Online kontra lehallgatás és kémia
2024. április 04. írta: Poptanító

Online kontra lehallgatás és kémia

Bakonyi Bálint (DJ-ként HiBoo néven is ismert) 2016 óta foglalkozik zenei producerek képzésével, ma már a Producer School keretei között. Digitális zeneszerzést, felvételezést, utómunkákat is tanít, akivel az online oktatás lehetőségeiről beszélgettünk.

240404-bakonyi_balint_2.jpg– Elektronikus zenei producereket képeztek, amiről elsőre azt gondolná az ember, hogy az online képzés alapesete. Mennyire vannak óráitok az online térben és mennyire élőben? Vagy kérdezhetem úgy is: mennyire tartjátok fontosnak a személyes kapcsolatot tanár és diák között, ez mennyire terelődhet át az online térbe?

– Alapvetően nem szerettünk volna online képzést indítani, viszont a diákok igényei és a piac változásai megkövetelték. Három képzésünk érhető el távoktatásban, illetve egy online tananyagunk van, ami az alapozó képzésünk. Ez utóbbi négy fejezetből, összesen 37 darab 10 perces videóból áll, a fejezetek végén feladatokkal, és mindenki saját időbeosztása szerint végezheti el. Ezen kívül két hibrid képzést kínálunk, amik jelenléti formában és párhuzamosan online is futnak. Vannak viszont olyan anyagok, amiket kizárólag személyesen tudunk átadni, mert tervezett akusztikai körülmények és speciális stúdióberendezések kellenek hozzájuk. Bevallom, hogy alapvetően a jelenléti oktatást részesítjük előnyben, mivel a virtuális térben szűkül a keresztmetszet, és kevesebb infó marad meg. Ugyanakkor be kell látni, hogy online több helyre eljutunk, sok vidéki és határon túli is tud nálunk tanulni, akiknek magyar nyelven egyébként nem sok lehetőségük lenne ezen a területen. Jelenleg a tanulóink több mint fele jelenléti képzésben vesz részt, de nekik is nagy segítség, hogy betegség, vagy halaszthatatlan elfoglaltság esetén online is részt tudnak venni az órákon, illetve vissza tudják nézni az órát, ha lemaradtak.

– Ebben a szakmában rengeteg a nemzetközi tudás. Hogyan képezitek magatokat? Online kurzusokon vagy elmentek egy nemzetközileg elismert producerhez?

– A tanítás mellett mi alapvetően a nemzetközi piacra dolgozunk, főként tengerentúli produkciókban veszünk részt, ezért a tudásunkat a munkáink kapcsán igyekszünk naprakészen tartani.

– Ezen a területen mennyire jellemző az úgynevezett „tutorial” videók jelenléte? Be lehet ezeket az oktatásba?

– Jellemző és egyre jobb minőségűek. Nemzetközi szinten komoly verseny alakult ki a vizuális megjelenítések terén. Használunk ilyeneket a képzéseinkben, illetve rengeteg saját videót készítünk, mivel ez lett az egyik legkomolyabb marketing eszköz, amivel fel tudjuk hívni magunkra a figyelmet.

240404-bakonyibalint.jpg– Mit tapasztaltok nemzetközi téren? Máshol mennyire személyes és mennyire online ez a fajta képzés?

– Világviszonylatban egyre kevesebb a személyes képzés, a környező országok közül van, ahol egyáltalán nincs is hasonló.

– Mennyire vannak online, e-learning tananyagok, ezek mennyire érhetők el?

– Rengeteg fizetős tananyagot lehet találni, többnyire angolul. Magyar nyelven rajtunk kívül összesen talán három létezik.

– A Producer School képzései mennyire fognak a jövőben az online tér felé eltolódni? Kell-e még öt év múlva is tantermet fenntartanotok, vagy otthonról oktathattok?

– Biztos, hogy egyre inkább eltolódik online irányba, de én személy szerint ragaszkodom a jelenléti oktatáshoz, és nem szeretném, ha megszűnne, mivel vannak olyan ember típusok, akik képtelenek az online tanulásra, szükségük van arra, hogy valódi emberi kapcsolatként éljék meg a foglalkozásokat.

– Jelenleg mit tartasz az online képzés legnagyobb akadályának?

– Nehezebb fenntartani a figyelmet. Illetve esetünkben nagyon fontosak a lehallgatási körülmények, hiszen kezdőként a hanganyag apró változásait meghallani még nagyon nehéz feladat, amiben az otthoni körülmények nem segítenek. Ezen kívül mivel az online térben nincs meg a kémia, ezért az oktatónak nehezebb lereagálnia egy-egy fókuszvesztést, nehezebb észrevenni, ha a tanuló fárad, vagy bármi miatt más módon, vagy több aspektusból kell elmagyarázni ugyanazt a dolgot.

B. Zs.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr1718370597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása