Az USA első popkulturális tanszéke
2020. december 22. írta: Poptanító

Az USA első popkulturális tanszéke

 

201222-bgsu.JPG

Az Egyesült Államok első, kizárólag a populáris kultúrával foglalkozó tanszéke a Bowling Green Állami Egyetemen (BGSU) jött létre 1973-ben. A tanszéket Ray B. Browne hozta létre, akinek a nevéhez több popkultúrával foglalkozó intézmény és publikáció is köthető.

A BGSU Popkulturális Tanszéke (Bowling Green State University Department of Popular Culture) különlegesnek számít az Egyesült Államokban is, hiszen ez az egyetlen felsőoktatási intézmény, ahol BA és MA diploma is szerezhető populáris kultúrából. Az Ohio államban, Clevelandtól nagyjából 100 kilométerre, Nyugatra található egyetem bármely szakáról részt vehetnek hallgatók a tanszék kurzusain, amivel megfelelhetnek a kötelező humán tanulmányok követelménynek. Ezen kívül minorként is elvégezhető a populáris kultúra, vagy a folklór szak. A tanszéken rendszeresen kínálnak posztgraduális és egyetemi kurzusokat is könnyűzene, film, televízió, irodalom és folklór témákban, valamint olyan tanfolyamokat, amelyek a popkultúrára és annak a társdalomra gyakorolt hatásának a kutatására és elemzésére összpontosítanak.

A Populáris Kultúra szak hallgatói a nemzeti és nemzetközi kultúra azon aspektusait vizsgálják, amelyek a legnagyobb hatással vannak a társadalomra. A tanszék tíz főállású oktatója doktori fokozattal rendelkezik az amerikai kultúra, az antropológia, az ázsiai tanulmányok, az etnikai tanulmányok és a női tanulmányok terén. Kurzusaikon és kutatásaikban ezekből az irányokból közelítik meg a popkultúrát.

A BGSU Popkulturális Tanszéke 1973 óta vezető szerepet tölt be a populáris kultúra tudományának a vizsgálatában is. Dr. Ray Browne erőfeszítései vezettek 1973-ban a Department of Popular Culture létrejöttéhez, ahol egy évvel később már létrejött az MA-program és az egyetemi szak. A tanszéknek köszönhetően a BGSU vezető szerepet tölt be populáris kultúra kutatásában, elemzésekben és fejlesztésében, ráadásul a tanszék elindítása óta nem csak az Egyesült Államokban, de nemzetközileg is fejlesztett popkulturális kurzusokat. Sok intézmény vett át kurzusokat és tankönyveket a BGSU-tól.

A BGSU-n található a Popkulturális Tanulmányok Központja (Center for Popular Culture Studies) is, amelynek a küldetése a populáris kultúra népszerűsítése, interdiszciplináris tanulmányozása, az oktatás, a tanítás, a tudományos tevékenységek kialakítása Ohio és az Egyesült Államok területén, valamint a világ sokszínű és multikulturális közösségeivel való kapcsolattartás. Az intézmény mindezt lakossági ösztöndíjak, konferenciák, szimpóziumok, előadássorozatok, valamint kutatások és kiadványok révén igyekszik elérni.

Ifj. Halmos Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5116354432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása