Felülmúlt várakozások
2024. augusztus 28. írta: Poptanító

Felülmúlt várakozások

Magyarország történetének első felsőfokú könnyűzenész képzése túl van az első tanéven. Az első két szemeszter tapasztalatairól és a második tanév terveiről Kapusi Kálmánnal, a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének igazgatójával és helyettesével, Tóth Ákossal beszélgettünk.

240828-debrecen.jpg– Hogyan értékelik az első két szemesztert? Mennyire találkozott a hallgatók elvárása és a kínálat?

240828-kapusik.jpgKapusi Kálmán: A tanév kiválóan sikerült. Az sem elrugaszkodott megállapítás, ha azt mondom, hogy felülmúlta a várakozásainkat is. Ezt egyébként sok külső szakmai visszajelzés is igazolja. Nagyszerű hallgatók alkotják a történelminek is nevezhető első évfolyamot, akik mindannyian kitettek magukért, hasonlóan az oktatói csapatunkhoz, akik szintén nagyszerű munkát végeztek. Mindenkire büszkék vagyunk, aki részt vett ebben az első tanévben. Hosszú évek előkészítő munkája előzte meg a szak indulását, így egy-két apró tematikai változtatáson kívül nem volt szükséges belenyúlni a képzésbe.

Tóth Ákos: A képzés előkészítésének része volt a megfelelő eszközpark és oktatói gárda kiválasztása és összeállítása. Nem titok, hogy a lehető legmagasabb, nemzetközi szakmai szintet céloztuk, célozzuk meg, a Debreceni Egyetem pedig az a hely, ahol minden feltétel adott is ehhez. Bátran mondhatom, hogy a hallgatók sokáig keresték az állukat, amikor birtokba vették a dedikáltan a képzésnek létrehozott, felszerelt épületet. A tanév végén az oktatóink munkájának értékelése is kiemelkedő eredményeket hozott. Talán kijelenthető, hogy felülmúltuk az elvárásokat. A beiratkozást követően tizenkilencen kezdték meg az első tanévet, jelentős létszámváltozást nem várunk a következő tanévre sem az első évfolyamot illetően.

– A második jelentkezési időszakban érzékelhető volt-e, hogy már van egy év az intézet mögött? Hányan jelentkeztek és hány hallgatót vettek fel?

240828--tothakos.jpgTóth: A felvételi vizsgákon voltak konkrét visszajelzések, miszerint hallottak rólunk és az itt folyó munkáról, amit mindenképpen meg akarnak tapasztalni. A jelentkezők szinte kivétel nélkül újak voltak, csak néhány visszatérő volt előző évről.

Kapusi: Száztizenhét jelentkezés volt az egyes szakirányokra, ebből végül 31 hallgató nyert felvételt a 2024/2025-es tanévre, azaz a túljelentkezés ebben az évben is rendkívül magas volt.

– Lesz-e bármilyen változás a képzésben? Esetleg új hangszer vagy óra bejön-e a képbe?

Kapusi: Jelentős változásokat egyelőre nem tervezünk, de folyamatosan monitorozzuk a képzést és ahol szükséges ott módosítunk. Még csak az első tanéven vagyunk túl, és hosszútávra tervezünk, a világ pedig gyorsan változik. Tavaly fúvós hangszeres szakirányok nem indultak, idén már szaxofonos hallgató is nyert felvételt, tehát izgalmas hangszerelések elé nézünk.

– Szeptembertől kétszer annyi órát kell tartani, mint az előző évben, gondolom, lesznek új oktatók is. Kik csatlakoznak?

Tóth: Ha nagyon pontosak akarunk lenni, még talán többet is mint a duplája. Három rendkívül felkészült és elismert szakemberrel bővül az oktatói csapat. Bolyki Balázs érkezik az énekesekhez, Galambos Zoltán a billentyű főtárgy, zenekari gyakorlat és elméleti tárgyak oktatásába kapcsolódik be, végül, de nem utolsó sorban pedig a gitárosokhoz – legnagyobb örömükre – Mike Gotthard, azaz Gotthárd Mihály csatlakozik.

– Miskolc-Budapesten is elindul egy hasonló képzés. Ez mennyire érződött a felvételin? Milyen lesz a kapcsolatotok a másik képzőhellyel?

Kapusi: A felvételi eljárás adatai is azt mutatják, amit már mi is észleltünk a képzés életre hívásakor, miszerint óriási igény van a könnyűzene felsőoktatásban való megjelenésére. Az új képzőhely indulása mellett is jelentősen nőttek a jelentkezési számaink, azaz gond nélkül megférünk egymás mellett. Mi minden szakmai szervezettel és képzőhellyel törekszünk jó kapcsolatot ápolni, ebben az esetben sem lesz ez másképp.

– Mire a legbüszkébbek az első év után? És esetleg látszik-e már, hogy merre tovább?

Kapusi: Azon túl, hogy a képzés elindításával történelmet írtunk, talán a féléves vizsgakoncerteket emelném ki külön. Teremben és szabadtéren is fantasztikus produkciókat hallhatott a közönség, álló vastaps kísérte mindkét eseményt, igazi fesztiválhangulatot teremtettek a hallgatók. Ezen felül remek hang- és képfelvételek is készültek, amik megtalálhatók a közösségi média felületeinken.

Tóth: A képzésfejlesztés egy izgalmas terület. A sok munka mellett sem tétlenkedünk, idén a nappali képzés mellett levelezőn, a magyar mellett pedig angol nyelvű formában is elindul a kortárs könnyűzene BA képzésünk. És hamarosan érkezünk egy szintén hiánypótló, zeneiparhoz kapcsolódó mesterképzés bejelentésével, illetve zajlanak az előkészületek a könnyűzenei mesterképzés kapcsán is.

B. Zs.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr7618476681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása