Legyen a könnyűzene is mindenkié!

Tájékoztató az Európai Unió 2020-tól, a Kreatív Európa keretében tervezett Music Moves Europe projektjeiről

Fürst Bence - a HOTS iroda munkatársa - előadása alapján

2018. április 25. - Balga Nóra

musicmedia.jpg

A Hangfoglaló Program munkatársa, Fürst Bence a Debrecenben a könnyűzene oktatásáról című konferencián egy új törekvésről, a Music Moves Europe projektről számolt be. 2018. február 14-én az Európai Unió hosszas előkészítést követően fogadta a zeneipart mint tárgyalófelet, hogy a támogatási rendszerükben a zene nagyobb teret kaphasson.

A legláthatóbb példa a kulturális támogatási modellekben a mozihálózat, ami mára a saját lábán áll, és segíti az európai kultúra sokszínűségének hirdetését. Ezt a modellt a hét évvel ezelőtti Kreatív Európa kiírások vették át a zenében is, és ennek nyílna 2020-tól egy egészen új lehetőség.

A Hungarian Oncoming Tunes (HOTS) iroda partnere, az IMPALA, a független lemezkiadók szövetsége Juncker Elnök Úrnak írt nyílt levelében javaslatot tett egy új támogatási modell létrehozására, ami az európai zene megerősítését hivatott szolgálni - ez a Music Moves Europe, amely több éves lobbitevékenység eredménye, és igazolná, hogy a zeneipar, mint kreatív ipari szektor a maga egymillió alkalmazottjával és 25 milliárd eurónyi bevételével több figyelmet és támogatást érdemelhet az EU tagállamaitól.

Miközben aktívan változnak a piaci tényezők, és egy új, a közép-kelet-európai piacra összpontosító figyelemsorozat veszi kezdetét - részben a Brexit, részben a regionális integritás megerősödése miatt - úgy ez a legjobb időzítés arra, hogy az Unió megalapozhassa a jövőt egy új programmal, ami a regionális piackülönbségek eltörlését, a tehetségek áramoltatását, képzését, utókövetését segítené az egész kontinensen.

A nyílt levelet a legfontosabb európai zeneipari szakszervezetek írták alá és adták át Juncker Elnök Úrnak és Navracsics Tibornak, az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosának. Jogvédők, szerzők, klubhálózatok, fesztiválhálózatok, showcase-hálózatok, menedzser-egyesületek, oktató- és nevelőplatformok, szerzői érdekképviseletek álltak be a kezdeményezés mögé, amelyek közül többnek is (Europavox, EBU, Eurosinic, IMPALA, Keychange, IMMF, Liveurope, MIDEM, Yourope stb.) van magyar vonatkozása.

Februárban Navracsics Tibor megszavazta, hogy áprilisban nyílt kiírásokkal elinduljon az előkészítői folyamat, azaz a Preparatory Actions (PA), ami öt tematikus projektcsoportot különít el 1,5 millió euró értékben: piaci trendek megértése, kutatása, digitalizálás, online és offline zeneterjesztés, regionális piac-identifikálás és felmérés, pilot projektek alkotása és az európai zene hirdetése.

Az öt program legfontosabb törekvése, hogy összehozza a régió legbefolyásosabb szereplőit a közös gondolkodásra, a European Music Export Exchange (EMEE) pedig mind az öt projektben érintett, személyre szabottan az oktatási munkacsoportban van jelen.

Várhatóan március közepére konkretizálódnak minden szereplő tervei, amivel elindulhat az előkészítés. A program segítségével olyan európai kapuk és források nyílnak meg a magyar zene számára, amik eddig elérhetetlenek voltak, továbbá pedig széleskörű nemzetközi figyelmet is kaphat. A pilot projekteknél minden új ötlet labdába rúghat, így ez felbátoríthatja a piaci szereplőket a nemzetközi tervezésben. Olyan tudásbázis válik elérhetővé a magyar zeneiparban dolgozók számára, ami itthon egyelőre még nem elérhető, így egy olyan tudás- és ismeretalapú nemzedék nőhet így fel, akik más fogyasztói szokásokkal erősítik majd a GDP-t, miközben új modelleket alkothatunk az átképzésekre, andragógiára, hogy a 28 év feletti zenészek is tarthassák a lépést az új trendekkel, technológiai vívmányokkal, amibe integrálnunk kell a magyar startupokat is.

A folyamat során áprilisban kiírják az öt témakörben a pályázás lehetőségét, majd az Uniótól érkezik egy felkérés minden ország parlamentjébe arról, hogy megszavazzák-e az adott pályázatot és elindulhat-e a program, amelyről a pénzügyminiszter és a kulturális miniszter, esetünkben Varga Mihály és Balog Zoltán dönthet. Majd minden más EU-tagállamnak is igent kell mondania erre az átcsoportosításra, ezért erős mindenhol most a helyi lobbi.

Ha ez megvan, 2020-tól elindul a Kreatív Európához képest kétszeres intenzitású támogatás, amivel 3 milliárd EUR-hoz jut az európai zene hétéves lefolyással a fenti öt témakörben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr2914128519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.