Vágtass velem!
2022. június 03. írta: Poptanító

Vágtass velem!

Hints M. Zoltán Mindenki zenéljen! kötetben megjelent előadása az erdélyi könnyűzenei oktatásról

220126-hints.jpgA történelmi Erdélyben a rockzene sajátos fejlődésen ment keresztül, mert miközben az anyaországban rövid idő alatt társadalmi jelenség lett, Románia területén az államhatalom[1] tilalma révén elszigetelt maradt 1989. december végéig[2]. Nem volt jellemző, hogy a közönség ismerjen más városból való zenekarokat, sőt sokszor az együttesek, az előadók sem tudtak egymásról. Ugyan az állami televízió és a regionális rádiók magyar adásai[3], illetve ezek szerkesztői lehetőségükhöz mérten igyekeztek a műfajt támogatni, sőt az állami lemezkiadó vállalat[4] a meghatározott számú magyar zenei kiadványa közé, a szigorú szabályok ellenére is bekerülhettek könnyűzenei lemezek, a kommunizmus idején a helyi rockzene[5] nehezen fejlődött.

A rendszerváltást követően, a rockzene fejlődése magával hozta a könnyűzenei oktatás iránti igény megjelenését is. Intézményesített formában először a jazz került be néhány képzőhely kínálatába[6], főleg ének szakokon. A könnyűzenét pedig vállalkozó kedvű zenészek tanították magánúton[7]. Mivel azonban a rockzene nem egyszemélyes műfaj, megjelent az igény az intézményesített oktatásra, egy olyan helyre, ahol a könnyűzenében előforduló hangszereket és éneket lehet tanulni. Az első ilyen erdélyi oktatási intézmény Marosvásárhelyen[8] nyitotta meg kapuit 2017-ben.

A Marosvásárhelyi Rocksuli létrejöttéhez hosszas előkészítés vezetett. A magyarországi könnyűzenei oktatási intézmények felkutatása és tevékenységük tanulmányozása után, 2016 novemberében Magyarországra utaztunk[9], hogy kikérjük ottani szakemberek véleményét. Jantyik Zsolt[10], a Debreceni Művelődési Központ akkori igazgatója és Andrásik Remo[11] zenész, oktató tanácsaival és morális támogatásával felvértezve döntöttünk úgy, hogy belevágunk. Világos volt az is, hogy a debreceni székhelyű Rocksuli[12] mintáját szeretnénk alapul venni, akiktől ehhez meg is kaptuk a szükséges engedélyeket.

 

Két képzési irány

Az oktatási struktúra definiálása mellett az is világos volt, hogy a Marosvásárhelyi Rocksuli olyan szociokulturális intézmény kell legyen, amely elsősorban a fiatalok szabadidős tevékenységének szervezésére szakosodik, ennek eszközéül pedig a könnyűzenét választja. Tehát célunk lett, hogy a beiratkozó diákok ne csak az óráinkra járjanak, de minél több időt töltsenek a közösségi tereinkben. Így született meg intézményünk „definíciója”: közösségi zeneoktatás.

A képzésnek jelenleg két irány van: örömzenész illetve hivatásos hangszeres zenész. A jelentkezők nagy részének nincsenek távlati tervei, zenélni szeretnének anélkül, hogy hivatásos zenész váljon belőlük. Tehát elsősorban hobbiból tanulnak zenélni. Ennek megfelelően számukra a képzés féléves rendszerű, de nincs meghatározva, ki, hány félévig tanul. Van, aki egy félév után átiratkozik más tanszakra, mert rájön, hogy jobban érdekli egy másik hangszer, amit ez a rendszer zökkenőmentesen lehetővé tesz. Az oktatás egyéni, azaz egy tanár egy diák felállásban zajlik. A tanterv is rugalmas, mert az oktató nem előre eldöntött terv mentén halad, hanem igyekszik maximálisan igazodni a diák igényeihez. Ezért fordulhat elő, hogy egy rocksulis koncerten egy népdal után metál hangzik el. Látszólag a kettő között nincs összefüggés, viszont van rá magyarázat: minden eszközzel igyekszünk megszerettetni a zenélést a diákokkal. Így, annak ellenére, hogy az iskola nevében a „rock” szerepel, nemcsak rockzene oktatás folyik. Ha a diáknak más műfajhoz van kedve, akkor azt erősítjük. Így fordulhat elő, hogy rocksulis diákok szerepelnek jazz, blues, szamba és még sokféle fesztiválokon.

Az oktatók kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy gyakorlott pedagógusok és aktív zenészek legyenek. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a diákok ne csak a tanteremben találkozhassanak a mesterükkel, hanem akár színpadon is láthassák őket.

Jelentős változás, hogy 2019-től a Marosvásárhelyi Rocksuli államilag elismert oklevelet[13] is adhat. Azok a diákok, akik a hivatásos hangszeres zenészi irányt választják, rögzített követelmények teljesítése után vizsgát tehetnek. Ez a vizsga minden esetben a saját gálaműsorunk, ahol a vizsgabiztosok mellett a közönség is értékeli a diákok teljesítményét.

 

Programok a képzés támogatására

A Zenész csereprogram 2017-ben indult. Célja, hogy a különböző régiók zenészei megismerkedhessenek egymással. Ennek érdekében rendszeresen hívunk fiatal együtteseket[14] Magyarországról Marosvásárhelyre, akik erdélyi zenekarokkal lépnek fel. Ez lehetőséget teremtett arra, hogy a diákjaink betekintsenek a professzionális zenélés körülményeibe, szembesüljenek a backstage technikai kihívásaival, élőben lássanak különböző előadásmódokat, illetve kapcsolatba kerüljenek az anyaországi könnyűzenei élettel.

A „Legyen a zene mindenkié” program keretében felvállaltuk, hogy marosvásárhelyi és környékbeli iskolákban alternatív zeneórákon mutatjuk be az élő zene szépségét. Ilyenkor egy osztály vagy egy nagyobb csoport bevonásával mini koncertet rendezünk, ahol a dalok között a kortárs zenéről és a rocksuliról beszélünk, illetve lehetővé tesszük, hogy a gyerekek kipróbálhassák a hangszereket. Sokak számára ez az első alkalom, hogy hangszert vehetnek a kezükbe. Az iskolai előkészítő csoportoktól nyolcadikig tartunk ilyen foglalkozásokat, de volt már meghívásunk egyetemre is.

A saját tehetségkutatónk 2016-ban, az iskolánk létrejötte előtt indult. A bronX Faktor nevű kezdeményezés azonban gyorsan túlnőtt a lehetőségeinken, ezért a fejlődés reményében csatlakoztunk a Peron Music Tehetségkutatóhoz[15]. Azért hozzájuk, mert úgy láttuk, a Peronnál jól kigondolt folyamata van a tehetségek támogatásának, és a magyarlakta régiók zenészeit is bevonják a saját rendszerükbe. Így a marosvásárhelyi mellett a székelyudvarhelyi Peron, illetve a kolozsvári Legszebb Erdélyi Magyar Dal[16] rendezvények ebből a szempontból lefedik egész Erdélyt.

A diákjaink között szép számmal akadnak olyanok, akiknek csak egy kis biztatás vagy segítség kell ahhoz, hogy kibontakoztassák a tehetségüket. Őket igyekszünk egyénre szabottan, az igényeik szerint segíteni. Így volt már olyan zenekar, amelyiknek a rocksuli szervezte az első koncertjét, másnak sajtókapcsolatokat biztosítottunk, és akadt, akiknek stúdiófelvételt vagy videoklipet finanszíroztuk. Természetesen minden esetben ingyenes zenekari menedzsmenttel is igyekszünk segíteni a tehetségeket.

A diákjaink igényeihez igazodva döntöttünk úgy, hogy saját rendezvénnyel kapcsolódunk a Marosvásárhely környékének lakosságát megcélzó Kortárs zene napjához, aminek Mikháza ad otthont. Az ottani, nemzetközi rangú Csűrszínházhoz[17] csatlakozva minden évben egy napot a kortárs zenének szentelünk, ahol a vendégelőadókkal fellépő együtteseinek színesítik a műsort. Ilyenkor nemcsak a minőségi élőzene megmutatása a cél, hanem az is, hogy a rockzene kikerüljön a városi környezetből, és minél több, vidéken élő ember számára élőben váljon elérhetővé napjaink zenéje.

A Vágtass velem! a legtehetségesebb tanulóinknak indított program, amiben megpróbáljuk a diákjainkat kedvenc magyar előadóikkal egy színpadra állítani. Az elmúlt években rocksulis diákok együtt zenélhettek a Bikinivel, az Eddával, a Karthágóval, Nagy Feróval és a Beatrice-vel, valamint a ZZ Copy, a ZZ Top Tribute Hungary zenekarral. Egy-egy ilyen fellépés óriási motiváció nemcsak a színpadra álló diákoknak, de a suli egész közösségének, sőt Marosvásárhely magyar könnyűzenészeinek is.

A törekvő diákoknak igyekszünk további fellépési lehetőségeket is biztosítani különböző fesztiválokon[18], városi- és falunapokon[19], mert úgy látjuk, a zene révén ezeknek is komoly összetartó ereje van. Amennyiben lehetséges, próbálunk ismert együttesek előzenekaraként rocksulis diákokat felléptetni, így biztosítva a népes közönséget. Az elmúlt időszakban az Ossian és a Tankcsapda is lehetőséget adott nekünk erre. Első bemutatkozásra nagyszerű lehetőség a fiataloknak szervezett fesztiválok[20]. Ezeken a hangulat sokkal oldottabb, barátságosabb, így a fiatal, kezdő zenészeink számára is lehetőség nyílhat az első fellépésre.

A Marosvásárhelyi Rocksuli nemcsak egy oktatási platform, hanem egy közösség, egy szociokulturális tér is. Éppen ezért igyekszünk nemcsak a tanítási órákon megszólítani a diákjainkat, hanem arra is törekszünk, hogy órán kívüli közösségi szolgáltatásainkat is vegyék igénybe. Az iskola kialakításakor figyeltünk arra, hogy olyan tereink legyenek, ahol a diákjaink akár önállóan is elkezdhetnek a zenével foglalkozni. Így indult el a Rocksuli klubestek, amit a diákjainkból álló önkéntesek szerveznek, ami jó alkalom arra is, hogy egy koncert, egy könnyűzenei rendezvény létrehozását gyakorolják, megértsék az ezzel járó feladatokat és felelősséget.

A legjelentősebb eseményünk a tanulmányi féléveinket záró Gálaműsor, ami a diákok többségének az első színpadra állási lehetőség. Minden alkalommal igyekszünk rangos helyszínen, nagykoncert körülményeket biztosítani. Az esemény rangját pedig azzal emeljük, hogy ismert előadóművészt látunk vendégül, aki a diákokból szervezett zenekarral lép fel. Ez azért is fontos, mert oktatói munkánk során egyre inkább látjuk, fontos, hogy a hozzánk beiratkozó fiatalok megismerkedjenek a magyar zene művelőivel. Tantervünk is ehhez igazodik, így a félévzáró Gálaműsorra helyi, a tanévzáróra pedig anyaországbeli előadót hívunk[21].

 

Online és valós tér

A Marosvásárhelyi Rocksuli feladatának tekinti a valós aktivitáson alapuló közösségi élet színtereinek a biztosítását, megerősítését az előretörő virtuális világ mellett. Ez a nálunk zajló alkotófolyamatok népszerűsítését jelenti, alkalmazva a 21. századi technológiákat, de erősítve a közvetlen, személyes interakciókat. A suli Facebook és az Instagram oldalainak[22] 2021 végén közel kétezer követője volt. Ezeken a felületeken a rendezvényeinket is népszerűsítjük, nagy hangsúlyt fektetve a grafikai kivitelezésre. A honlapunk[23] naponta frissül, évente közel 40 ezer felhasználója van, nemcsak Romániából és Magyarországról, de tucatnyi más országból is. A rendezvényeinkről természetesen videók és fotók kerülnek fel ezekre a felületeinkre, amelyekhez rengeteg komment érkezik, visszaigazolva a vendégek és a fellépők tevékenységét. Ugyancsak itt érhetők el azok az oktatóvideók, amelyeket a Nemzeti Kulturális Alap[24] Hangfoglaló Könnyűzenét Támogató Program Kollégiuma[25] támogatásával készítettünk a koronavírus miatti korlátozások idején, és nagyon hasznosnak bizonyultak az online oktatás során.

Az online térben remekül működő Marosvásárhelyi Rocksuli esetében nem mehetünk el szó nélkül az intézmény legnagyobb problémája mellett, azaz, hogy egy bérelt ingatlanban működik[26]. Ráadásul az elmúlt fél évtizedben az intézmény kinőtte a rendelkezésre álló helyet.

A normatív támogatás hiánya mellett ugyancsak probléma számunkra, hogy nemzeti könnyűzenei stratégia hiányában, Romániában a könnyűzenét oktatni tudó szakemberek képzése nehézségekkel küzd. A könnyűzenei oktatás viharvert állapotban van. Miközben a komolyzenének jól kialakult oktatási rendszere van, addig a romániai könnyűzenei oktatása legfeljebb néhány jazz tanszakot jelent. Éppen ezért a Marosvásárhelyi Rocksuli számára is gondot okoz a megfelelő humánerőforrás biztosítása, hiszen vannak olyan területek, amelyeknek egyáltalán nincs romániai szakemberképzése. Ezért is tűztik ki célul a könnyűzenetanárok folyamatos képzését és továbbképzését.

 

A képzők képzéséért

A könnyűzenei képzés terén Erdélyben talán a dobosok vannak a legrosszabb helyzetben. Az állami oktatási rendszerben egyáltalán nincs jelen ez a hangszer, a zeneiskolák tananyagában pedig elsősorban az ütőhangszerek (marimba[27], xilofon[28]) valamint a timpani[29] szerepel. Könnyűzenei dob tanulmányokra korábban csak magántanulóként volt lehetőség.

A Marosvásárhelyi Rocksuli a doboktatást egyéni órákon végzi, de a cél természetesen a zenekari zenélés. Mivel Romániában még nagyon kevés a képzett dobtanár, célul tűztük ki az oktatók képezését. Tisztában vagyunk azzal, hogy ez sok éves folyamat, úgyhogy amíg kinevelünk egy felkészült dobtanár csapatot, igyekszünk minél több érdeklődőt megnyerni a workshopjainknak. A doboktatás legjobb képzési formáját Magyarországon, az évente megrendezett Dobmánia táborban[30] találtuk meg, ahová évek óta egy busznyi diákot tudunk eljuttatni, több esetben ösztöndíjjal, a táborozás és az utazás költségeit is fedezve. Mivel azonban nem mindenki juthat el oda, Bordás Józseffel[31], a Dobmánia tábor művészeti vezetőjével kötött megállapodásunk értelmében 2017 óta, minden évben megrendezzük a Dobmánia Tábor Erdély Workshopot, ennek mintájára pedig azóta az ének és basszusgitár tanszaknak szóló workshopokat is.

Tisztában vagyunk azzal, hogy iskolánk sikerének záloga az oktatógárda folyamatos fejlődése. A workshopok mellett ezt szolgálják a formálisabb, elméletibb tapasztalatcserék, amelyek akkor működhetnek jól, ha nemcsak helyi előadókat hívunk, hanem olyan erélyi és anyaországbeli szakembereket is, akiknek a munkássága a könnyűzene területén meghatározó. Bajnai Zsolt[32] ötlete alapján 2019 óta éves rendszerességgel szervezünk könnyűzenei konferenciákat[33]. Az eddigi rendezvények sikerét mutatja, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem[34] társult a jövőbeli konferenciáink előkészítéséhez és lebonyolításához.

A Marosvásárhelyi Rocksuli küldetésének tekinti, hogy az oktatás mellett az erdélyi magyar könnyűzene múltjával is foglalkozzon. Először 2017 nyarán a marosvásárhelyi rockzene múltját mutattuk be a tantermeinkben. Aztán, amikor egy Marosvásárhelyen rendezett könnyűzenei oktatási konferencián elhangzott, hogy az anyaországban szinte semmit nem tudnak a határokon túli magyar könnyűzene múltjáról, megfogalmazódott a gondolat: olyan, a helyi sajátosságokat bemutató zenetörténeti kiállításra lenne szükség, aminek nagy az információtartalma, de nem foglal sok helyet. Így indult el az erdélyi, magyar vonatkozású könnyűzenei hanglemezek gyűjtése és információkkal kiegészített, rendszeres bemutatása. A gyűjtemény Marosvásárhely mellett járt már a budapesti Rockmúzeumban[35] és a tatai Peron Tehetségközpontban is[36].

Távlati cél Erdély magyar könnyűzenéjének minél alaposabb feltérképezése, és az összegyűjtött információk közkinccsé tétele. Ugyanakkor elkezdődött a többi határon túli terület (az egykori Csehszlovákia, Szovjetunió, Jugoszlávia) magyar vonatkozású könnyűzenei múltjának a feltárása is.

 

Erdélyi Rocksuli-hálózat

A Marosvásárhelyi Rocksuli diákjainak jelentős része más településeken él. Emellett az első tanévtől kezdve voltak olyan tanulóink, akik egy-egy óráért több mint 100 kilométert ingáztak. Ezért lényegében 2017 óta arra törekszünk, hogy az utazással járó kényelmetlenségeket megszüntessük, illetve minél kevesebbeket tántorítson el a távolság a zenetanulástól. Mivel egykori diákjaink között szerencsére akadt, aki hajlandó volt a Rocksuli-hálózatot erősíteni, 2021-ben sikerült Szentegyházán megszervezni a könnyűzenei oktatást. Ugyanakkor Sepsiszentgyörgyön is elindul a helyi rocksuli, így e három intézménnyel Erdély középső és keleti régiójának a könnyűzene-oktatási igénye lefedhető, a nyugati régióban élőknek pedig a Debreceni Rocksulit[37] ajánljuk.

Szentegyháza kisváros Hargita megyében, Csíkszereda és Székelyudvarhely között, vonzáskörzetébe a Kis-Homoród menti települések tartoznak. Itt már korábban is volt könnyűzenei oktatás az általános iskolában, köszönhetően Herceg Mihály tanár úrnak, aki a zene iránt érdeklődő diákokat könnyűzenei hangszerekkel ismertette meg, majd választotta ki közülük az iskolazenekar tagjait. Ez a zenekar, és így a helyi zenész közösség támogatása több generáción keresztül működött, tagjai közül sokan elkerültek más városokba játszani, ugyanakkor sokan otthon maradtak. Bár a tanár úr munkásságának vége a helyi könnyűzenei oktatás közel húsz éves szünetelését jelentette, az elődök munkássága nem merült feledésbe[38]. Azt pedig, hogy az elvetett mag még él, és csak a lehetőségre vár, egy a településen működő alapítvány által szervezett karácsonyi flashmob fedte fel 2020-ban, amin sok helybeli idős és fiatal, amatőr és profi zenész, komoly próbák után együtt muzsikált. A Marosvásárhelyi Rocksuli is jelen volt az eseményen, ami megmutatta, hogy Szentegyházán szükség van egy olyan közösségre, amelyik lehetőséget nyújt a zenészeknek és a zenélni vágyóknak is arra, hogy ne elszigetelten, hanem közösen zenéljenek és tapasztalják meg az együtt zenélés élményét.

Éppen ezért, a már működő, többi rocksulihoz csatlakozó szentegyházi intézményről elmondható, nem egy mesterséges vagy erőltetett kezdeményezés, hanem a zenélni vágyók és a zenét oktatók igényére adott válasz. Az Szentegyházi Rocksuli alapítói a Marosvásárhelyi Rocksuli egykori diákjai[39], akiknek volt szerencséjük megízlelni a zene közösségformáló erejét. A Szentegyházi Rocksuli célja, hogy intézményesített formában újjáélessze a könnyűzene-oktatását a térségben, lehetőséget és közösségformáló teret biztosítson a zenélni vágyóknak.

Az indulást sikeresnek tekinthetjük, hiszen az első kéthetes regisztráció után 43, különböző korosztályt képviselő diák jelentkezett a Szentegyházi Rocksuliba. Az intézmény mögött a Szentegyházi Amatőr Zenészek Egyesülete áll, lelkes, kilencfős tanári gárdával láttak munkához. A zeneoktatás mellett a terveik között szerepel saját koncertek, táborok, workshopok, nyílt zeneórák szervezése is.

A Sepsiszentgyörgyi Rocksuli lényegében a könnyűzenei oktatás újragondolásaként, a korábban jellemző egyéni oktatás zenekari foglalkozásokkal való kiegészítésével a Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskolában[40] jött létre. Ez a népiskola egy több mint 50 éve létező, Kovászna Megye Önkormányzata által fenntartott kulturális intézmény, ahol korábban csak egyéni képzési formában zajlott könnyűzenei oktatás. Bár korábbi korok stílusaihoz igazodtak, figyelmet fordítottak a diákok igényeire, és arra, hogy pedagógiailag, szakmailag elsőrangú legyen a képzés. Az oktatatók között az elmúlt években aktív zenészek, országosan ismert zenekarok tagjai, de filharmonikusokkal muzsikálók is voltak. A rocksuli-szemlélet megjelenésével, a korábbi egyéni oktatás közös zenéléssel, együttesek létrehozásával egészült ki. Az első évben három zenekar jött létre a Sepsiszentgyörgyi Rocksuli berkein belül, akiknek próbatermet is kialakítanak majd. A tervek között pedig az szerepel, hogy az oktatás mellett szakmai tanácsadással is bővül a tevékenység.

 

Hol tartunk 2030-ban?

A Marosvásárhelyi Rocksuli legfontosabb feladatainak tekintjük a közösségteremtést, a közösségi művelődés ösztönzését. Ez folyamatos kapcsolattartást, szakmai együttműködést tesz szükségessé más helyi kulturális közösségekkel. Az intézmény tehát jól képzett szakemberek segítségével kívánja aktivizálni és bevonni a programjai megvalósításába a helyieket. Modern, korszerű, innovatív, társadalmasított intézményhálózatot szeretnének kialakítani 2030-ra. Víziónk, hogy akkorra a Rocksuli-hálózat lesz a meghatározó könnyűzenei képzési rendszer Erdélyben.

 

[1] A kommunista Romániáról lásd például Luclan Bola: A román kommunizmus különös története (és szerencsétlen következményei) című munkát. https://ujkor.hu/content/roman-kommunizmus-kulonos-tortenete-es-szerencsetlen-kovetkezmenyei (utolsó letöltés: 2021. december 20.)

[2] A kommunista rendszert megdöntő romániai forradalom 1989 decemberének utolsó napjaiban zajlott.

[3] Demeter Csanád: A romániai magyar könnyűzene bölcsője – Magyar könnyűzene a Ceausescu-érában. https://adoc.pub/a-romaniai-magyar-knnyzene-blcsje.html (Utolsó letöltés: 2021. december 20.)

[4] Electrecord: https://hu.wikipedia.org/wiki/Electrecord

[5] A rock-, pop- és könnyűzene szinonimaként értelmezendő ebben a dolgozatban.

[6] Például a Kolozsvári Zeneakadémián: https://www.anmgd.ro/

[7] Például: Bibó Lajos, Zonda Attila, György Imola

[8] https://www.rocksuli.hu/weblap/helyszinek/marosvasarhely

[9] Asztalos Zsolt, Hints Zoltán, Ilarie Róbert, Szász Zoltán

[10] Jantyik Zsolt: https://www.artisjus.hu/artisjus-dijak/jantyik-zsolt/ (Utolsó letöltés 2021. december 20.)

[11] Andrásik Remo: https://hu.wikipedia.org/wiki/Andr%C3%A1sik_Remo (Utolsó letöltés 2021. december 20.)

[12] Rocksuli Debrecen: https://www.rocksuli.hu/weblap/helyszinek/debrecen (Utolsó letöltés 2021. december 20.)

[13] Az oklevél pontos neve: Felnőttképzési szakmai bizonyítvány

[14] Eddig vendégek voltak például: Hungarocell, Kovács Tamás Band, Pit of Saron, Outrage, Kísérleti Stádium

[15] https://www.peronmusic.hu/

[16] https://www.emkisz.ro/legszebb-erdelyi-magyar-dal (Utolsó letöltés 2021.december 20.)

[17] http://www.csurszinhaz.ro/

[18] Volt már alkalmunk fellépni a Freedom Blues Festival-on, a Nemzetközi Ifjúsági Jazz Fesztiválon, a Csíki Jazz Fesztiválon, valamint utcazene és samba fesztiválokon is.

[19] Marosvásárhely mellett Nyárádszeredán és Szovátán.

[20] Például a Nyárádmente Fesztivál, a Maris Fest Fesztivál vagy a Vásárhelyi Forgatag.

[21] A Gálaműsorok vendégei voltak eddig: Kalapács József, Homonyik Sándor, Nagy Feró, Szabó Előd, Dán Péter és Pákay Csaba.

[22] https://www.facebook.com/RocksuliMarosvasarhely; https://www.instagram.com/rocksulimarosvasarhely/

[23] https://www.rocksuli.hu/weblap/helyszinek/marosvasarhely

[24] https://www.nka.hu/

[25] https://hangfoglalo.hu/

[26] A Marosvásárhelyi Rocksuli a Posta utca 2. szám alatt, a Református Egyház tulajdonában lévő épületben működik.

[27] https://hu.wikipedia.org/wiki/Marimba

[28] https://hu.wikipedia.org/wiki/Xilofon

[29] https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cstdob

[30] https://dobmaniatabor.hu/

[31] http://bordasjozsef.com/

[32] Bajnai Zsolt, a Hangfoglaló Program elindítója, e kötet szerkesztője, rövid életrajzát lásd a Szerzőink fejezetben.

[33] https://poptanitas.blog.hu/2021/09/08/konnyuzenet_tanitani_erdelyben (Utolsó letöltés 2021. december 20.); https://poptanitas.blog.hu/2020/02/19/neked_konnyu_lehet_885 (Utolsó letöltés 2021. december 20.); https://poptanitas.blog.hu/2019/03/12/marosvasarhelyi_kozos_hangok (Utolsó letöltés 2021. december 20.)

[34] https://sapientia.ro/

[35] https://www.rockcsarnok.hu/

[36] Bakeliten az erdélyi magyar könnyűzene: https://kozepsuli.hu/bakeliten-az-erdelyi-magyar-konnyuzene/ (Utolsó letöltés 2021. december 20.)

[37] Rocksuli Debrecen: https://www.rocksuli.hu/weblap/helyszinek/debrecen (Utolsó letöltés 2021. december 20.)

[38] Dr. Demeter Csanád: Szentegyháza könnyűzenei múltja és jövője (kézirat)

[39] Például: Illyés Zoltán és Tamási Árpád

[40] https://www.cjcv.ro/hu/muveszeti-es-nepiskola-sepsiszentgyorgy.html

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr4317845031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása