Folytatásra várva
2022. április 20. írta: Poptanító

Folytatásra várva

Ingyenes hangosító képzés Szent György Hang- és Filmművészeti Technikumban

Még legalább háromszázan szeretnének államilag támogatott hangosító képesítést szerezni Szent György Nonprofit Kft és a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum szervezésében, ahol jelenleg százötvenen 150 szakmabeli szerezhet hivatalos végzettséget. Az februárban az EMMI támogatással és PKÜ közreműködésével megvalósuló ingyenes hangosító képzésről Balogh Ildikóval a Szent György Nonprofit Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

220420-szentgyorgy.jpgHonnan jött az ötlet, hogy állami támogatással hangosító képzés indítsanak?

– A Hangszeresek Országos Szövetségével közösen nyertünk egy pályázatot, ami a hangszeresek munkaerőpiaci alkalmazkodóképességének vizsgálatára irányult. Ennek keretében még tavaly egy elég nagy kutatást végeztünk, ami kitért a hangosítók munkaerőpiaci helyzetére is. A kutatás során felmértük, hogy hány potenciális munkavállaló dolgozik jelenleg az országban ezen a területen, és ők milyen végzettséggel rendelkeznek. Az eredmények azt mutatták, hogy a szakmában dolgozók száma megközelíti a tízezer főt, de közülük keveseknek van szakirányú végzettsége. Az ilyen képzések az eszközigény miatt meglehetősen költségesek, ezért szorgalmaztuk, hogy állami támogatással valósulhasson meg a szektorban dolgozó, de képesítéssel nem rendelkező munkaerő akkreditált szakmai képzése.

– Hányan járnak a jelenleg is zajló képzésre?

– Szent György Nonprofit Kft és a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikum szervezésében tanulnak legtöbben, jelenleg 150 hallgatónk van. De ugyancsak állami támogatással indított hasonló hangosító képzést az A38 Hajó és a Kodolányi János Egyetem is.

– A képzés távoktatásban valósul meg. Mennyire jelentett kihívást a tananyag átültetése online oktatási formára?

– Még a kutatás ideje alatt a fejlesztett blendid learning módszert egy 16 fős pilot-csoporton teszteltük. Ennek során véglegesedett a hangosító képzés távoktatással és gyakorlati képzéssel kiegészített e-learning képzési formája. Erre amiatt volt szükség, mert a kurzus célcsoportja dolgozó emberekből áll, miközben meglehetősen magas óraszámot kell teljesíteni a vizsgákhoz (480 óra), így nem lehetett volna eredményesen megvalósítani a képzést esti tagozaton vagy klasszikus felnőttképzési rendszerben. Az e-learningre átültetett tananyag otthoni, zoom-os konzultációkkal egészül ki. A visszajelzések nagyon jók, az online tananyag áttekintése a hallgatók saját időbeosztása szerint elvégezhető. Számunkra az első nagy megmérettetés az volt, hogy az újonnan felépített rendszer 150 főnél is hatékonyan működjön. A tananyagot egyébként folyamatosan javítjuk, mindig találunk benne hibát. Ráadásul ez a szakma is olyan, mint az informatika: hónapról hónapra változik, frissíteni kell, ezért nincs olyan, hogy egy tananyag készen van.

– Hogyan épül fel a kurzus tananyaga?

– Három nagy területre koncentrálunk. Zenei alapismeretek az első nagy témakör, amelyet Szabó Károly vezet. Ezt követi a Hangtechnikai alapismeretek modul, amelyet Hermann János oktat. A képzést a színpadi alapismeretek modullal zárják. A teljes tananyag 480 óra, ebből az online órák száma 402. A gyakorlati órákon kötelező a részvétel, a hallgatók ezeken az alkalmakon ugyanazon az eszközparkon gyakorolhatnak, amiken majd vizsgázniuk is kell. Igyekszünk a legmodernebb keverőpultokkal és mikrofonokkal dolgozni. A kurzus végén pedig a képzésben résztvevők központi vizsgát tesznek.

– A tanfolyamra gyakorlati tapasztalattal rendelkező hangosítók jelentkezhettek. Ennek ellenére van tudásbeli különbség a résztvevők között?

– Annak függvényében, ki milyen területen dolgozik, olyan különböző a tudásuk, hogy szinte össze sem lehet hasonlítani. Vannak, akiknek alig kellett tanulniuk az első vizsgákra, igazából csak rendet kellett tenni a fejükben. És persze vannak, akinek sokkal több időt kellett tanulással tölteniük. Mindenesetre a visszajelzések nagyon jók, úgy gondolom, ez az utóbbi idők egyik legsikeresebb oktatási program a szakmában.

– Lesz folytatása? Indul újabb képzés állami támogatással?

– A tanfolyam indulása óta minden nap érkezik újabb megkeresés, de egyelőre nem tudjuk, hogy lesz-e folytatás. Az egyértelműen látszik, hogy igény lenne rá, nálunk nagyjából háromszázan várakoznak, akik örömmel jönnének egy következő kurzusra. Ezt a tanfolyam indításakor mi sem gondoltunk volna. A tapasztalat egyértelműen az, hogy szektorban dolgozók számára fontos, már csak a jövőjük miatt is, hogy rendelkezzenek a képzettségüket igazoló végzettséggel.

Sedulyák Violetta

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr4117809463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása