Hangképző zeneműhely: A zenetanulás lehetősége mindenkié!
2019. május 14. írta: Poptanító

Hangképző zeneműhely: A zenetanulás lehetősége mindenkié!

img_0481_copy.JPG

A Hangképző zeneműhely egy különleges elegye a zeneiskolának és a magánzene-tanulásnak. A magántanárok által létrehozott iskolában nincs kötelező tananyag vagy vizsga, van viszont közös zenélés, nyári tábor, növendékkoncert és pályázati lehetőség. Vendégszerzőnk, Bősze Bea, a Hangképző zeneműhely alapítójának írása.

Tíz éve foglalkozom magánének, hangképzés-oktatással. Mint általában a magántanárok, eleinte én is otthon tartottam az órákat. Azóta kinőtte magát a dolog, több magántanárral együtt alkotjuk a Hangképző zeneműhelyt, ahol nagy hangsúlyt fektetünk az ösztönzésre és a tapasztalatszerzési lehetőségek biztosítására.

A Hangképzőben 2014 óta szinte változatlan felállásban dolgoznak együtt magántanáraink. Közös irányelvek mentén, közösen alakítjuk, fejlesztjük oktatási tematikánkat, amelynek köszönhetően ma már ötféle hangszerből (ének, zongora, gitár, basszusgitár és dob), két csoportos órából (szolfézs/zeneelmélet, zenekari gyakorlat), és öt egyéb programból (stúdiófelvétel, növendékkoncert, műhely napok, pályázat, tábor) választhatnak a hozzánk jelentkezők. A tanulók alapvetően heti egy vagy két órára járnak hozzánk egyéni tanrendben, egyéni célokkal és tervekkel.

img_2677.PNG

Vendégszerzőnk, Bősze Bea

Az oktatás egyetlen központi helyszínen zajlik, Budapest belvárosában. Az oktatótermek jól felszereltek, hangszigeteltek. Az órákon diákjaink megismerkedhetnek a hangfal, a keverőpult, az erősítők és a mikrofonok működésével is.

A zeneiskoláktól eltérően a Hangképző műhelyben egyéni tantervvel dolgozunk a tanítványok adottságához, előképzettségéhez és motivációjához igazodva. Nálunk nincsenek vizsgák, sem kötelezően teljesítendő tananyag. A tantervet nagyban meghatározza, hogy milyen célból jött hozzánk az adott tanuló, hiszen vannak zenei pályára készülő tanítványaink, van, aki terápiás céllal keres meg bennünket, de sokan „csak” kikapcsolódásra vágynak.

A Hangképző műhely több mint magántanárok gyűjtőhelye, hiszen közösségi élményt is nyújtunk tanítványainknak.Év közben a növendékkoncertek előtti próbákon valósulnak meg a zenekari gyakorlat órák, ahol a diákoknak lehetőségük nyílik egymással és a tanáraikkal is játszani. Nyaranta pedig tábort szervezünk, ahol a közös zenélés, éneklés kapja a főszerepet. A táborban a tanulók napi 4-6 órában irányított tematika szerint töltik napjaikat, a hangsúly itt is a gyakorlati oktatáson van.

img_0482_copy.JPG

A gyakorlati képzés mellett a szükséges elméletre is gondot fordítunk, tanítványainknak lehetőségük van a zeneórákon túl egyénileg vagy csoportosan szolfézs, zeneelmélet oktatáson részt venni. Azoknál a tanulóknál, akiknek nincs lehetősége ezeken az órákon részt venni, a magánórákba próbáljuk belecsempészni az elméleti tananyagot, de ez sokkal nehezebb.

 Bármennyire szereti valaki a zenét, bármilyen erős az elhatározása, hogy megtanul valamilyen hangszeren játszani, vagy éppen énekelni, a gyakorlás egy idő után unalmassá válhat, ezért fontos, hogy újra és újra célokat tűzzünk ki a tanítványaink elé. Ilyen cél lehet például a növendékkoncerten való fellépés, vagy a pályázatunkban való részvétel. A motiváció egyénileg változó, viszont letagadhatatlan, hogy a legtöbb zenét tanulóban van exhibicionizmus. Nekik évi három-négy növendékkoncerten van lehetőségük kiélni a reflektorfény utáni vágyat.

A zenetanulás egyéni terápiás céllal is megvalósulhat. Az itt megélt sikerélmény segíthet az önbizalom erősítésében, illetve a zene által fiziológiailag is jobban érzi magát az ember, így többet mosolyog, valamint jobban kommunikál az, aki zeneórákra jár.

Hitvallásunk, ahogy Kodály Zoltán mondta: „Legyen a zene mindenkié”. Tanulóink között megfordulnak kezdők és haladók, hobbi énekesek és zenei pályára készülők. A lényeg, hogy minden zenélni vágyó megtalálja a saját hangszerét, megtanulja azt kezelni és mindeközben élvezze a zene varázsát. Az elmúlt tíz év tapasztalatai igazolják módszerünk eredményességét. Számos volt és jelenlegi diákunk tanul vagy végzett közép és felsőfokú zenei továbbképzésekben énekes és hangszeres szakokon. Rendszeresen nyernek el díjakat, alapítanak zenekart és írják a saját zenéjüket.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7014826766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása