„A célunk az, hogy mindenki tanulhasson könnyűzenét”
2019. április 15. írta: Poptanító

„A célunk az, hogy mindenki tanulhasson könnyűzenét”

bajnai_zsolt_portre.jpg

A Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram a Hangfoglaló Program legfiatalabb alprogramja, amelynek hosszú távú célja minden diákhoz eljuttatni a könnyűzenei oktatás lehetőségét. A munka oroszlánrészét eddig elhivatott, magányos harcosként dolgozó zenészek és pedagógusok végezték. Az Alprogram az ő munkájukat támogatva és alapul véve, a felhalmozott tudásanyagot összegyűjtve, rendszerezve, és mindenki számára hozzáférhetővé téve, párbeszédet létrehozva kívánja segíteni a könnyűzenei oktatást. Bajnai Zsolttal, az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiumának vezetőjével beszélgettünk.

Milyen helyzetben van ma Magyarországon a könnyűzenei oktatás?

A magyar könnyűzenei oktatás jelenleg kizárólag a zenészek odaadásának köszönhetően, a legtöbb esetben csak magánórákon és magánkurzusokon létezik. Mindemellett a lakosságszámhoz képest kifejezetten sok előadónk van, akik közül sokan érnek el sikereket külföldön is. Itt egy hatalmas ellentét van, amely bő hatvan évvel a hazai könnyűzene megjelenése után – teljes joggal – feszültséget okoz.

Gondoljanak bele: létezik egy művészeti ág, egy sokakat foglalkoztató intellektuális szakma, csak éppen az oktatási rendszere, az akadémiai elfogadottsága, és legfőképpen a mindenki számára elérhető struktúrája nem alakult ki. Ráadásul a könnyűzene a magyar kultúra legtöbbekhez eljutó ága, amely bizonyítottan hozzátesz a GDP-hez is.

Mikor és milyen céllal jött létre a Hangfoglaló Program Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram?

Amikor 2014-ben elindult a Cseh Tamás Program (a Hangfoglaló Program korábbi neve, a szerk.), majd felállt az azt irányító Kollégium, kitaláltunk egyfajta könnyűzenei életpálya-modellt, amely mentén az alprogramok és a pályázatok szerveződtek.

Azt gondoltuk, hogy a már zenélő pályakezdőktől kell indulnunk, akiket néhány év alatt, a klubtámogatási és az előzenekari alprogramok révén a nemzetközi piacokig vagy a Nagy-Szín-Padig, azaz a piacképes működésig tudunk eljuttatni. Egy év alatt kiderült azonban, hogy mindez lehetetlen, ha nem próbálunk már jóval korábban segíteni abban, hogy aki tehetséges, vagy csak kedvet érez hozzá, az zenélhessen. Így született meg a kilencedik alprogram, aminek céljai a 2017 végén tartott nemzetközi konferencia után kezdtek körvonalazódni.

Rájöttünk, hogy alap-, közép- és felsőfokú képzőhelyekre, tudományos alapkutatásokra, módszertani központokra van szükség, hogy egy idő múlva ne kerülhessenek ki olyan gyerekek a közoktatásból, akiknek nem volt lehetőségük könnyűzenét tanulni. Ez a könnyűzenére, mint iparágra is jótékony hatással lenne, hiszen egy 2014-es kutatáskimutatta, hogy azokból lesznek a tudatos zenei vásárlók, zenefogyasztók, azaz olyanok, akik hajlandóak fizetni egy koncertért, lemezért vagy letöltésért, akik maguk is tanultak zenélni. Tehát azzal, hogy ma egy kisgyereknek hangszert adunk a kezébe, hosszú távon növeljük a könnyűzenei piacot.

Eddig milyen eredményeket sikerült elérni?

A tavalyi év a helyzetfelmérésre volt elég. Kiderült például, hogy a magyar könnyűzenei oktatás elindítására komoly szándék volt 1968 körül és a nyolcvanas évek elején is, de ezek elhaltak. Az elmúlt egy évben körvonalazódott, hogy mennyi remek módszer létezik, hány kiváló tanár küzd azért, hogy könnyűzenére oktathasson fiatalokat. És az is, hogy nagyon sok helyen erre nincs lehetőség. Vajon hány kiváló zenészt vesztettünk el csak azért, mert az elmúlt évtizedekben nem volt alkalmuk kipróbálni egy gitárt, leülni egy zongora vagy dob mellé?Mára már nagyjából látjuk, hol tartunk, kikre számíthatunk, és merre kellene mennünk. Mert az is látszik, hogy a szakma helyett ezt senki nem fogja megoldani.

Mik a 2019-es év legfőbb célkitűzései?

Szeretnénk továbbra is elősegíteni a könnyűzene oktatását célul kitűző felsőoktatási intézmények együttműködését. Az egyetemi képzések elengedhetetlenek a terület akadémiai elismeréséhez, valamint csak így nevelődhetnek ki azok a magasan képzett oktatók, akik továbbadhatják a tudást, akik módszereket, tankönyveket dolgozhatnak ki. Ugyanakkor ebben az évben az alap- és középfokú oktatásra szeretnénk koncentrálni. Igyekszünk összegyűjteni mindazokat, akik ezen a területen mozognak, letenni egy módszertani központ alapjait, elindítani a tankönyvkiadást, esetleg fordítást. A lehető legtöbb helyen el fogjuk mondani, hogy hatalmas szükség lenne a könnyűzenei oktatás rendszerének kiépítésére és működtetésére. Mert az is bizonyított, hogy aki zenél, az sokkal jobban teljesít más területeken, szociálisan sokkal együttműködőbb és nyitottabb, és nem utolsó sorban talán boldogabb is.

Kikkel és hogyan tud együttműködni az Alprogram?

Az Alprogram számára nagyon fontos, hogy az NKA meghívásos pályázata révén némi forrással rendelkezik, ami újra lendületbe hozhatja ezt a munkát. Ugyancsak fontos, hogy tavaly megalakult a Music Hungary szövetség, amelyben külön szakosztálya lett a könnyűzenei oktatásnak, így bennük a Hangfoglaló Program komoly szakmai partnerre számíthat. Ugyanakkor egyre több olyan szervezettel és szakemberrel működünk együtt – említhetném a Peron Music Alapítványt, a Marosvásárhelyi Rocksulit, a Gitármánia Tábort, Bordás Józsefet, Katona Klárit –, akikkel ugyanaz a cél vezérel bennünket. Az, hogy mindenki tanulhasson zenélni.

A tanárok és zenészek milyen eszközökkel tudják segíteni a könnyűzenei oktatást?

Két dologgal. Egyrészt tovább folytathatják azt a munkát, amit eddig a könnyűzene oktatásába fektettek, akár a fehér hollónak számító intézményi keretek között, akár magántanárként. Másrészt tudjuk, hogy sokan hoztak létre saját módszereket, tanmeneteket, vagy éppen alternatív könyveket. Remek lenne ezt a meglévő tudást egy adatbázisba gyűjteni, hogy – a befektetett munka után járó honoráriumokról és jogdíjakról nem megfeledkezve – a legjobb módszerekhez mások is hozzáférhessenek. Bízom benne, hogy az Alprogram következő mérföldköve az lehet, amikor tananyagok létrehozására, terjesztésére írhat ki pályázatokat.

Hogyan lehet csatlakozni az Alprogram munkájához?

Már az hatalmas segítség, ha valaki megírja nekünk, hogy itt és itt tanít valamilyen könnyűzenei műfajt, hangszert. Aki ennél többet is tenne a közös ügyért, a legjobb helyen jár a Poptanítás blogon. Itt eléri az Alprogrammal kapcsolatos legfrissebb információkat, és a program működtetőit.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr8214765134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása