ANU School of Music
2022. augusztus 09. írta: Poptanító

ANU School of Music

Az Australian National University (ANU) School of Music napjainkban is Ausztrália leggyorsabban növekvő zenei felsőoktatási intézménye, amelynek alapjait 1965-ben rakták le, mai szervezet viszont csak az ezredfordulón alakult ki.

220805-anu.jpgAz Australian National University (ANU) School of Music 1965-ben kezdte meg működését Ausztrália fővárosában, Canberrában. A jelenleg több mint 250 diákkal büszkélkedő felsőoktatási intézmény kezdetben Canberra School of Music néven indított képzéseket. Alapítója Ernest LLewellyn ausztrál hegedűművész és karmester volt.

Az iskola létrehozásának első az 1960-as években készültek, merthogy akkor az ausztrál belügyminisztérium felismerte, hogy az ország fővárosában művészeti és zenei tanulmányi központokat kell létrehozni annak érdekében, hogy minél tehetségesebb művészeket képezhessenek. Llewellyn zeneoktatási intézetről való elképzelései a Juilliard Schoolra épültek. Isaac Stern amerikai hegedűművészt, akivel együtt tanult a Juilliardon, és aki régi barátja volt, tekintette a Canberra School of Music „atyjának”, az intézmény első oktatói gárdáját pedig saját maga válogatta. Kezdetben a szólisták, kamarazenészek és a nagyzenekari muzsikusok képzésére helyezte a hangsúlyt. Nagyszabású terveinek része volt egy canberrai székhelyű nemzeti szimfonikus zenekar létrehozása, ám ez soha sem valósult meg.

A Canberra School of Music és a Canberra School of Arts 1988-ban egy iskolává olvadt össze, amely 1992-ben az Australian National University részévé vált. A Peter Karmel épület 2001-ben nyílt meg, amelyben a Dzsessz és az Ütőhangszeres Tanszék, valamint az Új Médiaművészeti Központ kapott helyet. Ugyanekkor készült el a zenei könyvtár bővítése is. Miután 2004-ben a Nemzeti Művészeti Intézet megszűnt, a Zenei és Művészeti Iskola az ANU Művészeti Karának részévé vált.

Az ANU School of Music napjainkban Ausztrália leggyorsabban növekvő zenei egyeteme. A diákok világszínvonalú stúdiókban és előadótermekben tanulhatnak sokféle hangszeren és különféle kurzusokon.

A zeneiskola főépületében található a Llewellyn Hall, egy 1400 férőhelyes koncertterem, amely nemcsak az iskola rendezvényeinek ad otthont (többek között az ANU legtöbb diplomaosztó ünnepségének), hanem a város zenei szervezeteinek (beleértve a Canberrai Szimfonikus Zenekart, a Canberrai Ifjúsági Zenekart, a Canberrai Kórustársaságot és a Llewellyn Kórust) is. A Llewellyn Hall közvetlenül névadója, Ernest Llewellyn, az iskola alapító-igazgatója és a Canberra School of Music projekt vezetőjének kezdeményezésére jött létre. Llewellyn tervei egy nagy előadótermet (1300 férőhellyel, teljes hang- és fénytechnikai felszereléssel), kisebb próbatermeket, oktatóstúdiókat és irodákat vázoltak fel. Az alapító tervei alapján készült épület a mai napig az egyetem egyik legfontosabb része.

ifj. Rozsonits Tamás

 

Források

https://music.cass.anu.edu.au/

https://en.wikipedia.org/wiki/ANU_School_of_Music

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2517899465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása