Taylor Swift, mint egyetemi kurzus
2024. április 15. írta: Poptanító

Taylor Swift, mint egyetemi kurzus

Scarlet Keys a Berklee Colleg of Music-on tartott Taylor Swift kurzusa nem várt sikert hozott, ami arra is jó, hogy miközben a hallgatók dalszerzői praktikákat tanulnak, kicsit ki is kapcsolódhatnak a stresszes tanulásból. Keys emlékeztetett arra is, hogy a nyolcvanas években már voltak Madonna kurzusok is.

240415-swift1.jpgCsütörtök reggel, tíz óra múlt. Egy tucatnyi diák ül a Berklee Colleg of Music egyik kis tantermében, és egy Taylor Swift kottát olvasnak. Együtt éneklik Swift 2012-es I Knew You Were Trouble című slágerének első versszakát. A dal a játékos, lefelé ívelő dallamától megfosztva egyszerű, kissé monoton. Közben az oktató, Scarlet Keys, arra próbál rávilágítani, hogy Swift zenéjének viszonylagos egyszerűsége segít megmagyarázni az énekesnő széles körű vonzerejét.

„Szerintem Taylor Swift karrierjének kezdetén az tette őt világszerte népszerűvé, hogy dalait viszonylag egyszerű ritmus-felépítés jellemezte.” – nyilatkozta Keys. „A stresszes emberekre, a szórakozott emberekre és a részeg emberekre gondolunk. Idős emberekről és négyévesekről beszélünk. Mindenkiről beszélünk. Milyen gyorsan tudja valaki megtanulni a dal ritmusát? Ha a ritmus egyszerű és a dallam – különösen a refréné – fülbemászó, a közönség könnyen megjegyzi, akárhol is hallja: az autóban, egy szórakozóhelyen, vagy bevásárlás közben a boltban.”

A kereskedelmi siker és a kulturális hatás szempontjából 2023 volt Taylor Swift eddigi legsikeresebb éve. Három albumáról is szerepeltek számok a Billboard top10-es slágerlistáján, két Grammy-díjat nyert, és elindította minden idők legnagyobb bevételét hozó turnéját is. Végül Swift zenéje bekerült az akadémiai körökbe is. Tavaly ősszel két, a popsztár zenéjével és kulturális hatásával foglalkozó tudományos konferenciát rendeztek. Emellett a Harvard Egyetemen a múlt szeptemberben indított Taylor Swift kurzus is nagy visszhangot keltett. Keys kurzusa szintén abban a félévben debütált, és elég népszerű volt ahhoz, hogy az idei tavaszi félévben két szekció is elindulhatott, a következő félévben pedig három lesz.

A Taylor Swift dalszerző kurzus ötlete akkor merült fel Keysben, amikor észrevette, hogy Swift zenéje milyen nagy hatással van a középiskolás lányára, aki épp egy nehéz időszakon ment keresztül: osztálytársai csúfolták az iskolában. „Minden reggel hallottam, hogy a lányom a Mean-t énekli Taylor Swift-től. Ez a dal sok erőt adott neki.” – meséli Keys. „Aztán felfigyeltem Swift globális népszerűségére.”

Keys kurzusa kronologikusan, albumonként halad végig Swift eddigi életművén. A tanítványai többnyire nők, és – talán ez magától értetődő – nagy Taylor Swift rajongók. Amikor Keys lejátszotta az I Knew You Were Trouble-t, a résztvevők azonnal énekelni kezdtek. A dal meghallgatása után Keys csoportokra osztotta a diákokat, és azt mondta nekik, hogy írjanak egy refrént a dal jellegzetes dallam- és ritmusmotívumai alapján.

Az óra nagy részét Swift dalszövegeinek szentelték. Keys szerint ez Taylor Swift legnagyobb erőssége. „Taylor Swift egy nagyszerű mesélő, a szövegei pedig egyenesen költőiek” - mondta Keys. Példaként felhozta a Getaway Car című dalt, amely a 2017-es Reputation albumról származik. Ebben Swift Bonnie és Clyde történetét használja fel metaforaként a kapcsolatból való meneküléshez, mitikus jelleget kölcsönözve egy mezei megcsalás történetének. „Swift mindennapi érzéseket mesél el, amit mind éreztünk már, Te is, én is. De úgy, ahogyan azokat még sosem láttuk.” – lelkendezik Keys.

240415-swift3.jpgKeys azt is megjegyezte, hogy nem Taylor Swift az első celeb, aki egyetemi oktatókat inspirál. Például akik a ’80-as évek végén aktívan részt vettek a tudományos életben, még emlékezhetnek a Madonna-tanulmányokra. „Lehet, hogy néhány évtized múlva már nem lesznek Taylor Swift-órák” – mondja Keys. De szerinte van esély arra, hogy a Taylor Swift-tanulmányok kiállják az idő próbáját. Swift munkásságát más nagy dalszerzőkhöz, például Steven Sondheim és Bob Dylan- életművéhez hasonlítja. „Swift módszere nem ugyanaz, mint amit Dylan használ, és nem ugyanaz, mint amit Sondheim” – mondta Keys. „De nagyon-nagyon hatásos, és megjutalmazza az ismételt figyelmet.”

Egyelőre úgy tűnik, van igény a Taylor Swift-tanulmányokra. Emellett Keys azt is elmondta, hogy az órája felüdülést nyújt a krónikusan stresszes egyetemistáknak. „Amikor részt vesznek a foglalkozáson, két órán keresztül éneklik az egyik kedvenc énekesük dalait. Felszabadultak, jól érzik magukat és boldogan távoznak” – mondta Keys. „És mindeközben, szinte észrevétlenül, rengeteg kulcsfontosságú dalszerzői praktikát sajátítanak el.”

Amelia Mason

(Fordította: Ifj. Rozsonits Tamás)

Forrás: https://www.wbur.org/news/2024/03/19/taylor-swift-college-classes

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr4318381491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása