Kérdőív az online zeneoktatásról
2024. február 28. írta: Poptanító

Kérdőív az online zeneoktatásról

A könnyűzenetanítás és az online oktatási lehetőségek kapcsolatáról szervez fórumot március végén a Hangőr Egyesület. Ennek előkészítéséhez kapcsolódóan készült el az a kérdőív, amely az aktívan zenét oktatókat szólítja meg, hogy online tanítási és tanulási szokásaikról kérdezze őket egy mindenki számára majd elérhető kutatás érdekében.

240228-online_zeneoktatas.jpgKülönböző, könnyűzenét oktató videók a 2010-es évek elején kezdtek megjelenni és terjedni az interneten. Bár pontos adatok nem állnak rendelkezésre, valószínűsíthető, hogy sok potenciális zenetanuló tanárok és órára járás helyett a világháló különböző színvonalú „tananyagait” választotta.

 A covid berobbanása a könnyűzenei képzőhelyeket és oktatókat is új helyzet elé állította 2020 elején, amikor a tanítás szüneteltetése vagy az online képzésre való átállás között választhattak, ami nagyon sok kényszerszülte oktatási anyagot is eredményezett. Sokak számára már a vészhelyzet alatt is világos volt, hogy az oktatás sem lesz már többé olyan, mint a covid előtt, és ez alól a könnyűzenei képzés sem vonhatja ki magát, még akkor sem, ha később sokan úgy döntöttek, megpróbálják továbbra is csak a hagyományos, „élő” oktatást folytatni.

Az elmúlt pár év tapasztalatai azt mutatják, hogy az online oktatási formák a könnyűzene területén is kezdenek megkerülhetetlenek lenni, amelyek közül csak egy a világhálón át élőben közvetített vagy felvételről megosztott tanóra. Számtalan alkalmazás és módszer segítheti a zenét tanulókat és oktatókat, miként történik ez más szakmák alapismereteinek elsajátítása során vagy éppen különböző továbbképzéseken.

A könnyűzene és egyáltalán a zene oktatása kapcsán már csak az a kérdés, hogy a jelenleg is növendékekkel foglalkozó zenetanárok miként viszonyulnak az online oktatáshoz, illetve saját online tanulásukhoz. Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása inspirációt jelenthet nemcsak segéd- és tanyagok elkészítéséhez, de akár oktatási struktúrák összekapcsolásához is.

A Hangőr Egyesület zenetanárok online tanítási és tanulási szokásairól szóló rövid kérdőíve nem kíván többre vállalkozni, mint egy számokkal alátámasztható, minél objektívebb helyzetkép felvázolására néhány alapkérdésről. A néhány perc alatt kitölthető kérdőív eredményeit nemcsak a Poptanitás blogon, de a március végi könnyűzenei tanítási fórumon is bemutatja majd a Hangőr Egyesület.

Amennyiben saját válaszaival is szeretne hozzájárulni ehhez a kutatáshoz, a kérdőívet az alábbi linken érheti el:

https://www.survio.com/survey/d/J6H0S2G4D9H1J7T2I

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr9318341487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása