a főhangszeren kívül egy úgynevezett melléktárgyat is választaniuk kell, ami lehet például kóruséneklés vagy dobkurzus. Az előképző szakasz legfeljebb négy évig tarthat, vizsga zárja, ami utána „regular” vagy „intense”[8] képzést választhatnak a diákok.

A kettő között az az alapvető különbség, hogy a „regular” képzés javarészt a kerettantervben meghatározott módon történik. Szerencsére az ezt létrehozó testülettel egyeztetve a magunk igényei szerint újra definiálhattuk a tantárgyakat. Így például a klasszikus zeneelmélet helyett egy pop-jazz specifikus, úgynevezett „H. E. A. R.” (Harmony, Ear Training, Rhythm Training)[9] tárgyat hoztunk létre. A „regular” képzésben három közbülső lépcsőfok van: kezdő, középhaladó és haladó. Minden lépcsőfok három évig tart és záróvizsgával fejeződik be. Ezekben a három években a diákjainknak biztosítunk hetente egy 50 perces főhangszeres órát, ami mellett kötelezően el kell végezniük egy egyéves zenekari gyakorlatot és egy workshopot is. Többféle zenekari gyakorlatot kínálunk: jazz, pop, rock, funky, singer-songwriter[10]. Illetve az intenzív zenekari gyakorlatot is választhatják a diákok.

Az „intense” képzés alapvetően abban különbözik az előzőtől, hogy abban, igény szerint lehetőséget biztosítunk akár heti kettő hangszeres órára is. Ebben a formában a diák és tanára minden tanév elején közösen megfogalmazzák a saját, egyéni „masterplan”-jükat, azaz lefektetik, a tanulónak milyen céljai vannak az adott évben, abban az időszakban mit szeretne elérni, ahhoz milyen kurzusokat kell elvégeznie. Az „intense” képzési formában évente tartunk záróvizsgát, valamint lezajlik a tanár és a diák között egy olyan beszélgetés is, amiben azt elemzik, hogy a „masterplan”-ben lefektetett célokat sikerült-e elérni, változtak-e a törekvések, és milyen tervek fogalmazhatóak meg a következő tanévre.

Az úgynevezett „rendhagyó” képzési formánkat inkább a felnőtt korosztálynak kínáljuk. Nem véletlen, hogy az ebben a rendszerben tanulók között vannak egyetemisták, dolgozó felnőttek, de nyugdíjasok is, akikben az a közös, hogy az iskolás korból kinőve szeretnének egy hangszeren megtanulni játszani. Ebben a képzési formában a hangszeres órákon kívül felvehető tárgyakért, zenekari gyakorlatokért, workshopokért külön kell fizetniük a diákoknak.

 

Az egyediség

Miben különbözik még a POP Akademie Wien a többi zeneiskolától? Említettem, hogy lehetőséget kaptunk saját tanterv kialakítására, amihez nélkülözhetetlen volt saját tantárgyakat is létrehozni. Így tudunk ugyanis gyakorlatias és pop-jazz központú oktatást folytatni, illetve így van lehetőségünk olyan speciális órákat tartani, mint a dalszerzés, az improvizáció, a pop-jazz zeneelmélet vagy a hallásfejlesztés.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra is, hogy minél több fellépési lehetőséget biztosítsunk a diákjainknak. Jelenleg évente nagyjából tizennégy koncertet szervezünk, amihez még hozzájönnek a mások által szervezett, de a diákjainknak is fellépési lehetőséget biztosító, úgynevezett külsős rendezvények. Mindezek mellett workshopjaink is vannak, mint például beatboxing[11], angol nyelvű szövegírás, stúdiótechnika, kottaírás, élő hangtechnika vagy effektek témakörökben.

Kiemelkedő projektünk a 2016 óta minden évben megrendezett Mein Song[12] dalverseny, amire a diákjaink egy-egy saját szerzeménnyel nevezhetnek. A zsűri által kiválasztott dalokat aztán neves osztrák producerek segítségével rögzítjük, majd ki is adjuk. Minden alkalommal rengeteg pályamunka érkezik, így az elmúlt évek alatt sok jó dalt tudtunk megjelentetni. Másik saját projektünk a „Live from the Office”[13], amikor a zeneiskola irodájából, kis közönség előtti koncerteket közvetítünk élőben a Facebook-on és a YouTube csatornánkon. Ez a formátum a vírushelyzet miatti korlátozások idején jól pótolta a fellépési lehetőségeket. Megemlíteném a Jam Session projektünket is, ahol egy-egy rövid koncert után a diákjainknak lehetőségük van a meghívott, ismert zenekarral jammelni, azaz közösen muzsikálni.

Fontos, hogy a zeneiskolánk saját stúdióval rendelkezik, így lehetőségünk van a stúdiógyakorlatok mellett profi hangfelvételek készítésére is. A POP Akademie Wien alapításakor abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy oktatótermeinket minőségi eszközökkel szerelhettük fel, ami nélkülözhetetlen a színvonalas és modern könnyűzenei oktatáshoz.

 

* A konferencián németül elhangzott előadás összefoglalóját Ősze Gergely készítette.

 

[1] http://www.popak.at/

[2] https://www.bach-musikschule.at/

[3] Németül Öffentlickeitsrecht, ami azt jelenti, hogy kiállíthatnak hivatalos bizonyítványt, bejegyzett iskolának minősülnek.

[4] https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ad

[5] https://hu.wikipedia.org/wiki/Buzuki

[6] https://hu.wikipedia.org/wiki/St%C3%ADldob

[7] https://hu.wikipedia.org/wiki/Afrikai_hagyom%C3%A1nyos_hangszerek

[8] rendes vagy intenzív

[9] összhangzattan, hallásfejlesztés és ritmusfejlesztés

[10] https://en.wikipedia.org/wiki/Singer-songwriter

[11] https://hu.wikipedia.org/wiki/Beatbox

[12]"Az én dalom"

[13]"Élőben az irodából"

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr1717837393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása