Az ötödik tag, a menedzser
2020. február 14. írta: Rozsonits Tamás

Az ötödik tag, a menedzser

Hiánypótló kötet könnyűzenei menedzsereknek, zenészeknek és érdeklődőknek

Tom Parker ezredes; Brian Epstein; Peter Grant; Malcolm McLaren; Don Arden; Andrew Loog Oldham; Allen Klein; Kit Lambert; Simon Fuller; Irving Azoff: kik ők és mi a közös bennük? A világ leghíresebb rockmenedzserei, nélkülük nem, vagy nem így ismernénk Elvis Presley, a The Beatles, a Led Zeppelin, a Sex Pistols, az Animals, a Black Sabbath, a The Rolling Stones, a The Who, Annie Lennox, Amy Winehose, a The Eagles vagy a Van Halen munkásságát.  A magyarországi rockmenedzserek prototípusai Laux József (Omega, Locomotiv GT), Frenreisz Károly (Skorpió), Schuster Lóránt (P. Mobil) és Szigeti Ferenc (Karthago). Ők a saját tapasztalataikra hagyatkozva, ösztönösen és kényszerűségből találták ki Magyarországon ezt a szakmát. Hogy milyen eredménnyel, arra bizonyíték zenekaraik hazai és nemzetközi sikere. A manapság működő zenekaraink sokkal kedvezőbb helyzetben működnek, hiszen már intézményesített keretek között oktatja néhány iskola a rockmenedzsment tudományát és az elmúlt két évtizedben számos tehetséges és sikeres menedzser terelte sikeres pályára zenekarait. Mindezidáig azonban hiányzott egy olyan kézikönyv, amely hiteles szerzőktől azonnal felhasználható tudást ad át. Az NKA Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Menedzserképzést Támogató Alprogram Backstage sorozatának előadásaiból Fernbach Erika, az Alprogram vezetője szerkesztett egy hiánypótló kötetet, amelyben Podlovics Péter, Bánki Nikoletta, Molnár Gábor, Fernbach Erika, Süli András, Boross Zoltán, Bali Dávid, Tóth Péter Benjámin, Bajnai Zsolt, Márkus Márta és Sándor Dániel egy-egy tanulmánya olvasható. A könyv óriási segítség gyakorló menedzsereknek, fiatal (és öreg) zenekaroknak, zeneipari szakembereknek és bárkinek, akit érdekel, hogy „mitől megy a villamos”. Nem recept a biztos befutásra, de iránytű eligazodni a honi és a nemzetközi rock-buisness tengerén. Reméljük, hogy a most megjelent kötet egy sorozat első darabja. Nagy szükség van a továbbiakra! A könyv a Hangfoglaló Program rendezvényein hozzáférhető, ingyenesen.

Az ötödik tag, a menedzser – Segédlet a könnyűzenei menedzsmenthez ( Szerk.: Fernbacch Erika, Hangfoglaló Program Könyvek, Budapest, 2020)200206-menedzserkonyv.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7215474596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása