A könnyűzene oktatás fejlesztésének lehetőségei a Debreceni Egyetemen
2018. április 11. írta: Poptanító

A könnyűzene oktatás fejlesztésének lehetőségei a Debreceni Egyetemen

Dr. Lakatos Péter dékán előadásának összefoglalója

musicmedia.jpg

Dr. Lakatos Péter, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának dékánja, előadása során, a Debreceni Egyetemen kialakulófélben lévő könnyűzenei oktatási projektről beszélt. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán jelenleg szabadon választható kurzus formájában van lehetőségük a diákoknak ezirányú tanulmányokat folytatni, azonban a cél, hogy a jövőben ezek a kurzusok már egy új szakirány részeként is látogathatóak legyenek.

Az első kérdés, amit tisztázni kell, hogy mit is nevezhetünk könnyűzenének? Az angol nyelvterületeken megjelenő popular music fogalma ugyanis nem fedi le teljesen a magyar terminust. A könnyűzene a zene olyan formája, ami könnyen emészthető, könnyen befogadható, azonban komoly értéteket tartalmaz.

A zenetörténet során nem mindig vált el egymástól egyértelműen a modern zene és a könnyűzene, Mozart például írt olyan műveket is, amelyek inkább a korabeli könnyűzenébe tartozónak lehet nevezni, ugyanakkor a kompozíciói mindig a legmagasabb művészetet célozták. Nem vált még szét olyan élesen, mint manapság, az úgynevezett „könnyű” és „komoly” zene.

Hagyományosan pedig minden kor a saját zenéjét játszotta egészen a 19. századig, egészen addig, amíg Mendelssohn elő nem vette Bach Máté passióját, amitől kezdve folyamatosan játsszák régebbi korok zenéjét is, illetve végérvényesen elvált egymástól a komoly és a populáris zene.

Azonban mindig szem előtt kell tartani, hogy a könnyűzenének értéket kell hordoznia, a Debreceni Egyetem fő mozgatórugója pedig az a tény, hogy a legjobbak tollából is származott könnyűzene, amelyet vétek lenne figyelmen kívül hagyni.

Fontos, hogy ha könnyűzenét oktatunk, akkor a legnépszerűbb spektrumot kell oktatni, emellett pedig nagyon fontos a minőség, ugyanis mindig szem előtt kell tartani, hogy a zenének, legyen az komoly- vagy könnyűzene, értéket kell hordoznia. Az egyetem célja pedig, hogy olyan felsőoktatási zenei képzést tegyen le az asztalra, ami magasra teszi a mércét a mindenkori könnyűzene oktatás számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://poptanitas.blog.hu/api/trackback/id/tr5313827924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása