Integrálható-e a könnyűzene-oktatás a klasszikus zenei képzésbe?
2019. május 09. írta: Poptanító

Integrálható-e a könnyűzene-oktatás a klasszikus zenei képzésbe?

stock1.jpg

Integrálható-e a könnyűzene-oktatás a klasszikus zenei képzésbe? Ez volt a központi kérdésfelvetése a Poptanítás Munkacsoport májusi első ülésének, amelyet a Szentendrei Városháza dísztermében tartottak. Az eseményre a könnyűzenei oktatásban jártas tanárok mellett a párbeszéd kialakulásának érdekében zeneiskolák igazgatóit, tanárait is meghívták.

Sokak gondolkodásmódjában dogmaként él, hogy a klasszikus zenei képzésben nem szabad eltérni a Kodály-módszerben leírtaktól, és a könnyűzene nem való a zeneiskolák falai közé. Ezt a sztereotípiát igyekeztek megcáfolni a megbeszélésen összegyűlt oktatók. Kiderült, hogy a haladóbb szellemiségű intézményekben – a tantervbe beépítve, vagy azon kívül – rendszeresen oktatnak könnyűzenei határműfajokat, például filmzenéket, de Budapest vonzáskörzetében a jazzoktatás is kiemelkedő, hiszen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakán végzett oktatók sok esetben ezekben az iskolákban helyezkednek el.

Bokor György, a Magyar Zeneiskolák és Művészetiskolák Szövetségének zenei elnökhelyettese kiemelte, hogy műfajtól függetlenül minden leendő zenésznek el kell sajátítania az alapokat, az „izgalmasabb” specializáció csak ezután következhet.

57174993_2365801680368089_2352981211590164480_n.jpg

A képek illusztrációk. Fotó: Balogh Marcell

Azonban ha valaki nem zeneiskolában, hanem magánúton szeretne zenét tanulni (legyen az klasszikus-, könnyű-, elektronikus- vagy népzene), fontos, hogy megfelelő tudással rendelkező tanár oktassa. A résztvevők ezért szorgalmazták egy „szakmai kisokos” létrehozását, amelybe a felkészült, minősített oktatókat gyűjtenék. Az oktatók minősítését a majdani Könnyűzenei Képzési-és Módszertani Központ végezné.

A Poptanítás Munkacsoport következő összejövetele május 22-én 13:30 órától lesz a budapesti Jurányi házban (1027 Budapest, Jurányi u. 1.). Témája „A könnyűzenei oktatás a könnyűzenei kutatások tükrében”, meghívott vendégek a Hétfa Kutatóintézet Kft. és a winwinwin Kft. munkatársai. A megbeszélés továbbra is nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr6914816714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása