Legyen a könnyűzene is mindenkié!

Gyöngyösön folytatódik a Hangszert a kézbe!

2019. február 13. - Liska Enikő

Könnyűzenei tehetséggondozás és oktatás a Kárpát-medencében

tata_boritokep.JPG

Október végén Tatán folytatódott a könnyűzenei oktatást támogató konferenciasorozat, ezúttal az NKA Hangfoglaló Program, a Hangőr Egyesület és a Peron Music Alapítvány szervezésében. A rendezvényre anyaországi és határon túli zeneipari szakemberek gyűltek össze, hogy közösen gondolkodva javítsák a könnyűzene oktatásának helyzetét a Kárpát-medencében.

Tovább

Következő hangok - Pillanatképek a könnyűzene-oktatás eredményeiről és lehetőségeiről

34470500_2011647072431742_5492176647937327104_o.jpg

Forrás: @hangfoglaloprogram

Az NKA Hangfoglaló Program és az Eszterházy Károly Egyetem Bölcsészettudományi Kara a könnyűzene-oktatás eddigi eredményeiről és lehetőségeiről rendezett tanácskozást a VI. Music Hungary konferencia nulladik napján, Egerben.

Tovább

Populáris zenei kultúra az egyetemi-akadémiai térben

31957546_1643546379016579_6299444733659840512_o.jpg

Karlóczy Dominik fotója

A Pécsi Tudományegyetem Zenélő Egyeteme a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karával, illetve az NKA Hangfoglaló Program Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogramjával együttműködve április 26-án szervezett konferenciát Pécsett, melynek fő témája a populáris zenei kultúra mint egyetemi térben megjelenő diszciplína volt.

Tovább

Tájékoztató az Európai Unió 2020-tól, a Kreatív Európa keretében tervezett Music Moves Europe projektjeiről

Fürst Bence - a HOTS iroda munkatársa - előadása alapján

musicmedia.jpg

A Hangfoglaló Program munkatársa, Fürst Bence a Debrecenben a könnyűzene oktatásáról című konferencián egy új törekvésről, a Music Moves Europe projektről számolt be. 2018. február 14-én az Európai Unió hosszas előkészítést követően fogadta a zeneipart mint tárgyalófelet, hogy a támogatási rendszerükben a zene nagyobb teret kaphasson.

Tovább

A könnyűzene oktatás fejlesztésének lehetőségei a Debreceni Egyetemen

Dr. habil. Duffek Mihály tanszékvezető egyetemi tanár előadásának összefoglalója

musicmedia.jpg

A könnyűzenei képzés fejlesztésének gondolata az egyetem vezetése, a kancellár felől érkezett. A későbbiek során olyan képzés kialakítása a cél, amely korábban még nem fordult elő. Az egyetem korábban már hozzájutott egy akkor még használaton kívüli ingatlanhoz, és nagy szerencsénkre rendelkezésükre bocsátották ezt Füredi úti, azóta tökéletesen felszerelt épületet, amely falain belül akár a zeneterápia felé is kitekinthetne a kurrikulum.

Tovább

A könnyűzene oktatás fejlesztésének lehetőségei a Debreceni Egyetemen

Dr. Lakatos Péter dékán előadásának összefoglalója

musicmedia.jpg

Dr. Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja, előadása során, a Debreceni Egyetemen kialakulófélben lévő könnyűzenei oktatási projektről beszélt. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán jelenleg szabadon választható kurzus formájában van lehetőségük a diákoknak ezirányú tanulmányokat folytatni, azonban a cél, hogy a jövőben ezek a kurzusok már egy új szakirány részeként is látogathatóak legyenek.

Tovább

Legyen a könnyűzene Debrecenben is mindenkié

img_20180321_095029.jpg

„Debrecenben a könnyűzene oktatásáról” címmel tartott egynapos konferenciát március 21-én az NKA Hangfoglaló Programja, ahol a könnyűzene oktatás jövőjéről, továbbá a közép- és felsőoktatásban megvalósítható lehetőségekről esett szó a Szent György Közhasznú Nonprofit Kft. és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara közreműködésével.

Tovább

Windhager Ákos: Antoine és Désiré iskolába megy

musicmedia.jpg

A 2k-s zeneparadoxon (könnyű- és komolyzene szembeállítása) – noha eredetileg szociológiai tényezők is szerepet játszottak benne – marketingalapú elkülönítés, amely oly erősen befolyásolja a vélt ízléshatárokat, hogy olykor már az sem tud kiigazodni, aki mindkét műfajban otthon van. Holott mindegyik kulcseleme: a gyakori, közös(ségi) éneklés, mert a zene (-szerzés, -előadás és -befogadás) csak a közösségek révén tud megújulni. A közösségi élmény szempontjából pedig a Magas a rutafa, a Fekete rúzs, vagy a Budapest egyenértékű. Az előadás azt járja körbe, miként lehet a közoktatásban és a zeneiskolákban a közös éneklést élménnyé tenni a 2k-s zenei szférában.

Tovább