Egyedi támogatás a Marosvásárhelyi Rocksulinak
2021. február 15. írta: Poptanító

Egyedi támogatás a Marosvásárhelyi Rocksulinak

 

img_8991.JPG

A Marosvásárhelyi Rocksuli félévente 110-120 diákot fogadott, azonban a járvány kitörése óta ez a szám jelentősen megcsappant. Az iskola fontos szerepet tölt be Székelyföldön, hiszen 150 kilométeres körzetből vonzza a könnyűzenét tanulni akaró diákokat. Nincs a közelben hasonló intézmény.

– Nincs még egy olyan szervezet, ami meg tudja szervezni, hogy a különböző hangszereken játszók tudatosan összekerüljenek és közösen zenélhessenek. Meggyőződésünk, hogy a Rocksuli legfontosabb feladata a közösségformálás, ezért is nevezzük a tevékenységét közösségi zeneoktatásnak – mondta Hints Zoltán, az iskola vezetője.

Az iskolának a vírushelyzet miatt azonban komoly gondjai támadtak. Mivel sokkal kevesebb gyerek iratkozott be a tandíjakból sem folyik be annyi, hogy rentábilis legyen a működés. Ezen próbált segíteni a Hangfoglaló Program, és 2020. szeptembertől 2021. februárig tartó félévre támogatást nyújtott a Marosvásárhelyi Rocksulinak.

– A Hangfoglaló Programmal korábban is volt már közös eseményünk, és minden alkalommal öröm volt számunkra együttműködni – tette hozzá Hints Zoltán.

A Hangfoglaló Program Kollégiuma megítélt egyedi pályázat megírását, lebonyolítását és tulajdonképpen projekt kézben tartását Bordás József dobművész, Artisjus díjas zenepedagógus és a Magyar Jazz Szövetség alelnöke vállalta magára, aki korábban már több pályázatot is nyert a Hangfoglaló Programtól az általa szervezett a Dobmánia táborokra. Bordás József 8 éve jár tart Erdélyben kurzusokat kinti dobosoknak és dobtanároknak.

– A Dobmánia kapcsán elindult egy közös munka köztem és a Hangfoglaló Program között, és ezt látva, hogy hogyan menedzselem le a folyamatokat és hogyan tartom össze a határon túli magyarságot megkértek arra, hogy ennek az projektnek is legyek a vezetője – mesélte Bordás József.

– A Dobmánia kapcsán kerültünk kapcsolatba. Erdélyben a könnyűzenei oktatásban a legnagyobb hiányosság a dobosok képzésében mutatkozik, ezért kerestünk egy képzési és továbbképzési lehetőséget Magyarországon. A Bordás József által megálmodott Dobmánia tábor kiváló lehetőséget nyújtott és nyújt a dobosaink továbbképzésére. A tábor egyszerűsített változatát, a Dobmánia Erdély Workshop-ot meghívtuk Marosvásárhelyre is, ami minden évben egy plusz lehetőséget teremt a dobosok képzésére. Azért tartottuk fontosnak, hogy Bordás Józsefet is bevonjuk a projektbe, mert a sokéves szakmai tapasztalatából sokat tanulhatunk, és fontosnak tartottuk, hogy egy ekkora jelentőségű projektet egy külsős szakember koordináljon- mondta Hints Zoltán

A pályázat nemcsak az éppen üresen álló iskolaépület fenntartását segíti, de a tanárokat is munkához és így tiszteletdíjhoz juttatja. A pandémia alatt nincs mindennapos oktatás, csak online órák vannak, ezért a pályázat révén online oktatási anyagok készülnek. Bordás József összeállított tervei alapján ez 5 videót jelent, amelyekben zongora, gitár, dob, zeneelmélet, szolfézs és a gyerekek féléves hangszeres vizsgája is rögzítésre kerül. Ezek a filmek felkerülnek az iskola Youtube csatornájára, a Rocksuli központi weboldalára és a Hangfoglaló program platformjaira is. Nagyon fontos, hogy ezek alapfokú oktatási anyagok, tehát kifejezetten a kezdőknek szólnak, hiszen a MRS diákjai is általában a zenetanulás elején járnak. Ezek az anyagok arra szolgálnak, hogy otthon a lakásba egy laptop előtt is tudjanak tanulni.

– A román kormány közleményei szerint fontolóra vették, hogy az iskolákat részlegesen megnyissák. Sajnos még nincs konkrét rendelet, így nem tudhatjuk, hogy pontosan mi lesz engedélyezve a második félévben. E rendeletektől függ a Rockuli tevékenysége is. Reménykedünk, hogy lehetséges lesz az iskolai, személyes oktatás, és hogy fokozatosan nekikezdhetünk a közösségi programok szervezésének is – nyilatkozta optimistán az iskola vezetője.

ifj. Halmos Attila

img_8745.jpg

img_8952.JPG

img_8961.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr8216427912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása