ISME: A zene élménye mindenkinek létfontosságú
2020. november 16. írta: Rozsonits Tamás

ISME: A zene élménye mindenkinek létfontosságú

201102-isme-logo.jpg

Az International Society for Music Education (ISME) az egyik legnagyobb zeneoktatással foglalkozó nemzetközi szervezet, amely jelenleg több mint 90 országban van jelen. A szervezet mottója: „Hisszük, hogy a zene által átélt élmények, annak minden aspektusával, minden ember életében létfontosságú.”

Az International Society for Music Education-t 1953-ban alapították Brüsszelben, az UNESCO által támogatott „A zene helye és szerepe a fiatalok és a felnőttek oktatásába” (The Role and Place of Music in the Education of Youth and Adults) című konferencián. Az ISME a mottójához méltóan fő küldetésének tekinti, hogy minden ember életében helye legyen a zenének, a fő céljuk pedig a zeneoktatók világméretű közösségének a kiépítése és fenntartása, amelyet kölcsönös tisztelet és támogatás jellemez. Ezeken kívül nagy jelentőséget tulajdonítanak a globális interkulturális megértésnek, és az együttműködés elősegítésének a világ zenepedagógusai között. Az International Society for Music Education hitvallásához hozzátartozik, hogy a zene megismerése nemcsak mindenki számára létfontosságú, de annak kultúrától és identitástól függetlenül is érvényesülnie kell.

Az ISME az 1953-as létrehozása óta arra törekszik, hogy minél többen zenéljenek és ezáltal a zene is fejlődjön. A szervezet a zenével foglalkozó szakemberek interdiszciplináris és interkulturális hálózatát tartja fenn, amelynek több mint 90 ország tagja már a világon. A tagországok pedig elkötelezettek a kultúra, az oktatás, a hagyományok megőrzése és a kulturális örökség tartós fejlesztése iránt. A szervezet új alapszabályát a 2015-ben létrejött munkabizottság javaslatai alapján 2018-ban az Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rendezett közgyűlésen hagytak jóvá.

Az ISME igazgatósága 15 tagból áll, akik a zeneoktatás minél több aspektusát, valamint a lehető legtöbb kulturális és etnikai csoportot képviselik. Az igazgatósági üléseket a kétévente megrendezendő világkonferenciák alkalmával tartják (egyet a távozó testületnek és egyet az új testületnek). Az igazgatóság tagjai legfeljebb két egymást követő ciklust vállalhatnak.

A társaság 2003-ban ünnepelte alapításának az 50. évfordulóját. Ennek alkalmából adták ki a Toward A Global Community – The International Society for Music Education 1953–2003 című könyvet (itt letölthető.) Az ISME hivatalos folyóirata az International Journal of Music Education, amely évente négyszer jelenik meg. A szervezet tanácsadói funkciót lát el az UNESCO-nál és tagja a Nemzetközi Zenei Tanácsnak (International Music Council) is.

A szervezeten belül létezik a The Music in Schools and Teacher Education (MISTEC) szakbizottság, amely 1976-ban tartotta az első szemináriumát Svájcban. A MISTEC az ISME egyik legrégebbi szakbizottsága, és kifejezetten az iskolai zeneoktatással, a tantervekkel és a tanérképzéssel foglalkozik. Igyekszik elősegíteni és támogatni a zene hatékony tanulását és tanítását, az iskolákban megvalósuló tantervfejlesztés, az oktatási gyakorlatok és tanárképzés újításainak jobb megértésével.

Ifj. Halmos Attila

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr8516287352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása