Kik és mennyien játszanak hangszeren, vagy költenek zenére ma Magyarországon?
2019. május 22. írta: Poptanító

Kik és mennyien játszanak hangszeren, vagy költenek zenére ma Magyarországon?

54255968_2339096259705298_2755215318451224576_n_1.jpg

Az NKA Hangfoglaló Program Innovációs Alprogramja keretében a Hangfoglaló Programiroda a WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft.-vel – az Ipsos Zrt. bevonásával – országos, reprezentatív felmérést készített, amelyben a 18 év feletti népesség hangszeres képzettségét és zenei fogyasztását vizsgálta. A szakemberek több szempontú súlyozási eljárást alkalmaztak a nem, a korcsoport, az iskolai végzettség és a településtípus figyelembevételével.

A kutatás többek között vizsgálta, hogy a megkérdezettek tudnak-e, illetve tanultak-e valamilyen hangszeren játszani, zenéltek-e valaha zenekarban, és gyermeküket taníttatják-e zenélni. Az eredmények kimutatták, hogy legmagasabb arányban a nagyvárosban élő, magasabb jövedelmű, felsőfokú végzettséggel rendelkezők zenélnek. Közülük is kiemelkedik a fiatalabb, 18-39 éves korosztály. Összességében a válaszadók kevesebb, mint 10%-a játszik valamilyen hangszeren, és csupán 2,4%-a zenélt zenekarban. Az egyes régiók között nincs jelentős különbség.

A könnyűzenei fogyasztásról is hasonló eredmények születtek, a válaszadók mindössze 15%-a költött valamilyen könnyűzenei szolgáltatásra a megelőző évben. A legtöbben koncert- vagy fesztiváljegyre költöttek, a legaktívabbak a Budapesten és Közép-Magyarországon élő, hangszeren játszani tudó fiatalok voltak.

Ezek az eredmények nem minden tekintetben csengenek egybe az április végén megjelent ProArt Zeneipari Jelentéssel, amely mind a globális, mind a hazai zeneiparban jelentős növekedést mutatott ki. A jelentés a hangfelvétel-iparágban 3,6%-os, míg az élőzene-iparágban 6%-os növekedést jelzett. A két felmérés kötött a legszembetűnőbb különbség a könnyűzenei szolgáltatások igénybevételénél mutatkozik: a ProArt jelentés szerint a magyar lakosság 54%-a költött élőzenei koncertre 2018-ban.

Éppen ezért a Poptanítás munkacsoport úgy döntött, hogy meghívja a két kutatás készítőit, a WINWINWIN Kutató és Tanácsadó Kft., valamint a Hétfa Kutatóintézet munkatársait egy szakmai eszmecserére. A találkozót a budapesti Jurányi ház Suterene termében rendezik kerülni május 22-én 13.30 órától, amelyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2714846682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása