A Peron Tehetségközpont egy éve Tatán
2020. december 14. írta: Poptanító

A Peron Tehetségközpont egy éve Tatán

 

pap_tibor.JPG

Tata a könnyűzenében óriási lépést tett 2019-ben: Átadásra került Magyarország első könnyűzenei tehetség központja. ZeneMánia táborok, koncertek, workhopok, fejlesztési lehetőségek nagyszerű sorozata áll az egy év mérlegében. A tavalyi ZeneMánia táborban járt a Petőfi Televízió, az ősz folyamán a Peron Tehetségközpontban a Duna Televízió. A volt Piarista Rendházban a Peron Music Alapítvány szakmai stábja lehetőséget kínál nemcsak a városnak, hanem az egész régiónak. A vizek városában és környéken  nagyon sok könnyűzenében jártas vagy a műfaj iránt érdeklődő fiatal zenész él, akikre büszkék lehetünk. A tehetségközpont nem csupán iskola, hanem igazi műhely, ahol az érdeklődők megtanulhatják a szakmai alapokat, igénybe vehetik a hozzá szükséges technikai eszközöket, felszereléseket.

Tatán a könnyűzenei tudásátadás alapjait tette le a város, illetve az ezt szakmailag vállaló Peron Music Alapítvány. Ami a szakmai részét illeti, az új központban van hangszeres oktatás, kompetencia és közösségfejlesztés, zeneipari fejlesztés, hangszeres és zeneipari workshopok, előadások és persze sok minden más. Ami az infrastrukturális fejlesztéseket illeti, beüzemelt a koncertterem, oktató és képző termek, iroda és kiszolgáló egységek. Igazi zenei központ jön létre a zenei fejlesztés széles spektrumával. Az elmúlt egy évben kiváló előadók, zenekarok és fejlesztők hívták az érdeklődőket. Az Omega együttes tagjaitól a Margaret Island csapatáig, Gerendás Péter gitáros, dalszerzőtől Lombos Marci dalszövegíróig rendkívüli szakemberek fogadták a fiatalokat rendhagyó találkozásokon. Legutóbb három szakmai látogató csoportot fogadtak sok fiatallal a két szomszéd megyéből. A ZeneMánia tábor két évada rendkívüli eredményeket hozott. A városban, a régióban és a határokon túl is nagy lépéseket tettek meg a szakemberek a Peron név alatt.

Pap Tibor (Peron Music Alapítvány elnöke) válaszol kérdéseinkre:

Mikor és milyen programokkal indult a szezon 2019-ben?

Kedvet szereztünk a zenéhez, a zenéléshez több korosztályban. Nemcsak az a célunk, hogy különleges gyerekekkel foglalkozzunk, hanem az is, hogy mindenki fölfedezze saját tehetségét és megszeresse a zenét. Ennek érdekében elhoztuk Tatára az országos zenei expót, a Hangszert a kézbe című egyhetes programot, amelynek keretében ki lehet próbálni több száz hangszert, hangszercsoportot (dob, gitár, basszusgitár, zongora, akusztikus hangszerek, népzenei hangszerek, komolyzenei hangszerek), közben pedig különleges hangszerismertetőkön és zenetörténeti előadásokon lehetett ingyenesen részt venni. Több, mint 2000 fő vett részt ezen a rendezvénysorozaton.

Szerinted mi volt az egy év eredménye a Peron Központban?

 Fontos eredmények születtek az eltelt egy esztendőben. Kialakult a csapat, akikre bizton számíthatok, és számíthatnak a velünk kapcsolatba kerülő diákok és szülők is. Elértünk egy olyan diáklétszámot (45 fő), amely már bizakodásra ad okot. Olyan fiatalokat és szülőket ismertünk meg, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak. És természetesen fontos, hogy olyan kiemelkedő feladatot látunk el, amely a könnyűzene térképére helyezte Tatát, és a Peron Tehetségközpontot. 

 Derűsnek látod-e jövőt?

 Igen, derűsen állok elébe. Fontos, hogy tudjunk optimistán, de realistán is gondolkodni. Ezért olyan tervekkel állunk a következő év elé, amelyek megvalósíthatóak, de fejlődő szemléletűek. Szeretnénk fejleszteni a Tehetségközpont akusztikáját, az infrastruktúrát, és a humánerőforrást is. Mindegyikre látok esélyt. Optimista ember vagyok.

 Pontosabban milyen változásokat, eredményeket remélsz a következő évtől?

 Remélem, hogy újra lehet koncerteket és egyéb rendezvényeket szervezni. Hiszem, hogy mindenki vágyni fog rá, és elmúlik a félelem. Ehhez rendbe tesszük a nagyterem akusztikáját. Elkészítjük a hangstúdiót, és kiszolgáljuk az ezirányú igényeket. Remélem, hogy az létszám tovább gyarapszik, és továbbra is örömmel járnak majd hozzánk zenét tanulni. Mi ehhez a tanításon kívül továbbra is szervezünk majd különféle szakmai workshopokat, fejlesztő programokat, amint lehet.

zenekari_kurzus.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr4916338784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása